kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Türkiye'nin stratejik önemi var"
Straw: AB müzakereleri başlatmalı
Straw'dan AB'ye Türkiye resti
"Türkiye'nin stratejik önemi var"

"Türkiye'nin stratejik önemi var"

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin jeopolitik konumunun, bu ülkeye her açıdan hayati stratejik bir önem kazandırdığını vurguladı.

Geçen genişleme dalgasıyla birliğe doğu Avrupa ülkelerinin kazandırıldığını hatırlatan İngiltere Dışişleri Bakanı, ''Bu adımı atarak demir perdeyle ayrıldığımız ülkelerle farklılıklarımızı giderdik. Şimdi Türkiye'ye tam üyelik yolunu açarak, en az bunun kadar önemli bir başka başarıyı sağlama şansımız var'' dedi.

Merkezi Londra'da bulunan Kamu Siyaseti Araştırmaları Enstitüsü tarafından
düzenlenen ''Türkiye'nin AB Üyeliği Meselesi'' konulu toplantıda konuşan Straw, 2 yıl önce İstanbul'daki İngiliz başkonsolosluğuna yönelik bombalı saldırının sonrasında Türk hükümeti ve halkının gösterdiği yakın dayanışmayı hatırlattı.

Bu dayanışmanın kendisine terörizmin bütün bölme çabalarına rağmen Türkiye ile ne kadar yakın olunduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Straw, 3 Ekim'de Türkiye'nin AB yolunda önemli bir ''son adıma'' yaklaştığını anımsattı. Bu noktada Türkiye'nin stratejik önemini bir kez daha vurgulamanın önemli olduğunu belirten ve gelecek ay alınacak bu kararın önemli sonuçları olacağını ifade eden Straw, Türkiye ve Avrupa'nın asırlar süren ilişkilerine örneklerle dikkat çekti.

Türkiye'nin 1963'te başlayan AB yolculuğuna ve ondan çok daha önce başlatılan NATO çerçevesindeki işbirliğine değinen Straw, bu yolculuğun son adımlarından birini 2002 yılında Avrupa Konseyi'nin Türkiye ile gecikilmeden müzakerelere başlanması kararının oluşturduğunu anlattı.

Bu tarihi akışın önemli olduğunu, Türkiye ile Avrupa'nın kaderlerinin ortak olduğunu ortaya koyduğunu da ifade eden Straw, AB Konseyi'nin 3 Ekim'de müzakerelere başlanması kararını ise uzun yolculuğun son adımı olarak niteledi.

Türkiye'nin üyeliğinin kendi geleceği açısından olduğu kadar Avrupa ve uluslararası toplumun geleceği açısından da büyük önem taşıdığını belirten Straw, Türkiye'de nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan laik bir toplum yapısı bulunduğuna işaret etti.

Türkiye'ye kapıları açmanın Batı ve İslam kültürlerinin modern dünyada ortak yaşayabileceklerini göstermesi açısından büyük önem taşıdığını da vurgulayan Straw, bunun alternatifinin ise bedeli ödenemeyecek kadar kötü sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Avrupa'nın kendi içine mi dönmesi, yoksa sınırlarının ötesine mi bakması gerektiği sorusuna yanıt da arayan İngiltere Dışişleri Bakanı, ''Hepimiz global güçlükler ve rekabetler arasında yaşıyoruz. Statik bir Avrupa daha güvenli olmayacaktır'' dedi.

Avrupa'nın bir tek şeyden emin olması gerektiğini; genişlemenin Avrupa'nın hayrına olduğunu kaydeden Straw, ''Genişleme üye ülkelerin istikrar ve refahını olumsuz etkilememiştir. Aksine artırmıştır'' diye konuştu.

''Neden Türkiye ve neden şimdi?'' sorularını da yanıtlayan Straw, Türkiye'nin her açıdan büyük bir jeopolitik önemi bulunduğunu, bu konumun da uyuşturucuyla mücadeleden yasadışı göçe, uluslararası terörizmden enerji yolu oluşturmasına kadar sayısız faydaları bulunduğunu ifade etti.

Bunun yanı sıra Türkiye'nin üyeliğinin çok daha önemli politik faydaları bulunduğunu vurgulayan Straw, bu nedenle de teröristlerin Türkiye'yi Avrupa'dan uzaklaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Teröristlerin böylece medeniyetler çatışmasını daha kolay hale getireceklerinin farkında olduklarına dikkat çeken Jack Straw, ''İstikrarlı, AB'ye demir atmış bir Türkiye güçlü bir sembol oluşturacaktır'' dedi.

Türkiye'nin Avrupa güvenliğine yapacağı katkının son derece açık olduğunu da söyleyen Straw, Türkiye'de önemli bir reform hamlesinin gerçekleştirildiğini, bunların kesintiye uğratılmaması gerektiğini de ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "AB, Kıbrıs'ı çözümsüzlüğe itiyor"
 Fransa'da Türkiye için 'hararetli' tartışma
 Erdoğan siyasilere sert çıktı
 CHP'den terör zirvesi talebi
 Sarıgül Schröder'le buluşuyor
 Erdoğan köprü için devrede
 Sivil inisiyatifle 3 Ekim zirvesi
MAHMUT ÖVÜR
Murat Karayalçın'ın 'Mutabakat Denklemi'
SHP Genel...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Hukuk yoluyla mücadele
Kamuoyunda öyle bir hava var ki,...
YAVUZ DONAT
Bitlis'te 5 minare
Siirt ile Bitlis arası 97 kilometre.
'Esas sorun kadro ve sahne yetersizliği'
105 kiloluk bale sanatçısı Tayfun Savlıoğlu, "50'ye yakın sanatçımız...
Cümle alem gelişti, biz geriledik!
BM 2005 İnsani Gelişim Raporu'nda önceki yıllarda 88. sıradaydık. Bu...
Sembollerle oynanan oyun
Sembollerle oynanan oyun
6-7 Eylül Olayları, Batı ülkelerinde 'Barbar Türk' imajını...
Parkeci Halil, Türk bayrağı asarak benim evimi korudu
Parkeci Halil, Türk bayrağı asarak benim evimi korudu
Karşı kıyıdan 6-7 Eylül anıları
1955 yılının 6-7 Eylül olaylarını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu