kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gönül: Rumsfeld PKK konusundaki hassasiyetlerini anlattı
Türkiye'de Türk- Kürt ayrımı yok
Gönül: Rumsfeld PKK konusundaki hassasiyetlerini anlattı

Gönül: Rumsfeld PKK konusundaki hassasiyetlerini anlattı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Washington'da ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile yaptığı görüşmede, Amerikan tarafının terör örgütü PKK'ya ilişkin hassasiyetini dile getirdiğini, kendilerinin de PKK konusunda Türk halkının duyduğu rahatsızlığı anlattığını söyledi.

Washington'daki ilk gün temasları hakkında medyaya bilgi veren Gönül, Rumsfeld ile toplantısında ağırlıkla iki ülke arasındaki askerimalzeme alımına ilişkin konuların görüşüldüğünü, terör örgütü PKK konusunun da gündeme geldiğini belirtti. Gönül, ''PKK konusundaki hassasiyetlerini
onlar kendileri dile getirdi, biz de Türk halkının PKK'ya dair rahatsızlığını anlattık'' dedi.

Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına Türkiye'nin atfettiği önemin toplantıda ifade edildiğini belirten Gönül, Türkiye'nin inşaat,akaryakıt, su, gıda, elektrik alanlarında Irak'ın ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduğunu kaydederek, Türk müteahhitlerinin, son zamanlarda Irak'ta bir miktar iş aldığını hatırlattı.

Gönül, bir gazetecinin, Rumsfeld'in dün dile getirdiği, ''Irak savaşında 4'üncü Amerikan piyade tümeninin Türkiye üzerinden Irak'a girememesi üzerine bu ülkedeki direnişin hesaplanandan daha geniş olduğu'' yönündeki sözlerini hatırlatarak, bu konunun toplantıda görüşülüp görüşülmediğini sorması üzerine Gönül, ''gündeme gelmedi'' dedi.

SAVUNMA SANAYİİ

Gönül, savunma sanayii konusunda Türkiye'nin özellikle iki konudakimesajlarını ilettiğini belirterek, ''Seahawk deniz helikopterlerindekifinansman sıkıntısının nasıl aşılabileceğini ve (ABD'nin önderliğinde tasarlanan ve Türkiye'nin de proje ortağı olduğu Müşterek Av/Bombardıman Uçağı) JSF'nin üretiminde payımızın nasıl artabileceğini konuştuk'' dedi. Gönül, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerinin Amerikan tarafınca not edildiğini söyledi.

Washington'da daha önce Amerikan-Türk Konseyi'nin (ATC) yöneticileriyle yaptığı görüşmede de Amerikan savunma şirketlerinin, Türkiye'nin savunma programlarına ilişkin bazı rahatsızlıklarını gündeme getirdiklerini kaydeden Gönül kendisinin de şirketlerden bu konuları yazılı olarak iletmelerini istediğini ifade etti.

Gönül, bugün yıllık toplantılarına katılacağı Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları sürecine ilişkin bilgi verirken de toplantılarda, Güneydoğu Avrupa Tugayı'nın Afganistan'daki ISAF barış gücü çerçevesinde gelecek yıl altı aylığına görev alması veUkrayna'nın gruba katılması konularının karara bağlanmasının beklendiğini kaydetti.

Gönül'ün verdiği bilgiye göre Türkiye'nin, Güneydoğu Avrupa Tugayı'nın karargahında 17 subayı, muhabere birliğinde de 30 personeli görev yapıyor. Tugay, gelecek yıl Afganistan'da göreve başladığında, Türkiye'nin o ülkede bulunan 255 askeri de tugay bünyesinde görev alacak.

SAVUNMA BAKANLARI TOPLANTISI

Gönül, bugün Washington'da Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları toplantısına katılacak.

Bu yıl 10'uncusu düzenlenecek olan Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları toplantıları, her yıl bir ülkede düzenleniyor. Gruba bu yıl Ukrayna da resmen üye olacak. Grubun diğer üyeleri arasında Türkiye ile ABD'nin yanı sıra Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Makedonya, Romanya ve Slovenya da bulunuyor.

Toplantılara bu yıl gözlemci olarak Moldova, misafir olarak da Sırbistan-Karadağ ve Bosna-Hersek davet edildi.Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları toplantılarının bu yılki gündeminde kitle imha silahlarının yayılmasının engellenmesi, sınır güvenliği, bölgesel savunma sanayii ve teknolojide işbirliği imkanları, 2006'da öngörülen ortak askeri tatbikatlar ve grupbünyesinde kurulu Güneydoğu Avrupa Tugayı'nın, Afganistan'daki ISAF barış gücü çerçevesinde gelecek yıl görev yapması yer alacak. Ayrıca Kosova'daki KFOR barış gücünün reorganizasyonu ele alınacak.1996'da başlatılan Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları süreci, bölgedeki, NATO üyesi olan ve olmayan ülkeler arasında güvenlik alanında kurumsal işbirliğinin geliştirilmesini amaçlıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Kerküklü olmayanlar oy kullanamayacak'
 'AK Parti'nin ajandası şeffaftır'
 Baykal: Birliğimiz tehlikede
 AK Parti Laila'nın yanına taşınıyor
 Ağar: Çıkın ortaya!
 Partilerde ve seçim sisteminde demokrasi yok
 Meclis Başkanı Arınç: Kıyafet ayrımcılığı var
 'Ben de 68 kuşağıyım benim de kaydım vardır'
MUHARREM SARIKAYA
ABD'den, "PKK seçime girmeyecek" sözü
Irak'ta 15...
YAVUZ DONAT
Aranan profesör bulundu
Bir yazı yazmıştık... "Prof....
12 yıldır içki vermiyorum şimdi mi akıllarına geldi
Gökçek içki yasağından memnun, sigarayı da yasaklamayı düşünüyor...
"Atatürk'ün kulübü" tartışması alevlendi
atv Ana Haber'e konuk olan Reha Muhtar "Ata Beşiktaş'a yakındı"...
Erdoğan'ı Maori savaşçısı karşıladı
Erdoğan'ı Maori savaşçısı karşıladı
Başbakan Erdoğan, Yeni Zelanda'nın yerlileri olan Maoriler tarafından...
Çamurda ekmek pişiyor
Çamurda ekmek pişiyor
Kadınların ekmek pişirdiği tandırın yanında kanalizasyon akıyor. Bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu