kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Emlak
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Gavur İzmir' tartışması
'Gavur İzmir' tartışması

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İzmir gezisinde "Zaman zaman İzmir'e yakıştırılan ifadeler var" sözleri tepki çekti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı İzmir ile ilgili sözleri nedeniyle kınadığını belirterek, ''Başbakan'ın üslubu bozuk. Ama bu açıklama gösteriyor ki, sadece üslubu değil zihniyeti de bozuk'' dedi.

Baykal, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ve belediye meclisi üyelerini parti genel merkezinde kabul etti. Görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, Başbakan Erdoğan'ın İzmir ile ilgili sözlerinin anımsatılması üzerine,çok üzüntü verici bir tabloyla karşı karşıya bulunulduğunu kaydetti.

Bir
başbakanın ilk kez bu nitelikte bir açıklama yaptığını belirten Baykal, Erdoğan'ı kınadığını söyledi. Baykal, şunları kaydetti:

''Başbakan, 'İzmir ile ilgili yakıştırılan bazı ifadeler var. İlk seçimde inşallah bu yakıştırmaları İzmir silip atacaktır' diyor. Başbakan düzeyinde bu söz, bizim tarihimizde ilk kez dile getiriliyor.Başbakan, bunun temelsiz, köksüz, geçersiz bir yakıştırma olduğunu söylemiyor. 'Bu yakıştırmalar var. Bu yakıştırmaları önümüzdeki ilk seçimde silip atacağız' diyor. Bu yakıştırmaların ortadan kalkmasını, Sayın Başbakan seçim sonucuna bağlıyor.

Sayın Başbakan'ın anlayışına göre eğer AKP ilk seçimde İzmir'de birinci parti olursa, bu yakıştırmalar ortadan kalkacak. Eğer öyle olmazsa o yakıştırmalar devam edecektir. Böyle bir anlayış olabilir mi? Başbakan düzeyinde, ülkenin sorumluluğunu üstlenmiş, ülkeyi, milleti kucaklamakla görevli bir insan nasıl oluyor da böyle iğrenç bir iftirayı ciddiye alarak ortaya atıyor? Bunun ortadan kalkmasını da seçim sonucuna bağlıyor. Başbakan'ın üslubunu biliyoruz. Başbakan'ın üslubu bozuk. Ama bu açıklama gösteriyor ki, Başbakan'ın sadece üslubu değil zihniyeti de bozuk.''

''ÇİZMEDEN YUKARI ÇIKMAYA BAŞLADI''

Başbakan Erdoğan'ın öncelikle kendi tarihini öğrenmesi gerektiğini savunan Baykal, İzmir'in işgal edilmesinden 4 gün sonra Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığını, milli mücadelenin bu olayla başladığını anlattı.

İstanbul'daki Damat Ferit hükümetinin Adliye Nazırı Ali Rüştü Efendi'nin, İzmir'in işgaliyle ilgili olarak ''Yunan ordusunun başarısı için dua edelim'' açıklaması yaptığına dikkati çeken Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul hükümeti ve onun destekçileri, İzmir'in işgali karşısında bu tavrı takındı. Şimdi Başbakan, 'bana oy verirseniz İzmir gavur olmaktan çıkar' diyor. İzmir, Türkiye'nin şerefli, onurlu, milletimizin büyük mücadelesine yeterince katkı vermiş, işgale karşı yiğitçe ölümü göze alarak direnmiş, milli mücadele ruhunun bir bayrak gibi dalgalandığı çok önemli bir kentimiz. Böyle bir kente 'gavur İzmir' yakıştırması yapmak, Sayın Tayyip Erdoğan'ın haddi değildir. Tayyip Erdoğan, çizmeden yukarı çıkmaya başladı.''

Baykal, Başbakan'ın zihniyetine karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Türkiye'nin en temel haklarını ona buna peşkeş çekmekte tereddüt etmeyen bugünkü hükümetin, İzmir'e, İzmir'in tarihine, kimliğine söz söylemeye hakkı yoktur. Başbakan derhal İzmirliler'den özür dilemelidir ve bir daha böyle sözler söylemekten artık vazgeçmelidir'' dedi.

d
BAŞBAKANLIK: BÖYLE BİR İFADE KULLANMADI

Öte yandan Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, ''Sayın Başbakan, 'Gavur İzmir' ifadesini ne kullanmış ne de ima etmiştir'' dedi.

Beki, yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan'ın, 18 Aralık Pazar günü AK Parti İzmir İl Teşkilatı'nın yemekli toplantısında yaptığı bazı değerlendirmelerin farklı anlamlara çekildiğini bildirdi. Beki, şunları kaydetti:

"SOLUN KALESİ"


''Sayın Başbakan, hiç kullanmadığı ifadelerin kendisi tarafından söylenmiş gibi gösterilerek tartışma konusu yapılmasını 'siyasi bir acziyet' olarak değerlendirmektedir. Bu durumu, siyasetin içine çekildiği tartışma düzeyi açısından da üzüntüyle karşılamaktadır.Sayın Başbakan, toplantıyı izleyen kameraların ve basın mensuplarının kayıt cihazlarının da tespit ettiği gibi 'Gavur İzmir' ifadesini ne kullanmış, ne de ima etmiştir. Sadece siyasi hedeflerini işaret ederken İzmir ile ilgili 'O, zaman zaman bazı ifadeler vardır ya, bu ifadelerin olmadığı görülecektir. Çünkü, İzmir'in aslı bu değildir. O yakıştırmalar değildir. İnşallah bu yakıştırmaları da ilk seçimde silip atacaktır üzerinden' demiştir.Sayın Başbakan'ın bu sözleriyle, İzmir için kullanılan 'Solun Kalesi' gibi bazı siyasi nitelendirmeleri kastettiği açıktır. Sayın Başbakan'ın sözleri dinleyiciler tarafından da böyle anlaşılmıştır.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 ABD, PKK'ya can üflüyor
 Çelik'ten kar tatiline eleştiri
 Seçim yasası değişiyor
 Pamuk dosyası yargıya iade
 Gül: Gerekirse 301 çözülebilir
 NATO'dan terör listesi hazırlığı
 Lagendijk: Türkiye AB için 'özel bir vaka'
 Cumhurbaşkanı Sezer Baykal'ı kabul etti
MAHMUT ÖVÜR
"200 trilyon ziyadesiyle Antalya'ya döndü"
Önceki hafta...
MUHARREM SARIKAYA
DYP'ye imaj maker..
DYP, son dönemde en fazla miting ve...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Org. Yaşar Büyükanıt sonrası
Kara Kuvvetleri Komutanı...
YAVUZ DONAT
Dikkat, dikkat
ELAZIĞ - Pazartesi sabah saat...
Kışın soğuk eli
Kar yağışı ve soğuk hava, tüm yurtta yaşamı olumsuz etkilerken, kayak...
Erken uyarı rahatlattı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kar uyarısını dikkate alan İstanbul...
Kürşat Yılmaz'a rekor hapis istemi: 307 yıl
Kürşat Yılmaz'a rekor hapis istemi: 307 yıl
Birçok ünlünün de aralarında bulunduğu 20'si tutuklu 42 sanık...
Çocuk ölmeseydi kimbilir kime kıyacaktı
Çocuk ölmeseydi kimbilir kime kıyacaktı
Sanık polislerin avukatı, öldürülen 12 yaşındaki Uğur için "Şayet bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu