kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En kısa sürede üye olacağız
Banka kartlarına düzenleme getiriliyor

En kısa sürede üye olacağız

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin, önündeki müzakere sürecini 3 Ekim öncesinde olduğugibi başarıyla tamamlayıp en kısa sürede tam üye olma noktasına geleceğini belirterek, ''Artık Türkiye kendisine güveniyor, biz kendimize güveniyoruz. Neyi, nasıl yapacağımızı biliyoruz. Bunu tecrübelerden öğrendik'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 3 Ekim kararlarıyla birlikte Türkiye'nin, yeni bir döneme girdiğini söyledi.

Cemil Çiçek, 3 ekim öncesi yapılan, ''müzakereler başlayacak
mı, başlamayacak mı, şu ülke bunu diyor, şu ülke bunu söylüyor'' şeklindeki spekülasyonların artık geride kaldığını ifade etti. Türkiye'nin, 4 ekim sabahıyla birlikte, önemli bir yüksekliğe tırmandığını, yeni bir döneme girdiğini kaydetti.

Bu döneme ulaşmanın çok da kolay olmadığını, AB sürecinin, 42 yıllık bir süreç olduğunu anlatan Çiçek, bu süre içinde, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik noktasında emeği geçen, siyasilere, bürokratlara hükümet adına teşekkürlerini iletti. Çiçek, ancak, AB süreciyle ilgilien önemli karar ve düzenlemelerin 58 ve 59. hükümetler döneminde yapıldığını belirtti.

55 YASA, BİN 814 MADDELİK DÜZENLEME

Kendi bakanlığı açısından, 3 Kasım 2002'den bugüne kadar 55 yasa ve bin 814 maddelik bir düzenlemeyi gerçekleştirdiklerini anlatan Çiçek, bunun bile başlı başına, son 3 yıllık süre içinde, 3 Ekim'e gelirken nasıl bir çalışma yapıldığını açıkça ortaya koyduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin önemli bir başarı yakaladığını söyleyen Çiçek, ''Ancak hükümet olarak şunun bilincindeyiz ki, önümüzde kat etmemiz gereken çok yol, mesafe var. Bundan sonraki sürecin zorluklarını yaşadıklarımızdan biliyoruz. Ama bir şey daha biliyoruz ki, artık Türkiye kendisine güveniyor. Biz kendimize güveniyoruz. Neyi nasıl yapacağımız biliyoruz. Bunu tecrübelerden öğrendik. Geleceğe bu anlamda geçmişten daha umutla bakıyoruz'' diye konuştu.

'3 EKİM HEYECANINI YAŞAYACAĞIZ'

Gelecek dönemde, birçok sıkıntı, zorluklar olacağını, 3 Ekim öncesi yaşanan heyecanı, önümüzdeki dönemde müzakereler açısından da yaşayacaklarını dile getiren Çiçek, şöyle devam etti:

''Ama Türkiye artık zorlukları aşmanın tecrübesini edinmiştir. Kendine bu anlamda güven gelmiştir. Bürokrasinin bu noktadaki katkısı, tecrübesi fevkalade önemlidir. Birikimi bu noktada en üst seviyeye çıkmıştır. Önümüzdeki müzakere sürecini de aynen 3 Ekim öncesinde olduğu gibi başarıyla tamamlayıp en kısa sürede tam üye olmanoktasına geleceğiz.''

Çiçek, toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanıve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve BaşmüzakereciAli Babacan'ın bu konularla ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını ve ayrıntılı bilgi verdiklerini söyledi.

İLK ÖNCE BİLİM VE ARAŞTIRMA

Dışişleri Bakanı Gül'ün, işin bu noktaya gelmesine kadar olan süreçteki pazarlıklar, müzakereler ve bunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunduğunu ifade eden Çiçek, Babacan'ın ise bu andan itibaren yapılacak işler, müzakere süreci ve işin yapılanmasıylailgili bir teknik, ayrıntılı bilgi verdiğini kaydetti. Çiçek, şunları söyledi:

''Şimdi artık müzakere başlayacaktır. Müzakere tarama ile başlayacak. 35 başlık altında müzakereler sürdürülecek. Bunun birinci ayağı taramadır. Tarama da hem tanıtıcı tarama hem de ayrıntılı taramaolmak üzere iki bölüm şeklinde sürdürülecek. İlk önce 25. başlık olan bilim ve araştırma başlığı. Bu bölümle ilgili 20 Ekim'de, AB müktesebatının tanıtımı yapılacak. 14 Kasım'da da biz onlara, bu başlıkla ilgili kendi bulunduğumuz noktayı, mevzuatımızda neler, uyuşan, uyuşmayan noktalar... Bunun bir fotoğrafı çekilecek. Böylece 20 Ekim tarihi itibariyle müzakereler fiilen başlamış olacak.''

İKİNCİ AYAK EĞİTİM-KÜLTÜR

Müzakerelerin ikinci ayağının, eğitim ve kültür alanında yapılacağını, 26 Ekim'de tanıtım taraması, 16 Kasım'da ayrıntılı taramanın yapılacağını anlatan Çiçek, üçüncü konu kamu ihalelerinin de7 Kasım'da tanıtım taraması, 28 Kasım'da ayrıntılı taramasının başlayacağını bildirdi.

Çiçek, böylece arka arkaya 35 başlıkla ilgili takvim sürecine girildiğini, bunların taslak olduğunu ve kesinleşmesinin 1-2 gün sürebileceğini ifade etti.

Babacan'ın, yapılanmayla ilgili de bilgi verdiğini anlatan Çiçek, 17 Aralık'tan sonra, özellikle yasalaştırma süreci büyük ölçüde tamamlandıktan sonra adeta ''hükümet bu reformları, AB meselesini ikinci plana itiyor gibi yazılar, değerlendirmeler çıktığını'' belirtti. Çiçek, ''Buna karşın biz o dönemde de bunun üzerinde hassasiyetle durduğumuz ifade etmiştik. O süreç içinde bu şekilde müzakerelerin başlayacağını öngörerek bu alanda da çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamlamıştık'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çerçeve Belgesi ile AB kendisini bağlamıştır
 Yeni sınır kapısı için çalışma
 Borrell'den görüşme çağrısı
 Baykal: Kral çıplak
 Putin, Erdoğan ile telefonla görüştü
 Straw "Uçuruma düşüyoruz" dedi
 AB için ilk sınav bilimde
 Gül: Dünya için bir hediye
 'Duvar aşılmıştır'
 Az daha kopuyordu
 'İşbirliği içinde çalışacağız'
 AB tarihinde ilk kez Türkçe tercüme yapıldı
 Teravih Namazını Kocatepe Camii'nde Kıldı
 Baykal: Saatler dursa da 3 Ekim önemli bir tarih
 Ağar: Başarı ama taçlandırılamadı
 Mumcu kutladı: Türkiye artık aktör
 Yılmaz: İkinci sınıf üyeliğe razı oldu
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan'ın aldığı yetki...
AB ile müzakerelere başlama...
YAVUZ DONAT
Beyaz sayfa... Yeni bir başlangıç
Avrupa Birliği'ne tam...
Osmanlı ve Türk motifine hayran
Türk modacı Atıl Kutoğlu, Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Plassnik...
En kritik anda ortaya çıkan nine
AB krizini "Enerjimizin çekildiği anlar oldu" diye anlatan Erdoğan...
Başesgioğlu tanık
Başesgioğlu tanık
Yüce Divan, Yılmaz Hükümeti'nde İçişleri Bakanlığı yapan AK Parti...
Gözyaşı 'sel' oldu
Gözyaşı 'sel' oldu
Rize'yi önceki gece vuran sel felaketinde 7 kişi hayatını kaybetti.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu