kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En yozlaşmış siyasiler
En yozlaşmış siyasiler

Siyasi partiler, neredeyse bütün dünyada en yozlaşmış kurumlar olarak algılanıyor.

''Uluslararası Saydamlık'' (Tİ) adlı örgüt tarafından BM yolsuzlukla mücadele günü dolayısıyla açıklanan raporda, araştırma konusu yapılan 69 ülkeden 45'inde siyasi partilerin yolsuzluğa en çok bulaşmış kurumlar olarak görüldüğü belirtildi.

YOLSUZLUK BAROMETRESİ

''2005 Dünya Yolsuzluk Barometresi'' adlı raporu Londra'da açıklayan Tİ başkanı Huguette Labelle, ''Konuya küresel olarak baktığımızda, siyasi partilerin toplumların en yoz
kurumları olarak algılandığını görüyoruz'' dedi ve raporun, 69 ülkede 55 bin kişiyle yapılan mülakatlar sonunda hazırlandığını belirtti.

Labelle, siyasi partilere güvensizliğin arttığını da söyledi ve geçen yılki raporda, 62 ülkeden 36'sında siyasi partiler sistemine yozlaşmış gözüyle bakıldığını hatırlattı.

Gallup araştırma enstitüsüyle ortaklaşa hazırlanan rapora göre, insanların yüzde 57'si yolsuzlukların son üç yıl içinde arttığını düşünüyor. Yüzde 27'lik kesim yolsuzluğun artmadığına inanırken, yüzde10'luk kesim bunun azaldığını düşünüyor.

Raporda, 8 Afrika ülkesinden 6'sında ise güvenlik teşkilatının en yoz kurum olduğuna inanılıyor. Kamerun, Gana ve Nijerya, polise hiç güvenmeyen ülkeler olarak başı çekiyor.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde, siyasi partilerden sonra en yozlaşmış kurumlar olarak meclisler, daha sonra da adalet sistemleri, gümrükler ve maliye kurumları görülüyor.

Rapor, gelişmiş ülkeler ve bunların demokratik sistemlerinin de eleştiri oklarından nasibini aldığını gösteriyor. Siyasi partilerin enyozlaşmış kurumlar olarak görüldüğü zengin memleketler arasında Almanya, Kanada, İspanya, ABD, Fransa, İtalya, Japonya, İsviçre ve İngiltere de gösteriliyor.

Batı Avrupa'da siyasi partileri yasama organları, medya ve iş dünyası takip ediyor.Raporda, sivil toplum örgütleri ve dini kuruluşların yolsuzluklardan en uzak kurumlar olarak görüldüğü de belirtiliyor.


TÜRKİYE'DE EN KİRLİ KURUM VERGİ İDARELERİ

Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün araştırmasında, Türkiye'de vergi idaresi yolsuzluk açısından ''en kirli kurum'' olarak gösterildi.

Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erciş Kurtuluş, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Saydamlık Örgütü'nce 69 ülkede gerçekleştirilen ve ''Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Günü'' dolayısıyla açıklanan ''Halkların Kendi Ülkelerindeki Yolsuzluklar Hakkındaki Düşünceleri'' konulu araştırma sonuçlarını Türkiye yönünden değerlendirdi.

Araştırmaya Türkiye'den 2 bin 36 kişinin katıldığını belirten Kurtuluş, dünya halkları yolsuzluğun en çok siyasi partilerde yaygın olduğunu ifade ederken, Türkiye'de vergi idaresinin ''en kirli kurum'' olarak gösterildiğini bildirdi.

Vergi idarelerini sırasıyla siyasi partiler, sağlık sektörü, polis, gümrük, eğitim, adalet, özel sektör, elektrik, gaz, su ve telefon kurumları, TBMM, medya ve sivil toplum kuruluşlarının izlediğini kaydeden Kurtuluş, araştırma sonuçlarının silahlı kuvvetler ve dini kuruluşların yolsuzluklardan en uzak kurumlar olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Erciş Kurtuluş, araştırmaya katılanların yüzde 39'unun ''son 3 yılda yolsuzluğun arttığını'', yüzde 35'inin ''azaldığını'' ve yüzde 15'inin ''aynı kaldığını'' belirttiğini, ''önümüzdeki 3 yıl içinde yolsuzluğun artacağını'' düşünenlerin oranının yüzde 29, ''azalacağını düşünenlerin'' oranının ise yüzde 33 çıktığını söyledi.

Araştırmaya katılan 2 bin 36 kişiden yüzde 5'inin ''son 12 ayda kendisi veya ailesinden birinin rüşvet verdiğini'' ifade ettiğini kaydeden Kurtuluş, ''rüşvet vermediğini'' söyleyenlerin oranının yüzde 91, ''rüşvet verildiğini bilmeyenlerin'' oranının ise yüzde 4 olduğunu bildirdi.

DEĞERLENDİRME

Kurtuluş, ''araştırma sonuçlarının, Türk halkının hemen hemen bütün sektörlerde yolsuzluğun çok yüksek olduğuna inandığını gösterdiğini'' savunarak, şunları kaydetti:

''Temiz toplum için yolsuzlukla mücadele, bir arz ve talep sorunudur. Temiz topluma erişilebilmesi, öncelikle buna bir talebin olmasına bağlıdır. Türk toplumunda böyle bir talebi göremiyoruz. Vatandaş bir yandan yolsuzluktan şikayet ederken, bir yandan yolsuzluk ortamından nasıl bir pay alacağının arayışı içinde görünüyor. Talep olmayınca, siyasal otoritenin bir arz sunması da söz konusu olmuyor. Türkiye'de, yolsuzlukla mücadele genel anlamda rafa kaldırıldı.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Antalya'nın her yeri içkili alan!
 FBI Başkanı Mueller: PKK'yı görüştük
 'Kaçak cep uygulaması kanunsuzdur'
 Güçlükonak'ta 4 şehit
 Aksu: Kırmızı Sokak Projesi yok, olmaz da
 Üstü örtülü gelişme
 Baykal: Kendimi evladınız sayıyorum
 'Parola kızıl' mı hâlâ?
 Rektör tükenmek üzere
 İmzasız mektuplar çöpe
 Liseye de ücretsiz kitap dağıtımı gündemde
 Genelkurmay: Endişe ve hayretle karşıladık
 ABD Büyükelçisi'nden Sezer'e iki mektup
 Sigara yasağına rötuş, hız sınırı direkten döndü
 Cevap ve düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
Sivil'ce...
Kara, Hava, Deniz ve Jandarma komutanlıkları...
ÖMER LÜTFİ METE
İtfaiye yanarsa
Dünkü veya bugünkü devlet sorumluları...
UMUR TALU
Baraj ve serbest vuruş
Tarhan Erdem dünkü...
FATİH ALTAYLI
Fatih'in arkasında kim var?
Yok yok kendimden...
ERDAL ŞAFAK
Bağımlılığın bedeli
Bizzat Enerji Bakanı Hilmi Güler'in...
Üçün biri yakalandı
Bosna Savaşı'nın en çok aranan suçlusu Hırvat general yakalandı.
Rice Avrupa'yı 'ikna etmiş'
ABD Dışişleri Bakanı, AB ve NATO ülkeleri zirvesinde CIA'nın sorgu...
Satranç tahtası
Satranç tahtası
Beşiktaş'ın Sath-ı Müdafaa'sına karşı Gerets'in karşı hamlesi: İliç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu