Vücutta eriyen suni kalp kapakçığını geliştiren ünlü Türk kalp cerrahı Kalangos, kalbi korumanın yollarını anlattı. Prof. Kalangos fındık yerine balık-zeytinyağı-sebze ve meyve içeren beslenme önerdi.
Dünyadakalp kapaklarının tamiri, çocuk kalp ve araştırma alanında sayılı merkezlerinden biri sayılan Cenevre Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kürsüsü Başkanı olan Ordinaryus Prof. Dr. Afksendyios Kalangos, ameliyatlar yapmak ve tatilini geçirmek üzere iki haftalığına Türkiye'ye geldi. Kalangos fındık üzerindeki tartışmaları hakkındaki görüşü ile kalp sağlığı için kendi tavsiyelerini sorduk: Bol fındık yemenin kalp sağlığına faydası tartışma yaşandı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kalp sağlığı için fındık fıstık yiyin demekbilimden uzaklaşmaktır. Toplumun sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor.
Fındığın kalbe faydası yok mu? Fındık yağında iyi kolestrolü artıran ürünler var. Ancak fındığı yediğiniz zaman aynı anda çok yüksek düzeyde kalori alıyorsunuz. Ben kalp sağlığı için önermem.
Sizce nasıl beslenmeliyiz? En uzun ve sağlıklı yaşayanların Giritliler olduğu ispat edildi. Bol sebze, az tuz ve şeker tüketilmeli. Protein olarak ızgara balık seçilmeli. Bir de bol miktarda çiğ zeytinyağı kullanılmalı.