kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"1 günlük çalışmaya 1 kilo et!"

Türk-İş, ulusal düzeyde tek asgari ücret uygulamasının sürdürülmesinin önemine işaret ederken, asgari ücret belirlenirken en düşük memur maaşının dikkate alınmasını istedi.

Türk-İş, asgari ücretin yüksek olduğu iddiası ile bölgesel asgari ücret önerisine, hazırladığı ''Asgari Ücret Gerçeği'' isimli raporla yanıt verdi. Asgari ücretin yasal yollardan belirlenmesinin temelinde çalışanları ''aşırı düşük ücretlere karşı koruma'' amacının ön planda olduğu belirtilen raporda, asgari ücretin, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına
göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak, bilimsel, objektif yöntemlerle ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olduğu belirtildi.

Raporda, asgari ücretin pazarlık ücreti olmadığı vurgulandı. Asgari ücret belirlenirken göz önünde tutulması gereken temel konunun, çalışanların içinde bulundukları geçim koşulları olduğu dile getirilen raporda, DİE tarafından net 422 YTL olarak hesaplanan asgari
ücretin, pazarlık konusu yapılarak 350 YTL olarak ilan edildiği dile getirildi.

Asgari ücretin satın alma gücünün yetersiz olduğuna dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi: ''2005 yılında hedeflenen enflasyonun biraz üzerinde artış yapılan asgari ücretin satın alma gücünde yükselmenin devam ettiği öne sürülse de, bu durum belirlenen asgari ücretin insani olmadığı gerçeğini değiştirmemektedir. Gerek asgari ücret düzeyinin yetersizliği gerekse son 6 yılda yüzde 30'un üzerinde sağlanan refah artışından yeterince pay alınamamış olması gibi nedenlerle, asgari ücret düzeyi sefalet ücreti niteliğindedir.''

''1 GÜNLÜK ÇALIŞMAYA 1 KİLOGRAM ET''

Raporda, halen ele geçen asgari ücretin günlük 11.5 YTL civarında olduğu anımsatılarak, ''Bu tutarla, işçinin beslenmesi, giyinmesi, kira ödemesi, elektrik, su, yakıt, ulaşım gibi zorunlu giderlerini karşılayabilmesi nasıl mümkün olacaktır? Bir günlük çalışmanın karşılığı elde edilen asgari ücretle ancak bir kilogram et almak mümkün olmaktadır. Benzer şekilde, asgari ücret geliri ile bir kilogram peynir için 5 saat 8 dakika, bir kilogram pirinç için 2 saat 19 dakika çalışmak gerekmektedir'' denildi.

DÜŞÜK ÜCRET POLİTİKASI ELEŞTİRİSİ

Türkiye'nin, rekabet şartlarını, düşük ücret politikasıyla sağlamak doğrultusunda bir anlayışı egemen kılarak AB'ye üye olmasının mümkün olmadığı belirtilen raporda, Türkiye'deki asgari ücret düzeyinin çoğu AB üyesi ülkede geçerli olanın çok gerisinde olduğu ifade edildi.

Raporda, buna karşın, Türkiye'de bazı kesimlerin, demokrasinin, işçi hak ve özgürlüklerinin, sosyal koruma uygulamalarının olmadığı ya da tartışma konusu edildiği ülkelerde uygulanan ücret politikalarını, asgari ücret düzeyini örnek alan yaklaşımlarını kabul etmenin mümkün olmadığı kaydedildi.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASI

Raporda, bölgesel asgari ücret önerisi eleştirilirken, ''Ulusal düzeyde tek asgari ücret uygulaması sürdürülmelidir'' denildi. Asgari ücretin Türkiye'nin her ilinde yeterli satın alma gücü sağlamasının temel ilke olduğuna dikkat çekilen raporda, yapılan hesaplamalarda, tüm illerden fiyatlar toplandığı ve işçi sayısı ile ağırlandırılarak asgari ücretin belirlendiği anımsatıldı.

Raporda, asgari ücretin bölgesel hale getirilmesinin, memur maaşları, emekli aylıkları, elektrik ve benzin fiyatları gibi birçok alanda benzer taleplere yol açacağının dikkate alınması gerektiği kaydedildi.

SSK primine esas kazancın alt sınırını asgari ücretin oluşturduğuna değinilen raporda, kurumun bütçesi hazırlanırken prime esas kazancın alt ve üst sınırlarının dikkate alındığı, alt sınırın bölgelere göre farklılaşmasının kurumu büyük ölçüde prim kaybına uğratacağı öne sürüldü.

Asgari ücretin çoğu ceza uygulamalarında temel ücret olduğuna değinilen raporda, farklı asgari ücrete dayalı farklı ceza uygulamaları nedeniyle hukuki bir karmaşa doğabileceği uyarısında bulunuldu.

ASGARİ ÜCRET ÖNERİLERİ

Raporda, asgari ücretin Anayasa'da yer alan ''geçim şartları'' dikkate alınarak, işçi ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak,insanlık onuruyla bağdaşacak bir düzeyde belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

Asgari ücret belirlenirken işçinin ve ailesinin harcama kalıbının esas alınması ve hesaplamalarda DİE verilerinin kullanılması gerektiği belirtilen raporda, asgari ücrette en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınması ve belirlenen tutarın işçinin eline net geçmesinin sağlanması önerilerine yer verildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Galataport'a en yüksek teklif 3 milyar 528 milyon avro
 "Büyüme hedefi tutacak"
 BAT'tan Türkiye'de yatırım atağı
 Motorinde indirim
 "Savunma sanayiinde sıçrama bekliyoruz"
 Tüpraş'la 30 milyar $'lık dev olduk
 Tüpraş'ta bugün de olsa aynı satışı gerçekleştirirdik
 'Telsim için başvuruyu yaptık'
 'Fransa'yı bırakın Almanya'ya bakın'
 'Telsim Motorola'nın oldu' iddiası
 Ruslar Türkiye'de cep yarışına girdi
 Türk halkının toplam serveti 3.2 trilyon dolar
 Garanti'nin ortağı GE en saygın şirket oldu
 TEB, logosunu değiştirdi
 Özyeğin Vakfı'ndan eğitime destek
 AB ile borsada yine rekor
 Motorine yüzde 2.3 indirim
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Telekom, Tüpraş gibi olmaz
Tüpraş'ın yüzde 65 hissesi...
GAZİ ERÇEL
Martin Wolf ve döviz rejimi
Martin Wolf...
MELİHA OKUR
Turkcell'de oyun içinde oyun
Pandoranın kutusu açılıyor.
Orada neler oluyor?
Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı konumundaki İstanbul Atatürk...
Özçelik'in itirazına mahkemeden ret
Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Demirkol'un tutuksuz yargılanmak...
Poliste genelge krizi
Poliste genelge krizi
Emniyet Genel Müdürü Aydıner, "Biz yakalıyoruz sonra serbest...
1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele
1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele
'Fakir' aile çocuklarının kaydedildiği Gazi İlkokulu 1-D sınıfı,...
IMKB
E: 33.294 D:% 0,07
DOLAR
S: 1,340 D:% 0,037
EURO
S: 1,641 D:% 0,214
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu