kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ankara 'Ek Protokol'ü imzaladı
Deklarasyon metni 6 madde
Haberi Açık Havada Aldı
Kriz son dakikada pazarlıklarla aşıldı
'Türkiye üzerine düşeni yaptı'
Rum kesimi: Derin üzüntü içindeyiz

Kriz son dakikada pazarlıklarla aşıldı

'Uyum Protokolü' imzalanmadan önce Ankara-Londra-Brüksel hattında kıran kırana pazarlıklar vardı. Blair'in uyarısıyla Türkiye 3 Ekim'i tehlikeye atmamak için sert deklarasyon yayınlamadı.

TÜRKİYE ile AB Dönem Başkanı İngiltere'nin dün akşam saatlerinde imzaladığı Uyum Protokolü' ve deklarasyon metni Ankara- Londra-Brüksel hattında kıran kırana pazarlıklara sahne oldu. Başbakan Erdoğan'ın İngiltere Başbakanı Blair ile görüşmesinin ardından "Biz imzaya hazırız" şeklindeki açıklamasına rağmen perde arkasında esas "imzaya hazır" taraf İngiltere'ydi. Blair görüşmede Erdoğan'a, Deklarasyonun tonunu yumuşak tutmazsanız 3 Ekim'e gölge düşer. Avrupa Komisyonu, Türk limanları ve havaalanlarının Rum kesimine açılmasını protokolün bir parçası olarak görüyor. Buna karşı çıktığınızı deklarasyonda ilan etseniz de çerçeve belgesinde Gümrük Birliği müzakerelerinin başlaması için ön koşul olarak karşınıza çıkar" uyarısında bulundu. İngiliz Başbakan, Ankara'dan liman pürüzünü" en kısa zamanda gidermesini istedi. Top artık Türk tarafındaydı. Diplomatlar Londra dönüşü, Blair'den alınan "Müzakere koşullarının ağırlaştırılmaması için dönem başkanlığı olarak büyük çaba harcayacağız" garantisiyle deklarasyonun "tonunu düşürmek" için harıl harıl çalışmaya başladı. İşte Uyum Protokolü'nün imzalanması noktasına kadar işleyen pazarlık sürecinin tüm detayları:

DEKLARASYON YAPMAYIN: AB, protokolün imzalanmasının zaten Rum kesimini tanıma anlamına gelmediğinin 17 Aralık'ta ilan edildiğini belirterek deklarasyondan vazgeçilmesini istedi. Ankara'- nın kararlı tutumu üzerine AB "O zaman tonunu yumuşak tutun" dedi.

LİMAN PÜRÜZÜ: Türkiye, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn ve AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Kretschmer'in birkaç ay önce yaptığı "Türkiye uyum protokolü gereği liman ve havaalanlarını Rum kesimine açmalıdır" açıklamalarından endişe duydu. Çünkü limanların açılması hukukçulara göre "tanıma" anlamına geliyordu.

KARŞI AÇIKLAMA: Deklarasyon konusunda uzlaşma sağlanamayınca AB'den de "karşı deklarasyon" (counter declaration) yapılacağı mesajı geldi.

BLAIR'IN MESAJI: Blair, Erdoğan'a "Deklarasyonun tonunu yumuşak tutmazsanız 3 Ekim'e gölge düşer. Avrupa Komisyonu, Türk limanları ve havaalanlarının Rum kesimine açılmasını protokolün bir parçası olarak görüyor. Buna karşı çıktığınızı deklarasyonda ilan etseniz de çerçeve belgesinde Gümrük Birliği müzakerelerinin başlaması için ön koşul olarak karşınıza çıkar. Deklarasyonu değiştirin, imzaya hazırız" dedi.

ANKARA DÖNÜŞÜ MESAİ: Türk diplomatlar Londra dönüşü, Blair'den alınan "Müzakere koşullarının ağırlaştırılmaması için dönem başkanlığı olarak büyük çaba harcayacağız" garantisiyle de deklarasyonun "tonunu düşürmek" için harıl harıl çalışmaya başladı. Ton yumuşatıldı ve İngiltere'- ye bilgi verildi. İngiliz Hükümeti de diğer AB ülkelerini bilgilendirdikten sonra Ankara'ya dün öğle saatlerinde "Biz hazırız" mesajı gönderdi. Nitekim iç kamuoyunda tartışmalara yol açan protokolün imzası için akşam saatlerinin daha uygun olacağı düşünülüyordu. Türkiye'nin isteği üzerine imzalar özellikle borsanın etkilenmemesi akşam saatlerinde atıldı. Protokol, dün akşam önce İngiltere'nin Brüksel'deki Daimi Temsilcisi John Grant tarafından imzalandı.

Evren MESCİ - ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Seydişehir'de özelleştirme kavgası
 Siz beni öldüreceksiniz
 Başkent'te şarbon paniği
 Darülaceze'de ikinci bahar
 Doğumevinde skandal
 Aşk sınavında boğuluyordu
 Toplu konuta rekor başvuru
 Beykoz'da eğitim atağı
 Vücudunu iyi dinle şekeri tanı
 Trafik kazaları 10 can aldı
 Çocuğa çarpıp kaçtı
 G.Osmanpaşa ve Güngören bugün elektriksiz
MEHMET BARLAS
Demirel'le ortak yanlarımız çok fazla..
Aslında eski...
MAHMUT ÖVÜR
Şüyuu vukuundan beter
Türkiye günlerdir yeniden...
SAVAŞ AY
Eczacılar diplomayı süs diye mi alıyor?..
Bodrum,...
Bu takıma sıradan oyuncu giremez
Bu takıma sıradan oyuncu giremez
G.Saray'ın hocası Gerets, transfer yapmak için çabalayan yönetimi...
Düşün Rıza düşün!
Düşün Rıza düşün!
Beşiktaş'ın lig öncesi eksikleri Altay karşısında iyice ortaya çıktı.
Yüzde 15'lik suda fırtına
Son kamuoyu yoklamalarında toplam oyları yüzde 15'i aşmayan...
Yeğen Öymen amcaya karşı
Altan Öymen'in kardeşi Milliyet gazetesi yazarı merhum Örsan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu