kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yüzde 15'lik suda fırtına
Sağa kaydı eleştirisi

Yüzde 15'lik suda fırtına

Son kamuoyu yoklamalarında toplam oyları yüzde 15'i aşmayan Türkiye'nin iki büyük sol partisi, siyasi bölünme ve iç kavgalarla çalkalanıyor..

CHP'de Mustafa Sarıgül'ün Baykal'a karşı hüsrana uğradığı 29 Ocak Kurultayı'ndan sonraki en büyük muhalif dalga, yarın yapılacak İstanbul İl Kongresi'nde yaşanacak. Eski Genel Başkanı Altan Öymen, Baykal'ın destek verdiği Şinasi Öktem ile karşı karşıya gelecek. Geçen seçimle yüzde 2'yi bulamayan DSP de ise Onursal Genel Başkan Bülent Ecevit'in "Vahdettin hain değil" açıklaması deprem yarattı. Temizel ve Uluğbay'dan sonra eski bakanlar Erdoğan Toprak ve Suat Çağlayan da dün istifa etti.

***

CHP'de Baykal'ın desteklediği Öktem ile Sarıgül'ün desteklediği Öymen İstanbul İl Başkanlığı için yarışacak. Asıl kavga ise Olağanüstü Kurultay'da yaşanacak

Bülent Ecevit'in "Padişah Vahdettin vatan haini değildi" açıklamasından sonra eski devlet bakanları Erdoğan Toprak ve Suat Çağlayan da DSP'den istifa etti.

DİN TARTIŞMASI BÖLDÜ
Toprak ve Çağlayan, partilerinden istifa gerekçelerini açıklarken "Türkiye'de her geçen gün ekonomik ve sosyal sorunlar artarken DSP'nin gündem dışı konularla ilgilendiğini, gereksiz din tartışmalarına girdiğini, bütün bunları Parti'nin kimliğine yakıştırmadıklarını" söylediler. Özellikle Parti Yönetimi'nin 'din elden gidiyor' açıklamalarına taraf olup din tartışmalarının içerisine girdiğini söyleyen eski bakanlar, bu tavrın Parti'nin sol kimliği ile bağdaşmadığını belirttiler. Toprak ve Çağlayan, DSP'nin laik, demokrat ve ulusal nitelikteki sol parti kimliğini kaybettiğini, ülkenin gereksinimlerini karşılayamayacak duruma geldiğini söylediler. Lozan'ın yeniden tartışmaya açıldığını, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ılımlı bir İslam Cumhuriyeti haline getirilerek, BüyükOrtadoğu Projesi'nin bir parçası yapılmaya çalışıldığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Laik Türkiye Cumhuriyet'- i bir İslam devleti haline getirilmeye çalışılıyor, ülkenin ekonomik sorunları gün geçtikçe ağırlaşıyor. Bu sorunları çözecek laik, demokratik, ve ulusalcı niteliktegüçlü bir sol partiye her zamankinden daha fazla gereksinim duyulmaktadır.

SAPTIRILIYOR
Ancak DSP sergilediği tavırla artık bu gereksinimi karşılayamıyor. Kendi dışında gelişen din tartışmalarına girerek, bazı tarihi gerçekleri saptırarak, bazılarının kişisel görüşlerini parti görüşü olarak kamuoyuna yansıtmaktadır. Bu nedenle DSP üyeliğinden istifa ediyoruz." Eski Bakanlar Zekeriya Temizel ve Hikmet Uluğbay da bir süre önce DSP'den istifa etmişlerdi.

'Zaten bahane arıyorlardı'
Eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan ile Devlet eski Bakanı Erdoğan Toprak'ın istifaları üzerine DSP İzmir İl Başkanı Seyhan Teoman bir açıklama yaptı. "Zaten bahane arıyorlardı" diyen Teoman şöyle konuştu: "Geçmiş hizmetlerini saygıyla anıyoruz, yanaklarından öpüyoruz, güle güle gitsinler. Ecevit'in açıklamalarına açık ve net tavır gösterilmiştir. Suat Bey, zaten aylardır partiye uğramıyordu. Varlıkları ile yoklukları birdi. Gidişleri teşkilatımızda bir eksiklik yaratmayacaktır."

***

CHP'de Baykal'ın desteklediği Öktem ile Sarıgül'ün desteklediği Öymen İstanbul İl Başkanlığı için yarışacak. Asıl kavga ise Olağanüstü Kurultay'da yaşanacak

CHP'de 29 Ocak Kurultayı'ndan sonraki en büyük hesaplaşma yarın yapılacak İstanbul İl Kongresi'nde yaşanacak. Eski Genel Başkanı Altan Öymen ile CHP lideri Deniz Baykal destek verdiği İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem karşı karşıya gelecek. Öymen'i çok sayıda muhalif destekliyor. CHP İstanbul İl Kongresi, Pazar günü saat 10.00'da Beşiktaş'taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. CHP'nin 615 delegesinden 15'i Bayrampaşa ilçesi kongresini yapmadığı için seçime katılamayacak. Toplam 600 delege, yeni İstanbul il başkanını belirleyecek. 497 delege Öktem'i desteklediğini açıkladı.

ŞİNASİ ÖKTEM ŞANSLI
Baykal, Öktem'i, Mustafa Sarıgül ise Altan Öymen'i destekliyor. Yani İstanbul'da Baykal- Sarıgül gizliVahdettin savaşı yaşanıyor. Ancak partide büyük prestij kaybeden Sarıgül'ün desteğinin Öymen'in kazanmasına yetmeyeceği de kulislerde konuşuluyor. 5 yıl aradan sonra yeniden Baykal'a karşı mücadele başlatan Öymen'e, Ertuğrul Günay destek verdi. Günay "Partimizde genel başkanlık yapmış bir parti büyüğünün siyasal kıdeminin bu noktasında il başkanlığına talip olması parti, yurt sevgisinin bir göstergesidir. Bu kongre CHP'nin kaderini belirleyecek."

KURULTAY KASIMDA
Öte yandan CHP delegeleri, İstanbul İl Kongresi dışında Anayasa Mahkemesi'nin CHP'ye ihtar vermesiyle gündeme gelen Olağanüstü Kurultay için harıl harıl çalışıyor. Muhalifler, Anayasa Mahkemesi'nin ihtarından sonra 7 gün içinde olağanüstü tüzük kurultayı toplanması istemiyle Genel Merkez'e başvurdu. Asıl savaş çıkması beklenen Olağanüstü Kurultay, Tüzük Kurultayı yapıldıktan sonra gerçekleştirilecek. Olağanüstü Kurultay'da Baykal'ın karşısına sürpriz isimlerin çıkacağı belirtiliyor. Kurultay'ın Kasım ayında yapılacağı açıklandı. Eski İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak ise gazetelere verdiği ilanla CHP yönetimine açık mektup yolladı. Budak ilan metninde "Halk size güvenmiyor. CHP'deki dışlayıcı, anti-demokratik, benmerkezci anlayışınız yönetimde kaldıkça oy vermeyecektir. Gönlünüz başka yerde iken, tavrınız solda olamaz" diyerek ağır eleştiriler yöneltti.

Vekiller ikiye bölündü
Kongre İstanbul milletvekillerini de ikiye böldü. Genel Merkezi, Mehmet Sevigen , Algan Hacaloğlu, Halil Akyüz, İsmet Atalay, Ali Rıza Gülçiçek, Birgen Keleş, Kemal Kılıçdaroğlu, Ali Kemal Kumkumoğlu, Güldal Okuducu, Sırrı Özbek, Mehmet Ali Öpolat, Ali Topuz ve Bihlun Tamaylıgil destekliyor. Hasan Aydın, Hasan Fehmi Güneş, Sıdıka Aydın, Berhan Şimşek, Bülent Tanla, Damla Gürel ve Ersin Arıoğlu'nun ise Öymen'in yanında yer alması bekleniyor.

Fatih ERTÜRK / ANKARA / ÖzlemYILMAZ / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Yeğen Öymen amcaya karşı
 'Kayseri'ye deniz getirdik'
 Siyasilerin 'yükü' asansör çökertti
YAVUZ DONAT
Heykeldeki "yaprağın" hikâyesi
Malatya'da iki heykel...
Ankara 'Ek Protokol'ü imzaladı
Gümrük Birliği'ni genişleten 'Ek Protokol'ü dün gece imzalayan...
Seydişehir'de özelleştirme kavgası
Konya'daki alüminyum fabrikasında polis ile özelleştirme karşıtı 2...
Turizm hekimliği mi turist kazıkçılığı mı?
Turizm hekimliği mi turist kazıkçılığı mı?
Turistik bölgelerde tam anlamıyla tezgâh kurulmuş. Bazı özel hastane...
Yasemin ne yapsın?
Yasemin ne yapsın?
Lösemili Yasemin için 2 yıldır ilik nakli yapılacak donör aranıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu