kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Provakasyonlara karşı kitapcık
Provakasyonlara karşı kitapcık
Emniyetten provaktörlere dair açıklama

Provakasyonlara karşı kitapcık

İçişleri Bakanlığı, toplumsal olaylar ve provokasyonlarda güvenlik güçlerinin alması gereken önlemlerle ilgili bir rehber hazırladı..

İçişleri Bakanlığı Strateji Merkezi Başkanlığı'nın, ''Toplumsal Olay ve Provokasyonları Önleme Rehberi'' adıyla hazırladığı kitapçığın önsözünde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, bu olaylarla muhatap olabilecek personele rehberin olumlu katkısı olacağını bildirdi. Aksu, mülki amir ve kolluk yöneticilerinin, bu rehberi tüm personele dağıtmalarını ve okunmasını sağlamalarını istedi.

Rehberin giriş bölümünde son yıllarda Türkiye'de, yoğun sosyal ve kültürel değişimler, ekonomik krizler, dalgalanmalar, iç göçler, kent merkezlerinde artan insan
hareketlerinin getirdiği sorunlar yaşandığı ifade edilerek, ''Zaman zaman bu sorunlar istismar edilerek ülkenin istikrarını bozmak amacıyla provokatif toplumsal olayların gerçekleştirildiği ve ülke geneline yaygınlaştırılma çabası içine girildiği gözlenmektedir'' denildi. Yakın dönemde kent merkezlerinde beklenmeyen provokatif eylemlerin gerçekleştiği ve bu olayların kollukbirimleri tarafından başarıyla önlendiğinin de altı çizildi.

PROVOKASYONLARIN ANALİZİ

Rehberde, ''Milli değerlere sürekli olarak saldırıldığına dair haber ve adli süreçle cezalandırılması gereken kimseleri kendi elleri ile cezalandırmaya teşebbüs'' edilebileceği ifade edilerek kalabalıkların ve grupların oluşumu, özellikleri anlatılıyor.Provokatif eylemlerin belli bir grubun ya da yabancı bir devletin çıkarları doğrultusunda, istikrar ve güven ortamının sarsılması, insanların birbirleri veya devlete olan güvenlerinin sarsılması, korkuve endişe psikolojisine itilmesi, yönetimin hukuksuz el değiştirmesi, milli ve dini konularda toplumun sosyal yapıyı bozacak ölçüde aşırı tepki vermeye zorlanması gibi yüzlerce nedene dayanabileceği vurgulandı.

Provokasyon düzenleyen ekiplerin bir kanadının toplumsal olay zeminine çekilecek insanlar üzerinde çalışırken, provokasyoncuların diğer kanadının ise zıt akımlar içerisinde olayları tetikleyeceği ifade edilen rehberde, bilinçsiz kalabalıkların provokasyon açısından daha riskli olduğu ifade edildi.

PROVOKATİF YÖNTEMLER

Kolluk güçlerinin tahrike kapılarak hata yapmalarının provokatörlerin en çok arzu ettiği durum olduğu belirtilen kitapçıkta,toplumsal olaylarda kadın, yaşlı ve çocukların kolluk kuvvetleri arasındaki ''sıcak bölgeye'' sokularak kolluğun zor durumlarda kalmasının sağlanmaya çalışılacağına dikkat çekildi.

Provokatörlerin ateşli silah, patlayıcı kullanarak kitleleri harekete geçirebileceği uyarısında da bulunulan kitapçıkta, kitlelerinkontrolden çıkarılmasının ardından çevrenin tahrip edilmesi ve yağmaların olabilmesi olasılıklarına da işaret edildi.

KOLLUK GÜÇLERİ NELER YAPMALI

Toplumsal olaylar ve provokatif eylemlerde etkili kolluk davranışları ve görevlerinin nasıl olması gerektiği anlatılan rehberde, kolluğun öncelikli görevinin kamu düzenin yeniden sağlanmasıolduğu vurgulanılıyor. Toplumsal olaylarda kolluğun duyumları titizlikle değerlendirmesi, provokatif olmayan toplumsal olaylarda kitlenin başındaki liderle diyaloga geçilmesi, kolluk personelinin duygusal davranmaması gerektiği vurgulanılarak, ''Kolluk personeli profesyonel kamu gücü olduğunu unutmamalıdır'' deniliyor.

Personelin emir-komuta zinciri içerisinde soğukkanlı davranarak, bilgi akışına önem vermesine dikkat çekilen rehberde, provokatörlerin en çok çekindiği konunun kolluk gücünün profesyonelce hareket etmesi olduğunun altı çizildi. Kolluk personelinin kitleye hitaben yapacağı konuşmalarda dolgun, yüksek ve sakin bir ses tonuyla seslenmesi gerektiği de vurgulanılarak, sadece bir kolluk personelinin sağduyudanuzak davranışının diğer kolluk görevlilerinin olumlu davranışını silebileceğine işaret edildi.

Kalabalığın sık sık sakin olmaya davet edilmesi, kitleleri provokatörlerden uzaklaştırarak kolluğun yanına çekmesi gerektiği ifade edilen rehberde, karşılıklı tartışmalardan kaçınılması istendi.

CİDDİYETİ ZEDELEMEDEN GÜLÜMSEYİN


İki zıt grubun yer aldığı durumlarda öncelikle bu grupların birbirinden uzaklaştırılmasının, gruplara kolluğun eşit ve tarafsız yaklaşımda bulunulmasının gerekliliğine dikkat çekilerek, kitleleri tahrik eden kişi ya da provokatörlerin uygun bir yöntemle uzaklaştırılmasının olayları önleyeceği kaydedildi.

Kolluk gücünün, gerginliğin, endişenin ve paniğin olduğu ortamda, ciddiyeti zedelemeyecek şekilde sempatik ve güleryüzlü yaklaşım sergilemesinin olumlu etki yapacağı belirtilerek, toplumsal olaylarda görev yapan medyayla sağlıklı iletişim kurulması ve onların görevlerini yerine getirmeleri için yardımcı olunması da istendi.

Toplumsal olaylarda fiziki güç kullanımının en son çare olması gerektiği vurgulanılan rehberde, zor kullanmanın ölçüsünün ''minimum''seviyede olması gerektiği, gereksiz ve orantısız tepkilere ve tahriklere yol açabileceğine dikkat çekildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Tek celsede boşandılar
 Kalp dokusunda kök hücre
 Tunceli'de operasyon: 4 terörist ölü ele geçirildi
 Yüksekova'da teröristin cenazesinde olay
 Tünel aşka geçit verdi
 4 aylıkken hayat kurtardı
 Soygunu ses kaydı çözdü
 Zorba âşık izlediği diziye özenince...
 24 saat Atatürk heykeli nöbeti
 Müziğe de el attı
 Tarlasından 'müze' çıktı!
 Babasının gururu oldu
 Kanser hızlı davrandı
 Fedâkar anneye veda
 Ayşe Hatun Önal: Yaya benim arabama çarptı
 Düğün magandaları çocukları da alet etti
 Yoğun bakımda ifade verdi, zanlıları yakalattı
REHA MUHTAR
Çok geç kaldılar.. Bundan sonrası Zehra'ya...
8 yıl...
EMRE AKÖZ
Sanatçı memur olursa...
Asayiş, savunma, yol yapımı...
MEHMET BARLAS
Ya birileri kalabalıkları konu mankeni olarak...
İLKER SARIER
Aha size sosyal bir yazı daha!
İçinden "sosyo-ekonomi"...
SAVAŞ AY
Yılmaz Güney, Erkan Yücel ve 'Başını öne...
HINCAL ULUÇ
Çirkin ve güzel televizyonlar!..
Türkiye'nin Ukrayna'yı...
Bize beklemek düşüyor
Bize beklemek düşüyor
Ukrayna deplasmanından galip dönen Millilerimiz'in 2006 Dünya Kupası...
Hesabı ben veririm
Hesabı ben veririm
Terim, futbolcularına Ukrayna maçına çıkarken "Ya kaybedersek...
'Avrupa'nın sonu olur'
Hıristiyan Demokratlar içinde Türk dostu olarak bilinen eski Savunma...
'Milleti sokağa dökmek istiyorlar'
Başbakan Tayyip Erdoğan, "Devlet devletliğini yapmazsa evimizde mi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu