kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mutlu cinsel hayat kanser tedavisinde ilaç etkisi yapar
Rahim kanserleri 40'ından sonra görülüyor
Meme gidince kadınbüyük darbe yiyor

Mutlu cinsel hayat kanser tedavisinde ilaç etkisi yapar

Kanserbaşladığındahekim, kadınatedavinin birparçası olarakcinsel ilişkisiniartıraraksürdürmesiniöneriyor. Bukadınındepresyonagirmesiniengelliyor vekendisini iyihissediyor

Chicago Kadın Kanserleri Merkezi Başkanı Prof. Dr. Coşkun Tunca kadın kanserlerinin tedavi yöntemleriyle ilgili soruları yanıtladı.

* Neden kadın kanserlerinin cerrahi tedavisinin hızlı yapılması gerekiyor, ameliyatların kısa sürede yapılmasının hastaya sağladığı yarar nedir? Hasta ameliyat masasında ne kadar uzun kalırsa, komplikasyonlar o kadar büyük oluyor. Daha fazla kan vermek gerekiyor, enfeksiyon riski artıyor. O yüzden bu tip cerrahilerde mümkün olduğu kadar hızlı davranmak gerekiyor.

HER YERDE PRATİK YAPIYOR

* Ne kadar süren ameliyatları, ne kadar sürede yapıyorsunuz?
Üniversitelerde altı saatle dört saat arasında yapılan rahim ağzı kanserlerinin ameliyatlarını, bir saat 15 dakika ile bir saat 30 dakika arasında yapıyorum. Yumurtalık kanserlerinin ameliyatı Amerika'daki üniversitelerde altı saatle, sekiz saat sürer. Ben aynı ameliyatı bir buçuk saatle, üç buçuk saat arasında gerçekleştirebiliyorum.

* Bu hızı sağlamak için özel çalışma yapıyor musunuz? Ben gençliğimden beri bunun için çalışıyorum. Hiç boş durmam, konuşurken, televizyon seyrederken, yolculukta hep pratik yaparım. Çok ufak kutuların içinde hem düğüm atıp çalışma yaparım. Bu ortamlar ve pratik çalışmalar beni en hızlı cerrah yaptı.

* Size neden 'Batı'nın en hızlı doktoru' diyorlar? Her sene Amerika'daki kadın kanserleri konferanslarında bu konuda sunum yapıyorum. Ameliyat süresinin kısalması kadının bu cerrahiden daha az etkilenmesini sağlıyor, bunu defalarca pek çok vaka üzerinde kanıtladım. O nedenle beni bu şekilde adlandırıyorlar. Bu yıl en son Miami'deki konferansta bunun sunumunu yaptım.

30 YILDIR AYNI KADRO

* Ameliyatın hızını artırmak için tıp mühendisleriyle ortak çalışmalar yapıyor musunuz, özel cihazlar geliştirdiniz mi?
Kendi seçtiğim özel aletlerim var, devamlı onları kullanıyorum bunlar benim hızımı artırıyor. Ayrıca 30 yıldır aynı asistan ve aynı ameliyat hemşiresi ile çalışırım. Ameliyat sırasında konuşmamıza bile gerek kalmaz, zaten aynı ritimde çalışabiliriz.

KADINLIK KAYBEDİLMİYOR

* Kadınlar cerrah seçerken sizce nelere dikkat etmelidir?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Amerika'da Wake Forest Üniversitesi'nde beş yıl boyunca kadın doğum ihtisası yaptım. Ardından Emory Üniversitesi'nde iki yıl kadın kanserleri ihtisası yaptım. Bunlar birleşince kadın kanserleri cerrahisi konusunda uzmanlaşılıyor. Kadınlar bu konuda ani karar vermeyip doktor seçerken akademik kariyerine bakmalı. Mümkünse daha önceki hastalarıyla da irtibat kurmalı.

* Meme kanseri olan kadınların ne kadarında rahim kanseri riski de beliriyor, aralarında nasıl bir ilişki var? Meme kanseri olan kadında daha çok yumurtalık kanseri ve rahim kanseri görülüyor. Hormonal kökenli olduğu için bu kanserler arasında büyük bir bağ var. Östrojen olmasa meme kanseri ve rahim kanseri olmayacak, bu kanserler hormonal kökenli olarak ortaya çıktıklarından birbiri arasında bağ oluşuyor.

* Meme kanseri olan kadınlar rahimlerini aldırmalı mıdır? Hayır, koruyucu hekimlik bunların takibini sağlar. Rahim kanserleri çok ağır ilerleyen kanserlerdendir, korucuyu hekimlik erken teşhisi sağlayabilir. Kadınların genetik olarak meme kanserine yatkınlığı varsa o zaman yumurtalık kanserine de yatkınlığı vardır. O zaman hastanın yumurtalıkları alınabilir.

* Rahmin alınması kadınlığa büyük bir darbe midir? Eğer kadın bilgiliyse; hiçbir zaman darbe değildir ve kadınlığını da kaybetmez. Kadınlar erkekle ilişkiye girdiği zaman vajinasıyla ilişkiye girer, rahmiyle girmez. Rahim çocuk olması ve taşımasına yarayan bir organ. Yeni bulgular İsveç'ten yayınlanan makaleler rahmi alınmışla rahmi alınmamış kadınların cinsel hayatları arasında hiçbir fark olmadığını gösteriyor. Kadın bir fark hissettiğinde ısrar ediyorsa bu tamamen psikolojik kökenlidir. Ayrıca bence en iyi tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri kadın kanserlerinde cinsel ilişkidir. Kadınlarda kanser başladığında cinsel ilişkilerini artırmalarını öneriyoruz. Bu kadınların depresyona düşmelerini engelliyorlar ve kendilerini iyi hissediyorlar. Özellikle rahim ağzı kanserinden sonra radyasyonla tedavi olmuş kadınlarda vajina daralıyor. Biz tedavinin bir parçası olarak cinsel ilişkinin sürmesini istiyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Brezilya İplikleriyle Çizgiler Siliniyor
 Kadın İsterse Kanseri Yener
 Tedaviyi Kabul Etmeyenlerin Yaşamı Kısalıyor
 Mezoterapi İle Yüz Ve Saç Bakımı
 Yeni Yüz Yeni Bir Yaşam Değildir
 Mutlu Cinsel Hayat Kanser Tedavisinde İlaç Etkisi Yapar
 Doğumda Kanser Virüsü Bulaşan Çocuk Konuşamıyor
 Saç Dokusuyla Yüzünüz 5 Yaş Birden Gençleşsin
 Rahim Ağzı Kanseri Kızamık Gibi Aşıyla Dünyadan Silinecek
 Günün İlk Saatlerinde Kolay İşleri Seçip Depresyonu Yenin
 Çocuğa Hastalığını Anlatın Cezalandırıldı-ğını Düşünmesin
 Sorunlu Evliliği Çocuk İçin Sürdürmeyin
 Boşanmastresi İki Yılda Geçmezse Hasta Ediyor
 Kilo Ve Obezitenin Sebebi Hormonlar
Bir Sezen eksikti
Bir Sezen eksikti
Müzikallerin mekanı Şan Tiyatrosu'nda sahne alan ustalar, Emel...
Diyarbakır'da Blues rüzgarı
Diyarbakır'da Blues rüzgarı
Blues müziğinin ustaları, '16. Efes Pilsen Blues Festivali'...
Bu ne hız böyle!
Bu ne hız böyle!
Cüneyt-Ayten Gökçer'in kızı Aslı ile işadamı Zeki Zorlu'nun 8...
İşleri büyüttü
İşleri büyüttü
Ünlü hazır giyim firması Roman'ın ortaklarından Muharrem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.