kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fassino: "Hem Türkiye'nin hem AB'nin çıkarına"
Fassino: "Hem Türkiye'nin hem AB'nin çıkarına"

İtalya'da ana muhalefette bulunan Solun Demokratları Partisi Genel Başkanı Piero Fassino, Avrupa Birliği'nin (AB) kapılarını Türkiye'ye kapatmasının çok vahim bir hata olacağını belirterek, ''Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunun sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da çıkarına olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

CHP'nin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Fassino, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile parti genel merkezinde görüşme yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenlediler.

Baykal, ziyaretin Türkiye açısından büyük önem taşıdığını belirterek, Fassino'un başında bulunduğu partinin İtalya'da gelecek seçimlere büyük iddiayla girecek olan sol koalisyonun lider partisi konumunda bulunduğunu vurguladı.

Ziyaretin zamanlamasına da dikkati çeken Baykal, AB ile ilişkiler açısından sıkıntılı bir döneme girildiğini, Avrupa'nın içinde Türkiye'nin AB'ye üyeliğini uygun görmeyenlerin seslerinin daha çok çıkmaya başladığı ve giderek yaygınlaştığı bir dönem yaşandığını kaydetti. Baykal, şöyle devam etti:

''Böyle bir ortamda İtalya'da iktidar adayı bir partinin liderinin Türkiye'yi ziyaret ederek, Türkiye AB ilişkileri konusundaki anlayışını net bir şekilde ifade etme ihtiyacını hissetmesi büyük önem taşıyor. Böyle bir desteğe dayanışmaya çok ihtiyacımız vardı. Sayın Fassino bu ortamda, Türkiye'nin AB üyeliğine inancını açık bir şekilde ifade etmek üzere bu ziyareti yapmıştır. Kendisine şükran duygularımı ifade ediyorum. Bu dostça davranışı, cesaretli tavır açıklamasını teşekkürle karşılıyorum. Bu Türkiye - AB ilişkilerinin önündeki sorunların değerlendirilmesi için de bir fırsat yaratıyor.''

Terörün birden bire Türkiye'nin ve AB'nin gündeminde çok öncelikli, sıcak bir konu haline dönüştüğünü ifade eden Baykal, ''Hepimiz artık çok iyi görüyoruz ki terör artık uluslararası bir olaydır ama terörle mücadele maalesef uluslararası değildir. Hala her ülke kendi terörüyle kendisi ulusal olarak mücadele etme mecburiyetiyle baş başa bırakılmıştır. Bu çok ciddi bir sorun yaratıyor. Bu sonunu aşmak için bir dayanışma ve ortak akıl geliştirmeye ihtiyaç var'' diye konuştu.

FASSİNO'DAN DESTEK

Fassino da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin stratejik bir ülke olduğunu belirterek ziyaretinin bunun yanı sıra başka nedenleri de bulunduğuna işaret etti. Terör dalgasının tüm dünyayı sarstığını ifade eden Fassino, ''Bu bağlamda Türkiye medeniyetler, kültürler ve dinler arasında diyalogun oluşturulmasında önemli rol oynayabilir. Bu diyalogun tesis edilmesi sonucunda terör hücreleri izole edilebilir'' dedi.

Türkiye'nin AB'nin geleceği açısından da stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu kaydeden Fassino, partisinin ve partisinin içinde bulunduğu sol koalisyonun Türkiye'nin AB'ye üyeliğine tam destek verdiğini söyledi. Fassino sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun sadece Türkiye'nin değil özellikle de Avrupa'nın çıkarına olduğu inancındayız. Ekim'de müzakerelerin başlatılmasına da destek veriyoruz. Tabii ki müzakere süreci uzun ve zorlu bir süreçtir. Diğer üye ülkelerde olduğu gibi üyeliğin şartlarının tamamlanmış olup olmadığına da bakılacaktır. Ama şu anda önemli olan müzakerelerin başlatılmasıdır. Özellikle Fransa ve Hollanda'daki referandumlardan sonra ve yaşadığımız uluslararası ortamda, bence müzakerelerin başlatılmasının çok açık siyasi bir
mesajı bulunmaktadır. Müzakerelerin başlaması AB'nin durmadığı, geri adım atmadığı, kendi kabuğuna kapanmadığı anlamına gelecektir. Üyeliğin gerçekleştirilebilmesi için Türkiye'nin son yıllarda başlatmış olduğu reform sürecinin de devam etmesi gerekmektedir. Kıbrıs sorununun da mantıklı ve tarafları tatmin edici bir şekilde çözüm bulması gerekmektedir.''

''EN İYİ ÇÖZÜM YOLU SİYASET''

Fassino, bir gazetecinin Türkiye'de terörizm konusunda uluslararası camiada Türkiye'ye karşı çifte standart uygulandığı görüşünün hakim olduğuna dikkat çekmesi ve bu konudaki görüşünü sorması üzerine, ''Kültürel etnik ve siyasi hiçbir gerekçenin şiddete başvurulmasını meşru kılamayacağını'' belirtti.

Hiçbir siyasi sorunun şiddete başvurularak çözülemeyeceğini kaydeden Fassino, dini etnik ya da siyasi sorunların bulunduğu yerlerde dahi bunları çözmenin en iyi yolunun siyaset olduğunu vurguladı. Fassino, ''Terörle mücadelenin en etkin yollarından bir tanesi de bu tür sorunların bulunduğu yerlerde bunlara siyasi çözümler üretebilmektir'' dedi.

Fassino, bir başka soruya yanıt verirken de 1996-2001 yılları arasında İtalya'da merkez sol iktidar döneminde Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiklerini anlattı. Muhalefette bulundukları dönemde de Parlamento'da her zaman Türkiye lehine oy verdiklerini kaydeden Fassino, Hollanda ve Fransa'daki referandumlardan sonra bazı Avrupa ülkelerinde Türkiye'nin AB üyeliğine kuşkuyla yaklaşıldığına dikkati çekti.

Fassino, ''Biz AB'nin kapılarını Türkiye'ye kapatmasının çok vahim bir hata olacağı düşüncesindeyiz. Böyle bir olay hem Türkiye hem de AB aleyhine sonuçlar doğurabilir. 70 milyonluk Türkiye gibi engin bir tarihi kültürü olan büyük bir ülkenin AB'ye entegrasyonunun özel bir süreç gerektirdiği konusunda hemfikiriz. Dolayısıyla bunun kademe kademe olması da gerekecektir tabii. Bunun temelinde de Türkiye'nin AB'ye üye olacağı inancı yatmaktadır. Ekim'de başlayacak olan müzakerelere bu yönde açık ve net bir mesaj verileceği inancını taşıyorum'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başarısız öğrencilere sınav hakkı
 "Ek protokol Londra dönüşü imzalanacak"
 Aygün: "Gümrük Birliği ek protokolü imzalanmamalı"
 Rumlardan gazetecilere engel
 YAŞ pazartesi toplanıyor
 Eşdeğer ilaç komedisi
 Tuğcu, erkeklerin oylarıyla yüksek mahkeme başkanı
 Müzik bir amaca hizmettir
 'Komşunun' klozeti komşuya kaz görünür
 'Terörle mücadele için yeni birime gerek yok'
 Rektörün mal varlığı kalacak
 Lozan heyetine coşkulu karşılama
 Hollanda'da doğdu 'Türkiye âşığı' oldu...
ERDAL ŞAFAK
İmam-cemaat
Mustafa Özcan 20 Mayıs...
ÖMER LÜTFİ METE
Kurmay zekâya paşa yarası
Bazı paşaların arada bir...
UMUR TALU
Medya meselesi
Kusura bakmayın, rahatsızdım, yoktum; az...
YILMAZ ÖZDİL
Yık ama dinle...
Ben iddia ediyorum: Terör dünyanın her...
ABD'de "çift katlı" fobi
Londra'daki saldırılarda şehir içi çift katlı yolcu otobüslerinin...
İngiliz polisi beşinci bombacının peşinde
Başkent Londra'da düzenlenen ikinci bombalı saldırıda polis 4...
Ayşe tatile çıksın
Ayşe tatile çıksın
Türkiye, 20 Temmuz 1974'te bu parola ile başlayan harekât sonucunda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu