kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kilo ve obezitenin sebebi hormonlar
Egzersizle canlanın

Kilo ve obezitenin sebebi hormonlar

Nasıl olup da bazı insanlar ömür boyunca diyet yapmadıkları halde hep ince kalırlar da diğerleri her fırsatta daha fazla kilo almaya eğilimlidir. Kalıtım ya da alışkanlık deriz, takıntılar veya bunalımlarla açıklamaya çalışırız. Tabii ki bunda hepsinin ve hatta daha fazlasının payı vardır. Ama kilo ve obezite sorununun en önemli ve en karmaşık yönü hormonlardır. Öte yandan en belirleyici yönü de hormonlardır. Evet her şeye rağmen diyetle bir miktar kilo verilebilir ama temelinde hormonal bir sorun varsa, büyük bir ihtimalle bu kilolar geriye gelir.

* Şişmanlığın kısır döngüsü: Bazı insanlar ellerinden geldiği kadar diyet ve egzersiz yapmalarına rağmen, doğru dürüst kilo vermeyi başaramazlar. Sonunda ümitsizliğe kapılıp, ipin ucunu bırakırlar. Kısa sürede eskisinden daha fazla kilo almaları işten bile değildir! Zaten kaderlerine küsüp daha fazla yemek bile yerler. Aynı zamanda vücutlarındaki tüm hücreler kıtlık çığlıkları atıp onları daha fazla yemeye zorlar! Bu acımasız döngü, bir kartopu gibi yuvarlandıkça büyümeye devam eder.

* İçimizden gelen dayanılmaz dürtüler: İşin doğrusu; açlığımız, tokluğumuz, iştahsızlığımız veya tatlılara, böreklere, hamur işlerine, alkole karşı duyduğumuz çekim veya sağlıklı gıdalara yönelim, hep vücudumuzdaki hormonların taşıdığı mesajlarla oluşur. Bizi aç olduğumuz veya yeterince doyduğumuz konusunda uyaran mesajlar belirli hormonlarımızdan gelir. Ayrıca aldığımız gıdaların nereye gideceğine, yağa mı yoksa şekere mi dönüşeceğine, kaslara mı, karaciğere mi gideceğini de hormonlar belirler. Egzersiz yaparken bile, vücudumuzun neresindeki enerji depolarını ve yağları kullanacağına, hangilerini muhafaza edeceğine veya asla eritmeyeceğine yine hormonlarımız karar verir. Örneğin; erkeklerde göbek, bayanlarda basen birikir. Menapoz ve andropozdan sonra kadınlık ve erkeklik hormonları birbirine yaklaşır. Bir de bakarsınız, bayanlarda karın ve bel çevresinde yağlanma, erkeklerde de basen ve selülit oluşmaya başlar.

* Depresyona dikkat! Kullandığımız bazı ilaçlar veya yeme alışkanlıklarımız vücut kimyasını zorlarsa, herhangi bir duygusal çalkantı içindeysek veya hamileysek, vücudumuzdaki hormon bezlerinden bazıları pasif bir duruma geçebilir. O zaman tüm vücut fonksiyonları karışır, alışmadığımız davranışlar üretiriz. Örneğin; yaşam ritmimiz değişir veya farklı şekilde yemek yemeye başlarız.

* Dönüm noktaları: Sorun kısa sürerse, vücudumuz kendi kendini onarır, fazla oyalanmadan normale döner. Bazen de vücut yeni durumuna alışır. Örneğin; siz daha fazla yemeye devam edersiniz, daha düşük metabolizma ile yaşamaya alışırsınız. İşte kilo almaya başladığınız o dönemeç başlamıştır! Bundan sonrası kolay gelsin. Öğrencilik günlerinde günde 2 ekmek, sayısız sandviç yerken, bir gram kilo almamış olabilirsiniz. Ama en geç 30-40 yaşından sonra buna devam edemeyeceğinizi anlarsınız. Çünkü tüm hormon seviyeleri düşmeye başlamıştır ve bu durum ilk sinyallerini bel çevresinde, karın ve kalçalarda yağların birikmeye başlamasıyla verir! Bu tip yağlanma hormonların daha da fazla düşmesine neden olur ve kısır döngü sizi içine çeker.

* Tüm sorumlusu hormonal zincir! Kilo almak ve alamamak hormonlarla ilgilidir. Vücut ağırlığımız son derece karmaşık bir hormonal zincire bağlıdır. Vücudumuzdaki 100'ü aşkın hormon, mükemmel bir orkestranın ahengiyle metabolizmayı kontrol eder. Bütün bu hormonlar her gün kan dolaşımına binlerce, milyonlarca ünite olarak karışırlar. Bir kurye gibi, beyinden ve iç salgı bezlerinden vücudun her yanına mesaj iletirler. Kalp atışlarımızı, nefes alışımızı hormonlar yönetir. Kadınları kadın, erkekleri erkek yapan hormonlardır. Gece bizi uykuya daldıran, sabah uyandıran hormonlarımızdır.

* Gücünüz yok mu? Günde yarım saat bile yürüyecek gücünüz kalmadıysa ya da bu motivasyonu bulamıyorsanız, acilen ayrıntılı bir check-up yaptırın. Beyin metabolizması, duygusal sorunlar, uyku kaliteniz, tiroid bezi, böbrek üstü bezleri ve insülin bakımından sağlığınızı sorgulayın. Hele menapoz veya andropoz dönemindeyseniz, tüm hormonlarınızı ölçtürün, tansiyon, kolesterol ve diğer kan seviyelerini öğrenin. Sonra da ihmal etmeden tedaviye başlayın. Hormon tedavisinden çekinmeyin. Gücünüz biraz ivme kazandığında egzersiz, diyet ve doğal desteklerle kendinizi kalıcı olarak toparlayabilirsiniz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Brezilya İplikleriyle Çizgiler Siliniyor
 Kadın İsterse Kanseri Yener
 Tedaviyi Kabul Etmeyenlerin Yaşamı Kısalıyor
 Mezoterapi İle Yüz Ve Saç Bakımı
 Yeni Yüz Yeni Bir Yaşam Değildir
 Mutlu Cinsel Hayat Kanser Tedavisinde İlaç Etkisi Yapar
 Doğumda Kanser Virüsü Bulaşan Çocuk Konuşamıyor
 Saç Dokusuyla Yüzünüz 5 Yaş Birden Gençleşsin
 Rahim Ağzı Kanseri Kızamık Gibi Aşıyla Dünyadan Silinecek
 Günün İlk Saatlerinde Kolay İşleri Seçip Depresyonu Yenin
 Çocuğa Hastalığını Anlatın Cezalandırıldı-ğını Düşünmesin
 Sorunlu Evliliği Çocuk İçin Sürdürmeyin
 Boşanmastresi İki Yılda Geçmezse Hasta Ediyor
 Kilo Ve Obezitenin Sebebi Hormonlar
Bir Sezen eksikti
Bir Sezen eksikti
Müzikallerin mekanı Şan Tiyatrosu'nda sahne alan ustalar, Emel...
Diyarbakır'da Blues rüzgarı
Diyarbakır'da Blues rüzgarı
Blues müziğinin ustaları, '16. Efes Pilsen Blues Festivali'...
Bu ne hız böyle!
Bu ne hız böyle!
Cüneyt-Ayten Gökçer'in kızı Aslı ile işadamı Zeki Zorlu'nun 8...
İşleri büyüttü
İşleri büyüttü
Ünlü hazır giyim firması Roman'ın ortaklarından Muharrem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.