kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Babacan: "AB terörizme karşı mücadeleye katılmalı"
Babacan: "AB terörizme karşı mücadeleye katılmalı"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin güneydoğu bölgesindeki sorunlara önem verdiğini söyleyen AB'nin, bu sorunların çözümüne destek amacıyla terörizme karşı mücadeleye katılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında tek diyalog organı olan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) Brüksel'de yapılan 55.toplantısında, Babacan ile AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn birer konuşma yaparak, görüşlerini bildirdiler ve soruları yanıtladılar.

Olli Rehn, yaptığı konuşmada,
Türkiye'nin katılım müzakerelerinin başlaması ile AB'nin yükümlülüklerini yerine getirmiş olduğunu savundu ve yükümlülükleri yerine getirme sırasının Türkiye'ye geldiğini söyledi.

REHN: REFORMLAR YAVAŞLADI

AB'nin Türkiye'den ''öncelikli beklentilerini'' sıralayan Rehn, Ankara Antlaşması Ek Protokolü'nün onaylanması ve uygulanması, Türk limanlarının Rum gemilerine açılması, Kıbrıs Rum kesimi ile ilişkilerin normalleştirilmesi gibi unsurlar üzerinde durdu.

Türkiye'nin katılım müzakerelerinin resmen başladığı 3 Ekim tarihinin ''yeni bir çağa giriş'' olarak taşıdığı öneme değinen Rehn, artık kutlamaların bitmesi ve icraatın yoğunlaşması gerektiğini ifade ederken, Türkiye'de reformların ve uygulamanın yavaşladığını gördüklerini söyledi.

İnsan haklarına tam saygı gerektiğini belirten, bu amaçla bazı yasal düzenlemelere ve ek çabalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Rehn, din, fikir, basın, sendika, kültür özgürlüklerinde ve işkenceye karşı sıfır hoşgörü ilkesinde daha ileri adımlar bekledikleri mesajı verdi.

Adli sistemin AB'ye uyumlu hale getirilmesi, yeni yasaların ''milliyetçi yargıçlar'' tarafından farklı yorumlanmasının önlenmesi, siyasette ve ekonomide katılım düzeyi zayıf kalan kadınların haklarının korunması, önemli sorunlar yaşayan dini azınlıkların haklarının verilmesi gibi hususlara değinen Rehn, güneydoğu bölgesinden de söz etti.

Güneydoğu'da son haftalarda yaşananların dikkatlerini çektiğini söyleyen Rehn, Kürtçe eğitimde gecikme ve sorunlar olduğunu, korucu sisteminin sürdüğünü ifade ederek ''olumsuz durumda PKK'nın rolünün ve sorumluluğunun da altını çizmek gerektiğini, terörizmi kınadıklarını, her türlü şiddete son verilmesinden yana olduklarını'' anlattı.

Rehn, konuşmasında, Türkiye'de reformların yavaşlamasının veya durmasının her şeyi aksatacağı mesajı verdi.

BABACAN'IN ÇAĞRISI

Konuşmasında Türkiye'de son üç yıldır gerçekleştirilen reformları ve bunların olumlu yansımalarını anlatan Babacan, bir ''sessiz devrim''den söz edildiğini, Kopenhag kriterlerine uyum girişimlerinin mecburiyetten değil, Türk halkı için gerekli olduğundan yapıldığını, kazanımların da çok olduğunu belirtti.

Ekonomik reformlar, üretim ve ihracat artışı, turizm girdilerindeki gelişmeler hakkında bilgiler vererek, Türk ekonomisinin kazandığı güvene işaret eden Babacan, uyum için zamana ihtiyaç olduğunu, AB'nin bazı eleştirilerinin haklı bulunduğunu, bazılarının ise kabul edilemeyeceğini söyledi ve Yargı Gücü'nün bağımsızlığına işaret etti.

Güneydoğu konusuna girerek, bölgede terörizm yüzünden onbinlerce can kaybı verildiğini hatırlatan Babacan, istikrar ve güvenlik olmadıkça özel sektör yatırımının bu bölgeye yanaşmadığını ve yanaşmayacağını anlattı.

Babacan, PKK'nın AB ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanındığını, Türkiye'nin terörizme karşı mücadelede AB'den daha çok ve daha ciddi destek istediğini ve beklediğini, aksi takdirde güneydoğuya istikrar ve güvenlik taşınamayacağını belirttikten sonra, Avrupa ülkelerinden yayın yapan ve terörizme destek veren bazı televizyon kanallarının temsilcilerinin Avrupa Parlamentosu koridorlarında görüldüklerine dikkat çekti.

Babacan'ın bu sözleri bir Rum parlamenter tarafından tepkiyle karşılanırken, diğer Avrupa Parlamentosu üyelerinin sessiz kalmayı tercih ettikleri gözlemlendi.

Babacan, hükümetin güneydoğu bölgesinde farklı ve yeni bir yaklaşım sergilediğini, sorunların aşılması için elinden gelen çabayı gösterdiğini, ancak güvenlik nedeniyle bazı sınırların aşılmasının zor olduğunu ifade etti.

Olli Rehn, bir soru üzerine, AB'nin Kıbrıslı Türklere yapacağı varsayılan, ancak uzun süredir onaylanmayan 250 milyon avroluk mali yardımın bu yıl sonuna kadar onaylanmaması halinde, 100 milyon avrodan fazla bir bölümünün iptal edilmesi gerekeceğini bildirdi.

Rehn, Türkiye'ye bu yıl 300 milyon, gelecek yıl 600 milyon avro yardım öngörüldüğünü, bu rakamın 2007'de 1 milyar avroyu bulabileceğini anlattı.

Babacan, bir soru üzerine Kıbrıs'ta çözüm için Annan planının Türkler tarafından desteklendiğini ve kabul edildiğini, çözümsüzlüğün Rumlardan kaynaklandığını hatırlatarak, Ankara'nın BM bünyesinde kalıcı ve adil çözüm çalışmalarını her zaman destekleyeceği mesajı verdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Türkiye büyük mesafe aldı"
 Merkel: 'Avrupa ile Türkiye arasında yakın stratejik bağ...
 Brüksel'de Roj TV sıkıntısı
 Gül: "Türkiye'de ifade özgürlüğü yoktur demek haksızlık olur"
 Öğretmen adaylarına çifte sınav
 Öğretmenler ek ders verebilecek
 Sezer: "En onurlu mesleklerden biri"
 Nasıl bir öğretmen istiyorlar?
 Kara Kuvvetleri brövesi yeniden incelenecek
 Dostluk ''Nutuk'' ile pekişecek
 Ruhu, hak ettiği huzura 75 yıl sonra kavuşacak
 Şemdinli'yi örtmek isteyenler gider
 Açıkta kalmadı
 Başsavcı sansürlenen afişleri dosyaya koydu
 Başbakan geldi moralimiz düzeldi
 Kalaycı öldürülünce ameliyatı yarım kaldı
 Kahvede sigara yasağı!
 Danimarka meclisinde 'Roj TV' oturumu
 Rehn'den Ankara'ya uyarı
 Hükümet'ten TCK 301 hamlesi
 İlkokulda kan davası dehşeti
 15 yeni üniversite tasarısı TBMM'de
 Öğretmenler 24 Kasım'da mahzun
 Üçüncü Köprü Projesi rafa kalktı
 'Kayıplar unutulmasın' diye ilk web sitesi
 Silopi zanlıları itirafçı ve korucu
YILMAZ ÖZDİL
Arabada beş evde on beş...
Emlak vergisi metrekare birim...
MAHMUT ÖVÜR
Ürgüp'te bir 'mucize' gerçekleşiyor!
Türkiye'nin sadece...
UMUR TALU
Gri bir alanda
İyi yaptı. Ne tuhaf değil mi; bir ülkenin...
FATİH ALTAYLI
Yarım porsiyon hukuk devleti olmaz
Başbakan...
ERDAL ŞAFAK
Kasımın üç günü
Türkiye'nin gündemi öylesine yüklü ki,...
Bush El Cezire'yi bombalayacakmış
İngiliz Daily Mirror gazetesi: ABD Başkanı Bush, Ladin'in mesajlarını...
X Files... Başrolde Cheney
Yayın hataları her ülkede olur fakat bu kadarı olunca insanın...
Olmak ya da olmamak
Olmak ya da olmamak
Fenerbahçe ilk maçta Milan'a son 5 dakikada yitirdiği 3 puanın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu