|
|
Karakuş
Önce şerbet için tozşeker ve suyu karıştırarak ısıtın. Kaynama noktasına geldikten sonra kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Limon suyunu ilave edip, 3-4 dakika daha kaynatıp, soğutun. İrmiğe sütü katıp karıştırın, üzerini kapatıp, bir gece dinlendirin. Kabaran irmiğe, tereyağı, yumurta ve unu azar azar katın, ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar iyice yoğurun. Hazırlanan hamuru 4 eşit parçaya bölün. Hamurların üzerine hafif nemli mutfak tülbenti örterek 30 dakika dinlendirin. Hamurları tek tek unlu bir yüzeyde ve üzerlerine un serperek açın. Ceviz, şeker ve limon kabuğu rendesini harmanlayıp, açılan yufkaya serpin ve yufkayı tekrar oklavaya sararak rulo haline getirin. Rulo şeklindeki hamuru 4'er cm'lik baklava dilimi şeklinde kesin. Yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi yapın. Kesilen hamurları bol kızgın yağda kızartın, delikli kepçe ile alıp, hemen soğuk şerbetin içine atın. Şerbetin içindeki hamurların üzerine bastırarak şerbeti emmesini sağlayın. Not: Bu tatlı yapılırken yağın yanmamasına dikkat edin. Kızartma için iki ayrı tava kullanılırsa kızartma işi kolay ve çabuk olur. Ayrıca her kızartmadan sonra tavadaki yağı süzün.
45-50 adet: * 250 gr. irmik * 1 su bardağı süt (ılık) * 2 çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş) * 1 adet yumurta * 1.5 su bardağı un * 250 gr. ceviz (dövülmüş) * 1 su bardağı tozşeker * 1/2 adet limon (kabuğu rendelenmiş) * Sıvıyağ (kızartmak için)
Şurup: * 1/2 kg. tozşeker * 2,5 su bardağı su * 1/2 adet limon suyu
|