kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tuğcu ilk açıklamasında “Çağdaş hukukun genel ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine, Atatürk devrimlerine bağlı olarak çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Yüksek mahkemeye kadın başkan

Anayasa Mahkemesi'ne Cumhuriyet tarihinde ilk kez kadın başkan seçildi. 59'uncu turda 6 oyla başkan olan Tülay Tuğcu, şöyle dedi: "Seçilmem, mahkeme üyelerinin Anayasa'ya ne denli bağlı, ne denli eşitlikçi, laik ve demokratik olduklarının göstergesidir. Çünkü erkek arkadaşlarımın oylarıyla başkan seçildim."

Tuğcu, erkeklerin oylarıyla yüksek mahkeme başkanı

Anayasa Mahkemesi'ne Cumhuriyet tarihinde ilk kez kadın başkan seçildi. Seçimlerin 59'uncu turunda 6 oy alan Tülay Tuğcu başkan oldu.

Anayasa Mahkemesi, cumhuriyet tarihinde ilk kez bir kadın üyesini başkanlık koltuğuna oturttu. Mahkeme, 5 Temmuz'dan bu yana devam eden seçimlerin 59'uncu turunda, emekliliğine iki yıl kalan Tülay Tuğcu'yu yeni başkanı olarak belirledi. 1999 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından üyeliğe atanan Tuğcu, Cumhurbaşkanı Sezer'in sıcak baktığı isimler arasında yer alıyordu. Fazilet Partisi'nin kapatılması konusunda kuvvetli bir tavır sergileyen Tuğcu, laik çizgisiyle biliniyor.

AKYALÇIN'I KESTİ
Anayasa Mahkemesi dün 55. tur seçimi için 8'i asıl 3 yedek olmak üzere toplam 11 üyeyle toplandı. Bu seçimlerde Tuğcu'nun oyu 4'e çıkınca diğer turlarda Haşim Kılıç da oyunu Tuğcu'dan yana kullandı. 58'inci turda ise Kılıç'ın kendisine oy vermediğini farkeden Sacit Adalı da Tuğcu'ya oy verdi ve Tuğcu 6 oyla yeni başkan seçildi. Kılıç, yarıştan çekilmesinin nedenlerini şöyle açıkladı: "Benim kafamda zaten 'Tülay Hanım'a 4 oy çıkarsa çekilme fikri vardı. Bunu kendisine söylememiştim. Devletin ve milletin bize verdiği görev ve sorumluluklar var. Dışarda dedikodular artıyordu. Ben bu kurumun başkanvekiliyim. Kurumun yıpranmasına dedikoduların altında kalmasına göz yumamazdım."

DEMİREL ATAMIŞTI
Mahkeme kulislerinden ise Kılıç'ın çekilerek Ahmet Akyalçın'ın önünü kestiği yorumları yapılıyor. Böylece Sezer'in en çok istediği Akyalçın yerine görevi iki yıl sürdürecek olan Tuğcu seçilmiş oldu. Kılıç'ın desteğiyle seçilen Tuğcu, 1942 yılında Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. Ankara Hukuk Fakültesi'nden 1965 yılında mezun olan Tuğcu, bir süre serbest avukatlık yaptı. 1969 yılında Danıştay'a girdi. 1974'te de Amme İdaresi Enstitüsü'nü bitirdi. 1992'de Danıştay üyeliğine seçildi. 1999 yılında da dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı.

'FP KAPATILSIN' DEMİŞTİ
Son dönemdeki birçok önemli kararda imzası bulunan Tuğcu, Fazilet Partisi'nin kapatılması davasında "parti kapatılsın" derken diğer üyelerden daha ileri bir yorum yaparak, "temelli kapatılan partilerin devamı niteliğinde olan partiler bu nedenle de kapatılmalı" görüşünü savunduğu karşı oy yazısı yazmıştı. Tuğcu bu nedenle Fazilet Partisi'nin, daha önce kapatılan Refah Partisi'nin devamı olduğu için de kapatılmasını istemişti. Mahkeme bu görüşü paylaşmış olsaydı, Siyasi Partiler Yasası, "Bir başka partinin devamı niteliğinde olduğundan temelli kapatılan bir partinin yöneticilerinin başka partiye üye olamayacakları" hükmünü içerdiği için şimdiki Bakanlar Kurulu'nda Abdullah Gül gibi birçok siyasiye "siyaset yapma" yasağı gelmiş olacaktı. Başkanlığa seçilen Tuğcu, ilk açıklamasında, " Anayasa Mahkemesi'nin uygulamada ve tutumunda herhangi bir değişiklik olmayacaktır" dedi. Tuğcu, kendisinin, ilk kadın başkan olduğunun hatırlatılması üzerine, "Anayasa Mahkemesi'ndeki üyelerin anayasaya ne denli bağlı, ne denli eşitlikçi, laik ve demokratik olduklarının göstergesidir. Çünkü erkek arkadaşlarımın oyuyla seçildim" dedi.

Ersan ATAR /ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Eşdeğer ilaç komedisi
 Müzik bir amaca hizmettir
 'Komşunun' klozeti komşuya kaz görünür
 'Terörle mücadele için yeni birime gerek yok'
 Rektörün mal varlığı kalacak
 Lozan heyetine coşkulu karşılama
 Hollanda'da doğdu 'Türkiye âşığı' oldu...
ERDAL ŞAFAK
İmam-cemaat
Mustafa Özcan 20 Mayıs...
ÖMER LÜTFİ METE
Kurmay zekâya paşa yarası
Bazı paşaların arada bir...
UMUR TALU
Medya meselesi
Kusura bakmayın, rahatsızdım, yoktum; az...
YILMAZ ÖZDİL
Yık ama dinle...
Ben iddia ediyorum: Terör dünyanın her...
ABD'de "çift katlı" fobi
Londra'daki saldırılarda şehir içi çift katlı yolcu otobüslerinin...
İngiliz polisi beşinci bombacının peşinde
Başkent Londra'da düzenlenen ikinci bombalı saldırıda polis 4...
Ayşe tatile çıksın
Ayşe tatile çıksın
Türkiye, 20 Temmuz 1974'te bu parola ile başlayan harekât sonucunda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu