kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kaçak cep uygulaması kanunsuzdur'
'Kaçak cep uygulaması kanunsuzdur'

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yurda kaçak olarak sokulan cep telefonlarının kayıt altına alınması konusunda, yapılan işlemlerin kanunsuz olduğunu savunarak, ''Kanunsuzluğa göz yumanların ya da kanunsuzluk yapanların cezalandırılması gerekirken tüketiciler cezalandırılmaktadır'' dedi.

Çakar, tüketicilerin bu konudaki haklarının neler olduğu ve haklarını nasıl arayacaklarına ilişkin olarak dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ister ithal edilsin ister Türkiye'de üretilsin, tüketici tarafından tüketilen
her malın Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında olduğunu, tüketicinin de bu kanunun koruması altında bulunduğunu söyledi.

Turhan Çakar, bu korumaya rağmen tüketicinin mağdur edildiğini, bunun yetkililerin Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a aykırı davrandıklarını gösterdiğini savundu.

''Yıllardan beri kaçak ve kayıtdışı cep telefonlarının GSM operatörleri tarafından bile bile abone yapılmasına Telekomünikasyon Kurumu neden göz yummuştur? önlem almamıştır'' diyen Çakar, şöyle devam etti:

''SİVRİSİNEK DEĞİL, TOPLUİĞNE DEĞİL''

''Tüketiciler bilgisiz ya da eksik bilgiyle donatılmış olabilirler ama kamu önlem almak zorundadır. Bu, sivrisinek değil, topluiğne değil... 15-20 milyon telefon nasıl oluyor da sınırlardan içeri giriyor. Niçin bugüne kadar suskun kalındı? Devlet kurumları uyuyor mu? Ülkeye milyonlarca kayıtdışı ve kaçak telefon sokan, bunları tüketicilere satan firmalar ve ithalatçılar cezalandırılmayacak mı? Telekomünikasyon Kurumu'nun bu konuda net bir açıklama yapmasını, faturası ve garanti belgesi olan tüketicilerin sorumluluklarının olmadığını, mağduriyetlerinin giderileceğini açıklamasını bekliyoruz. Bu ülke zarara uğratılıyor, bedeli tüketicinin sırtına yükleniyor.''

TÜKETİCİLER HAKLARINI NASIL ARAYACAKLAR

Çakar, tüketicilerin haklarını ne şekilde arayacakları konusunda da bilgi verdi. Kaçak ve kayıtdışı telefonları ithal eden ve satan firmaların bu durumu hileyle gizlediklerini savunan Çakar, bu nedenle zincirleme sorumlu olduklarını, faturasını ve garanti belgesini almış tüketicilerin hem satıcı hem de ithalatçıya birer ihtarname çekerek telefonlarının kaçak ve kayıtdışı olmayan başka bir telefonla değiştirilmesini ya da telefonu iade ederek ödedikleri bedeli isteyebileceklerini söyledi.

Turhan Çakar, tüketicilerin, olumsuz cevap almaları ya da cevap alamamaları halinde ise telefonun bedeli 670 YTL'nin üstündeyse tüketici sorunları hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine başvurarak, telefonlarının kaçak ya da kayıtdışı olmayan bir telefonladeğiştirilmesini veya ödedikleri bedelin iadesini isteyebileceklerini anlattı.

Fatura ve garanti belgesi olduğu halde kaçak ve kayıtdışı olduğu belirtilen cep telefonlarının kayıt işlemi nedeniyle istenilen 5 YTL için de hem satıcı ve ithalatçı firma hem de GSM operatörlerinin zincirleme olarak tüketicilere karşı sorumlu bulunduklarını dile getiren Çakar, kayıt işlemi için 5 YTL ödeyen tüketicilerin bu bedeli geri almak için satıcı ve ithalatçı firma ile GSM operatörlerini zincirleme sorumlu tutarak ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvuruda bulunabileceklerini kaydetti.

Çakar, tüketicileri ayrıca, hem satıcı hem de ithalatçılar hakkında ''kaçakçılık ve sahtecilik'' suçundan Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.

SORULAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çakar, kayıt altına alma işlemi için 13 Aralık'ın son gün olduğunu, o tarihe kadar bu işlemler tamamlanamazsa tüketicinin mağdur edilmemesi ve ek süre verilmesi gerektiğini söyledi.

Çakar, bir başka soru üzerine de ortada kanunlar, yönetmelikler olduğunu, ancak gereğinin yerine getirilmediğini belirterek, ''Gümrüklerde neden yeterince kontrol yapılmıyor? O zaman bunda bir iş var... göz yumuluyor demek ki...15 milyon telefon kaç kamyon eder? Bunların yurda girişine nasıl izin veriliyor. Hala sokaklarda faturasız cep telefonu satılıyor ve buna göz yumuluyor sonra da fatura tüketiciye kesiliyor'' diye konuştu.

Faturası ve garanti belgesi olmayan vatandaşların ne yapacakları konusundaki bir soruya karşılık da Çakar, bu durumda olan vatandaşların haklarını aramalarının biraz zor olduğunu, insanların ekonomik sıkıntılar nedeniyle ucuzu tercih edebileceğini, bilgisiz olabileceğini ama bunu önleyecek olanın kamu kuruluşları olduğunu söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Antalya'nın her yeri içkili alan!
 FBI Başkanı Mueller: PKK'yı görüştük
 Güçlükonak'ta 4 şehit
 En yozlaşmış siyasiler
 Aksu: Kırmızı Sokak Projesi yok, olmaz da
 Üstü örtülü gelişme
 Baykal: Kendimi evladınız sayıyorum
 'Parola kızıl' mı hâlâ?
 Rektör tükenmek üzere
 İmzasız mektuplar çöpe
 Liseye de ücretsiz kitap dağıtımı gündemde
 Genelkurmay: Endişe ve hayretle karşıladık
 ABD Büyükelçisi'nden Sezer'e iki mektup
 Sigara yasağına rötuş, hız sınırı direkten döndü
 Cevap ve düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
Sivil'ce...
Kara, Hava, Deniz ve Jandarma komutanlıkları...
ÖMER LÜTFİ METE
İtfaiye yanarsa
Dünkü veya bugünkü devlet sorumluları...
UMUR TALU
Baraj ve serbest vuruş
Tarhan Erdem dünkü...
FATİH ALTAYLI
Fatih'in arkasında kim var?
Yok yok kendimden...
ERDAL ŞAFAK
Bağımlılığın bedeli
Bizzat Enerji Bakanı Hilmi Güler'in...
Üçün biri yakalandı
Bosna Savaşı'nın en çok aranan suçlusu Hırvat general yakalandı.
Rice Avrupa'yı 'ikna etmiş'
ABD Dışişleri Bakanı, AB ve NATO ülkeleri zirvesinde CIA'nın sorgu...
Satranç tahtası
Satranç tahtası
Beşiktaş'ın Sath-ı Müdafaa'sına karşı Gerets'in karşı hamlesi: İliç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu