kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele
'Eğitimde ikinci mevki olamaz'

İkinci Sınıf!

İşte İstanbul'un göbeğindeki Gazi İlköğretim Okulu'nun 1-D sınıfı... Okula bağış yapmayan velilerle, çadırda yaşayan vatandaşların çocukları bu sınıfta okuyor... Hepsinin yüzü gülüyor... Çünkü onlar, kendilerine reva görülen "ikinci sınıf insan" muamelesini fark edemeyecek kadar küçükler... Peki ya fark etmesi gerekenler?! Onlar da hâlâ gülebiliyor mu?

1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele

'Fakir' aile çocuklarının kaydedildiği Gazi İlkokulu 1-D sınıfı, diğer birinci sınıflardan ayrı olarak giriş katında, kullanılmayan kantinin yanında yer alıyor.

SABAH, Gazi İlköğretim Okulu'nda katkı payı ödemeyen velilerin çocuklarının kaydedildiği iddia edilen 1-D sınıfına girdi!.. Okulun giriş katında yer alan 1-D sınıfının yanında, artık kullanılmayan bir kantin bölümü ve okul aile birliğinin toplantı odası bulunuyor. Sınıfın diğer yanında ise özürlü çocukların okutulduğu özel eğitim sınıfı yer alıyor. Birinci sınıfların diğer şubeleri ise büyük sınıflarla beraber üst katlarda yer alıyor.

BİZ DE ÇOK PARA VERELİM'
Okul hakkında çıkan haberlerden rahatsız olduklarını dile getiren 1-D sınıfı öğrencilerinin velileri, çocuklarına daha iyi eğitim verilmesi için daha fazla para vermeye hazır olduklarını belirtiyorlar. Velilerden Gönül Öz, kızı İrem Öz'ü okula kaydettirdiğini, bağış olarak da 20 milyon lira verdiğini ancak kızının yine de 1-D sınıfına kaydedildiğini belirterek, "Bilseydim okula daha çok bağış yapardım. 300 milyon lira verip kızımın elbisesini, çantasını, ayakkabısını aldım ancak. Ama daha iyi eğitim görecekse, birVELİLER ENDİŞELİ... 1-D sınıfının velileri, yapılan ayrımcılığın kabul edilemez olduğunu belirtiyor.  300 milyon daha bulmaya uğraşırdım" şeklinde konuştu. Bir diğer anne Meral Yıldız ise oğlu Efe'yi okula bu yıl kaydettirdiğini, kayıt sırasında ise para ödemediğini belirterek şunları söyledi: "Ben şimdi gidip para vereceğim. Çocuğumu 1-D sınıfından alsınlar. Madem ayrım var, o zaman biz de iyi bir eğitim alabilmek için elimizden geleni yapalım. Müdürle görüştüm, böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Umarım yoktur. Çünkü bizler zaten kısıtlı imkanlarımızda çocuklarımızı okutuyoruz. Para savaşı vermemiz mümkün değil."

MÜFETTİŞLER VELİLERLE KONUŞTU
Velilerden Leyla Sağol da kızı Çağla'nın 1-D'ye kaydettirildiğini belirterek, "Müdürün açıklamaları talihsizlik. Paramız yok diye çocuklarımız eğitimden yoksun mu kalacak?.. Okula güvenimiz kalmadı. Çocuklarımızın derslerini takip edeceğiz. Umarım öğretmenler konusunda bir ayrımcılık yaşamayız" dedi. Öte yandan İl Milli eğitim Müdürlüğü Müfettişleri, okul müdürü ve öğretmenlerle görüştükten sonra velilerin de ifadelerini aldı. Bir grup veli okulun ihtiyaçları için bağışalındığı söylerken bir grup veli de bağış verdikleri halde söz verilen sınıfa kayıt yapılmadığını ifade etti. Kimi veliler de okulun eski müdürü ve bu yıl müdür yardımcısı olan Kamer Güç'ün öğrencileri kendi kırtasiyesine yönlendirdiğini iddia etti. İsmini vermek istemeyen bir veli, "Kırtasiyeye yakın olsun diye okulun kapısını değiştirdiler. Haziran ayında okula yardım gecesi düzenlendi. 10 milyar paranın sadece 4 milyarını resmi olarak gösterdiler" şeklinde konuştu.

OKULUN EN GÖZDE SINIFI 1-A
Çocuklarını 1-A sınıfına kaydeden veliler ise diğer sınıflarda romen kökenli öğrencilerin bulunması nedeni ile 1-D sınıfını tercih etmediklerini söylüyor. İsmini vermek istemeyen bir veli, "1-D sınıfında romen çocukları var. Geçen yıllarda bu çocuklar bizim çocuklarımızı dövüyordu. Şimdi birinci sınıfa kaydettiğimiz çocukları onlarla aynı sınıfta okutmak istemedik" diye konuştu. Oğlunu 1-A sınıfına kaydettirdiğini belirten veli Nuran Yılmaz ise müdürden memnun olduklarını söyleyerek, "İki yılÖzcan Sancaröncesine kadar bu okulda her yıl lağım taşıyordu. Müdür okula bir düzen getirdi. Kayıt sırasında da gönlümüzden geçtiği kadar bağış yaptık. Kimseden 100 milyon istenmedi" dedi.

'GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARDIM'
'Bağışa göre sınıf' iddialarını gündeme getiren ve müdürle yaptığı konuşmayı kayda alan baba Özcan Sancar da okulun kapısındaydı. Oğlu Yoldaş'ın iyi bir eğitim almasını istediğini söyleyen Sancar şöyle konuştu: "Çocuğum daha önce başka bir okulda anaokulunda okudu. Bu sene buraya taşındık. Kayıt için gittiğimde para istediler. Ben de işsiz olduğumu söyleyip evraklarımı verdim. Kırtasiye malzemesi istediler. Bunlar 30 milyon tuttu. Okul açıldığında kantinden bozma sınıfı görünce şaşırdım. Anaokulunda okuyanlar 1-A'ya kaydedilmiş. Kamerayı çocuğun ilk gününü çekmek için götürmüştüm. Müdür benden para talep edince kamerayı açtım. Gerçeklerin ortaya çıkmasına vesile olduğumu düşünüyorum. Herkes benim gibi yapsa bu olaylar yaşanmazdı."

Ercan SARIKAYA - MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Poliste genelge krizi
 Hakkâri'de iki er şehit
 'Gökçek'in oğulları öldüresiye dövdü'
 Bebek Kahve'den cenazeye gittiler
 Alkollü polis taksici öldürdü
 Yağış ve sel geliyor
 Lise sonlara son şans
 Ağrı'da olaylı cenaze töreni
 Diyarbakır'da park ismi krizi
 TAYAD'lılar linç girişimini affetti
YILMAZ ÖZDİL
Enver, hadi oy ver...
Almanya'da pazar günü seçim var.
ÖMER LÜTFİ METE
Yolsuzluk nasıl öğrenilir?
Yolsuzluk tartışmalarında...
UMUR TALU
Açık rejimim benim!
Maliye Bakanı basın toplantısı...
FATİH ALTAYLI
Sol toptan Türkiye yanlısı değil
Almanya'daki seçimlerle...
ERDAL ŞAFAK
Hükümet içinde zıt dinamikler
Tüpraş'ın yüzde 14.76...
Bush tuvalet molası istedi
ABD Başkanı Bush, BM zirvesine damgasını vurdu. Ancak yaptığı bir...
Erdoğan: Terör ortak düşmanımız
BM zirvesine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Genel...
Çamura battı
Çamura battı
Kuzey Kutbu'na yakın noktada, balçık gibi bir sahada Tromsö ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu