kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
60 TEBLİĞDE 2 KERE SOYKIRIM GEÇİYOR... Ermeni Konferansı Hazırlık Komitesinin basın toplantısını yerli yabancı çok sayıda basın mensubu izledi. Halil Berktay, bir soru üzerine, konferansın tek yanlı olmadığını, 60 kadar tebliğ ya da konuşmanın sadece 2sinde 1915 ve soykırım sözünün geçtiğini belirtti.
Konferans tek yanlı olmayacak
Bu tehdidin örneği tarihte görülmedi
Akademik özgürlük ayaklar altında

Konferans tek yanlı olmayacak

Prof. Berktay, konferansın tek yanlı olmadığını, katılımcıların kendilerini "sadece ve sadece resmi ideolojinin dışında" diye tanımladığını bildirdi.

İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri başlıklı Konferansı düzenleyenler, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin "durdurma" kararının sadece Boğaziçi ve Sabancı üniversitelerini bağladığı görüşüyle, Bilgi Üniversitesi'nde yapılması kararı aldılar. Konferansı hazırlayan öğretim üyeleri, dün Sabancı Üniversitesi Karaköy Yerleşkesi'nde basın toplantısı düzenlediler. Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun izlediği basın toplantısında Sabancı Üniversitesi'nden Doç. Halil Berktay, Yrd. Doç. Akşin Somel, Doç. Cemil Koçak, Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Murat Belge ve Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Selim Deringil katıldı. Komite adına Sabancı Üniversitesi Tarih Programı Koordinatörü Doç. Halil Berktay, Türkçe ve İngilizce açıklama yaptı. Açıklamada, mahkemenin yetkisi dışına çıktığı, bilim alanına ağır şekilde müdahale ettiği belirtilerek, şöyle denildi: "Bir akademik konferansa katılımcı olarak kimlerin davet edileceği ve bu kişilerin bilimsel ve mesleki ehliyetlerinin tespiti yargının yetki kapsamında değildir. Bu karar, akademik özerkliğin ötesinde, ifade özgürlüğünün evrensel kurallarını ve Anayasamızın bu ilkelerini çiğner niteliktedir." Açıklamada, konferansın her türlü engellemeye karşın en kısa zamanda yapılmasının ülke demokrasisi, bilimsel özgürlük ve üniversite özerkliği açısından bir aciliyet olduğuna dikkat çekildi ve Bilgi Üniversitesi'nde yapılması için başvurulduğu kaydedildi.

NARA FALAN ATMAYACAĞIZ
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Berktay, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yaptıkları açıklamalarla, mahkeme kararının demokrasiye ne kadar aykırı olduğunu ortaya koyduğunu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in açıklamalarının da kendisini bağlayacağını kaydetti. Prof. Berktay, konferansın ve katılımcıların "tek yanlı" olduğu şeklindeki eleştirilere karşı da şu yanıtı verdi: "Bu konferansın katılımcıları hiçbir şekilde tek görüş sahibi değildir. Bu konferansın katılımcıları kendilerini sadece ve sadece 'resmi ideolojinin dışında olmak' biçiminde tanımlamışlardır. Bu ise kendi içinde geniş bir görüş çeşitliliği yelpazesine yer veren bir tanımlamadır. Dolayısıyla konferansta hiçbir şekilde tek görüş söz konusu değildir. Bu konferansta '1915 soykırımdı' görüşünde herkesin birleşeceği, 'Türkler soykırım yaptılar' biçiminde naralar atılacağı şeklindeki vulgarizasyonlar (halka yayma) külliyen gerçek dışıdır. Bu konferansın konusu 1915'in soykırım olup olmadığını tartışmak da değildir. Konferans programına baktığınızda hiçbir yerde, hiçbir oturumda böyle bir gündem maddesi, içerik maddesi göremezsiniz. Ayrıca, 'soykırım' sözcüğü, konferansımızdaki 60 kadar tebliğ veya konuşmanın sadece ikisinde geçmektedir. Bütün bunların aylardır girişilmiş sistematik bir tahrifat olduğunu öncelikle belirtmek gerekir. Öte yandan, konferanslar çok görüşlü olur, tek görüşlü olur, 3,5 görüşlü olur, bu hiçbir kimsenin takdir ve müdahale hakkına konu olan bir mesele değildir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yaman çelişki
 Adalet Bakanı Çiçek konferansa yol gösterdi
 Boğaziçi'nde protestolar
 Ünlü markaların geleceğine imza
 Mıcır bir hayatı daha söndürdü
 Ölüm nedeni uyuşturucu
 Mayın patladı 1 asker şehit 5 er yaralı
 Köylülerden altın şirketine protesto
YILMAZ ÖZDİL
Gavur... Turko...
Ermeni meselesi, üzerine basılmış diş...
ALİ KIRCA
Bir acı tebessüm
Vakit, akşamdır. Takvimlerin 24 Eylül'ü...
FATİH ALTAYLI
Başbakan da düzeysiz magazinden şikâyetçi
Başbakan...
ERDAL ŞAFAK
Yargıda asıl sorun içsel tarafgirlik
İstanbul 4'üncü...
MEHMET ALTAN
O iki üye kim?
Bizim gazete "Yargı tarihinde...
İmtiyazlı ortaklık öneremeyiz
Müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim'e kısa bir süre kala Paris'te...
Rita değilama panik öldürdü
2 milyon kişi Rita kasırgasından kaçarken büyük bir panik oluştu.
Yönetim uyuyor
Yönetim uyuyor
Türk gençliğini peşlerinden koşturan kahramanlarımız birer birer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu