kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal: Birliğimiz tehlikede
Baykal: Birliğimiz tehlikede

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde yaşanan gelişmelerin, ülke bütünlüğünü bozma noktasına geldiğini öne sürerek, ''Türkiye AB'ye girmek isterken kendi birliği tehlikeye giriyor, bunun ne anlama geldiği ciddi biçimde düşünülmelidir'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile arasında yaşanan ''Alt ve Üst kimlik'' tartışmalarında Başbakan'a, terör örgütü elebaşı AbdullahÖcalan'dan bugün bir gazetede yer alan açıklamalarıyla büyük destek
geldiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin, gerçek sorunlarını bir kenara bırakarak, Başbakan tarafından ortaya atılan ''etnik kimlik'' meselesini tartışmaya başladığını belirten Deniz Baykal, Türk devletinin bir tane milleti olduğunu ve bu siyasi topluluğun adının Türk milleti olduğunu yineledi.

'KUŞAKLAR BOYU ACISI ÇEKİLECEK'

Milletin adının Türk olmasının alt kimliği etkilemeyeceğini ve bu süreçte, sürüden kopmanın, ayrışmanın hiç kimseye bir yarar sağlayamayacağını ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:''Hepimiz biriz, birbirimize muhtacız, bu birliği bozmayalım diyoruz. Bakın Irak örneği ortada, bu yaklaşımların ülkeye ne acılar yaşattığını yakın zamanda en acı örnekleriyle gördük.

Biz kimlik ve millet tartışmalarına girdiğimizde bundan kim kazanacak, kimse kazanmayacak, herkes kaybedecek. Kuşaklar boyu bu tartışmalar sonunda yaşanacakların acısı çekilecek. Bakın biz bir imparatorluktuk, yaşanan etnik kimlik tartışmaları sonunda bir ulus devlet olarak ortaya çıktık. Yeniden böyle bir tartışmaya girersek ortaya ne çıkacak. Bu tartışma ulus devleti nereye götürecek. Götürsün mü? Götürmesinde yarar var mı?

Bundan yarar sağlayacaklar elbette vardır. Sevr de böyle bir yaklaşım değil miydi? Ama Mustafa Kemal ve arkadaşları bu oyunu bozdu.Türkiye, satranç masasına konmuş büyük projelere kurban edilmek için hesaplar yapılıyor ve ne yazık ki bu hesaba bilerek ya da bilmeyerek koca koca adamlar alet oluyor.''

Türkiye'yi 19. yüzyıl kavgalarına sürüklemeye kimsenin hakkı olmadığını belirten Baykal, 15 yılda yaşanan silahlı çatışmalarda 30 bin vatan evladının ovada ve dağda hayatını yitirdiğini söyledi. Çok ağır bedeller ödenen bu dönemin yeniden diriltilmeye çalışıldığını ve bundan büyük kaygı duyduğunu ifade eden Baykal, ''bu aşamada yapılmasıgereken son dönemlerde sergilenen yanlış yaklaşımlardan vazgeçerek bölge insanına her yönden sahip çıkmaktır. Her türlü hak ve özgürlüğünü bir vatandaş olarak ona sağlamak ve ayrılıkçılara karşı çok kararlı bir tutum sergilemektir'' dedi.

'TÜRKİYE BU KADAR ACIYI NİYE ÇEKTİ?'

İmralı'da cezasını çekmekte olan terör örgütü elebaşının kimlik tartışmalarıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmenin, Türkiye'nin enbüyük tirajlı gazetelerinden birisinde yer aldığını ifade eden Baykal,sözlerini şöyle tamamladı:

''Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum yaşanmaz. Bu tür yayınlar hiç kuşku yok iyiniyetli yaklaşımlardır. Ama Türkiye bu yaklaşımlarla çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır.Öcalan, (Başbakan'a hak veriyorum, ben de aynı düşüncedeyim, ve bunu ilk ben söylemiştim) diyor kimlik tartışmalarıyla ilgili olarak. Peki sormak lazım, öyleyse Türkiye bu kadar acıyı niye çekti? Niye 30 bin evladını yitirdi. Kim ne derse desin Türkiye bu konuda gelmiş geçmiş hükümetleriyle büyük aşamalar kaydetti, Anayasa değişiklikleri yaptı, büyük açılımlarda bulundu.
Peki şimdi ne isteniyor? İmralı'da çizilen o bayrak neyin bayrağı?O konfederasyon neyin konfederasyonu? Biz iki milletiz bunu kabul edelim deniyorsa bu bizi nereye götürür? Türkiye Cumhuriyeti olarak biz iki milletiz denmek isteniyorsa bu sürecin nerede duracağını kim söyleyebilir.
Bakın Başbakanın açıklamaları Türkiye'yi nereye getirdi. İçten ve dıştan böyle bir kuşatma altında, bu konuların bilincinde olmayan bir siyasi kadronun Türkiye'yi yönetmesi bir büyük talihsizliktir. TürkiyeAB'ye girmek isterken kendi birliği tehlikeye giriyor. Bunun ne anlamageldiği ciddi biçimde düşünülmelidir.

Tüm yaşananları ülkeyi yöneten siyasi kadro sadece seyrediyor. Türkiye'den kaçarak gezilere giderek bu işi çözemezsiniz. Çare Türkiye'dir, çare biziz. Bizi millet yapan tüm etnik değerlerimizle bunu başaracağız ve bu oyunu bozacağız''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Kerküklü olmayanlar oy kullanamayacak'
 'AK Parti'nin ajandası şeffaftır'
 Türkiye'de Türk- Kürt ayrımı yok
 AK Parti Laila'nın yanına taşınıyor
 Ağar: Çıkın ortaya!
 Partilerde ve seçim sisteminde demokrasi yok
 Meclis Başkanı Arınç: Kıyafet ayrımcılığı var
 'Ben de 68 kuşağıyım benim de kaydım vardır'
MUHARREM SARIKAYA
ABD'den, "PKK seçime girmeyecek" sözü
Irak'ta 15...
YAVUZ DONAT
Aranan profesör bulundu
Bir yazı yazmıştık... "Prof....
12 yıldır içki vermiyorum şimdi mi akıllarına geldi
Gökçek içki yasağından memnun, sigarayı da yasaklamayı düşünüyor...
"Atatürk'ün kulübü" tartışması alevlendi
atv Ana Haber'e konuk olan Reha Muhtar "Ata Beşiktaş'a yakındı"...
Erdoğan'ı Maori savaşçısı karşıladı
Erdoğan'ı Maori savaşçısı karşıladı
Başbakan Erdoğan, Yeni Zelanda'nın yerlileri olan Maoriler tarafından...
Çamurda ekmek pişiyor
Çamurda ekmek pişiyor
Kadınların ekmek pişirdiği tandırın yanında kanalizasyon akıyor. Bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu