kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kayıtdışı ceplere sıkı takip

Kayıtdışı cep telefonu kullanıcılarına, GSM operatörleri aracılığıyla 15 gün içinde 2 defa kayıt yaptırmaları için uyarıda bulunulacak.

Telekomünikasyon Kurumu'nun hazırladığı ''Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik'' Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, kayıt dışı telefonların 13 Aralık 2005 tarihine kadar kayıt başvurularının yapılmasını öngörüyor.

Yönetmeliğe göre, işletmeci adına iş yapan temsilciler, abone kayıt işlemleri sırasında bireysel kurumsal ve yabancı uyruklu abonelerin
kimlik belgelerinin birer suretini abone sözleşmesi ile birlikte muhafaza edecek.

Telekomünikasyon Kurumu, oluşturacağı veri tabanıyla cep telefonlarını ''Kara'', ''Gri'' ve ''Beyaz'' listeler şeklinde izleyecek.

Piyasaya arzına izin verilen cihazların elektronik kimlik bilgilerine ait güncel liste ''Beyaz Liste'' olarak nitelendiriliyor. Kimlik bilgilerinde herhangi bir sorun olmayan tüm cihazlar bu listede yer alacak.

Hizmet dışı bırakılması gereken cihazlar Kara Liste'de bulunacak. Beyaz ve Kara listelerin kapsamı dışında kalan cihazlar ise Gri Liste'de yer alacak.

İşletmeciler, ''Kara Liste''de yer alan cihazları hizmet dışı bırakarak, bu cihazları kullanmaya teşebbüs edenler hakkında Kurum tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına esas olmak üzere bu abonelerin bilgilerini her gün Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı'na (MCKS) gönderecek.

İşletmeler, ''Gri Liste''de yer alan cihazların Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği (UMCK/IMEI) bilgilerini de resmi tatil günleri hariç olmak üzere her haftanın birinci işgünü MCKS'ye gönderecek ve aboneye cihazın beyaz listede yer almadığına dair kısa mesaj iletecek. Gri listede bulunan cihazların kaçak, taklit veya elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olduğunun tespit edilmesinin ardından bu cihazları kullananlar hakkında Telekomünikasyon Kurumu tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak, bilgiler her
hafta MCKS'ye gönderilecek.

İşletmeciler, kendi şebekelerindeki elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazlara ait bilgileri her hafta MCKS'ye gönderecek.

Tüm şebekelerdeki elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazların tespit edilebilmesi açısından da Kurum tarafından belirlenerek işletmecilere bildirilecek zaman dilimi içindeki tüm abonelerinin UMCK, abone kimlik ve iletişim bilgileri, tarih ve konum bilgileri benzer şekilde MCKS'ye bildirilecek.

BİLGİ VE İHBAR MERKEZİ

Aboneler, çalınma, yağmalanma, kaybolma veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkması ihtimaline karşı cihazlarının haberleşme şebekesinden hizmet almasının engellenmesi için, öncelikle Kurum bilgi ve ihbar merkezine bu cihazdan kısa mesaj göndererek kayıt yaptıracak.

Rızası dışında elinden çıkan cihazlarını haberleşmeye kapattırmak isteyen aboneler, kurumun bilgi ve ihbar merkezine kayıt yaptırmışlarsa, doğrudan ihbar merkezini aramak suretiyle, önceden kayıt yaptırmamışlarsa, Cumhuriyet Savcılıkları kanalıyla başvuruda bulunacaklar.

Kurum kayıtlarında yer almayan ancak, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmemiş, standartlara uygunluk açısından Kurum tarafından onaylanmış marka ve modeldeki cihazlar için ise cihazın faturasına sahip olan cihaz sahipleri ya da kullanıcıları, faturaları ile birlikte Kurum ya da Kurum Bölge Müdürlüklerine doğrudan veya posta yoluyla müracaat etmek suretiyle, kayıt ücreti ödemeksizin cihazlarını beyaz listeye kaydettirebilecek.

Yurtdışından yolcu beraberinde veya kesin dönüşle getirilen veya bireysel olarak ithal edilen veya posta ile gelen elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz sahipleri ya da kullanıcıları, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmemiş, standartlara uygunluk açısından Kurum tarafından onaylanmış marka ve modeldeki cihazlar için; yurtdışı faturası ile birlikte cihaz bilgilerini işletmecilerin abone kayıt merkezleri aracılığıyla kayıt altına aldıracak, işletmeciler de güncellenen cihaz bilgilerini beyaz listeye kaydedilmek üzere MCKS'ye gönderecekler.

KAÇAK CEP TELEFONLARINI KAPATILACAK

Yurda kaçak, izinsiz ve benzeri kanuni olmayan şekilde 12 Temmuz 2005'ten sonra ithal edilen ve bu sebeple Kurum kayıtlarında yer almadığı veya elektronik kimlik bilgisinin değiştirildiği tespit edilen veya Kurum tarafından onaylanmamış marka ve modeldeki cihazlar, bir daha kullanıma sokulmamak üzere başvuru süresi sonu itibarıyla elektronik haberleşme şebekesi bağlantıları kesilerek, devre dışı bırakılacak ve ilgililer hakkında Kurum tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

İşletmeciler, Kurum tarafından elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da kayıt dışı cihaz kullandığı belirlenen abonelere bugünden itibaren 15 gün içerisinde ve 13 Aralık 2005'e kadar en az 2 defa kısa mesaj gönderecek. Ayrıca elektronik kimlik bilgisi değiştirildiği belirlenen cihazların UMCK (IMEI) numaraları başvuru süresi içerisinde yetkilendirilen kuruluş aracılığıyla düzeltilerek, 5 YTL karşılığında Telekomünikasyon Kurumu'nun beyaz listesine kayıt edilecek.

Başvuru süresi dahilinde yurtdışında bulunmaları, tedavi görmeleri, cezaevinde bulunmaları gibi mücbir sebeplerle kayıtlarını yaptıramamış bulunanlar, durumlarını belgelendirerek, Kurum ya da Kurum Bölge Müdürlüklerine doğrudan veya posta yoluyla müracaat ederek, 5 YTL karşılığında cihazlarını beyaz listeye kaydettirebilecek.

Başvuru süresi dahilinde mahkemelerden gelen kararlarla kara listeye alınan cihazlar, ''Beyaz Liste''ye kaydedilemeyecek. Başvuru süresi dahilinde ilgili Kurum ve kuruluşların yasal takip istem ve kararları ile kara listede yer alan elektronik kimlik bilgilerinin çakışması hallerinde, işletmeci kara listedeki UMCK numarasına sahip cihazın haberleşme şebekesinden bağlantısını kesmeyip, kanuni takibinin sonlanmasını müteakip cihazın haberleşme bağlantısı kesecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türkiye yolsuzlukta 65. sırada
 Çimento fabrikaları satışında 1 milyar dolar aşılacak
 Kart kullanımında 9 ayda 2004'e yaklaşıldı
 Kablosuz internet yaygınlaşıyor
 AB'de enflasyon yükseliyor
 'Hükümeti alkışlıyorum, tebrikler'
 Forbes iş dünyasını buluşturdu
 'Bu harcamaların hesabını verin'
 Özelleştirmelerde sıra hapishanelere geliyor!
 Arazi Karayolları'nda, tapu alıcıda, para ise TMSF'de
 Şanlıurfa'ya en yüksek teklif Türkerler'den geldi
 Dosya benim diye başladım 250 müzayede yönettim
 Kuş gribinde devreye Afet Kanunu girsin!
 Suudi kredisiyle fabrika kurdu devlere piston üretti
 Yerine geçecek oğlu olan az faiz ödüyor
 KOBİ'ler için 8 ilde AB Bilgi Merkezi var
 Isırgan otuyla terletmeyen kumaş üretecek
 İstihdama sıfır faizli kredi
 Yabancı Erdemir'i aldı, hisseler % 8 uçtu
 25.8 milyar YTL konutlara aktı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Müteahhitler mi haklı yoksa çimento baronları...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bono ve borsa gözden düştü mevduat yerlinin yeniden...
MELİHA OKUR
ÖİB gardını aldı sonucu bekliyor
KİGEM ve Türk...
Yoksula özel okul parası devletten
Hükümet, Özel Okullar Yasası'nı kökten değiştiriyor. Yeni düzenlemeye...
Porno değil aile filmi!
Prof. Beyaz, Döngel Kârhanesi'nde oynadığı sahnelerin çıkarılmasını...
İzmir'de 7'lik korku
İzmir'de 7'lik korku
Uzmanlar ise Karaburun fayında 7'lik deprem olabileceği uyarısı...
Vekil tahrik olmuş
Vekil tahrik olmuş
Denizlispor-Vestel Manisaspor maçında şişe fırlatan CHP'li Oral,...
IMKB
E: 31.804 D:% -0,15
DOLAR
S: 1,364 D:% 0,405
EURO
S: 1,630 D:% -0,275
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu