kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

TÜSİAD'da ipler gerildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı bakanlarla birlikte, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (TÜSİAD) ziyaret etmesinin ardından, ' Başbakan ile TÜSİAD arasındaki buzlar eridi' yorumları yapıldı. Görüşmeden bize gelen bilgiler ise tam aksine işaret ediyor. Hatta TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın Başbakan Erdoğan'ı sinirlendiren bir konuşma yaptığı ve TÜSİAD üyelerinin de Sabancı'nın konuşmasına itiraz ettiği belirtiliyor.
Divan Otel'de verilen yemekte Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanlık Divanı üyeleri, TÜSİAD Başkanlar Konseyi üyeleri ve TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri biraya gelmişti.
Yemek Başbakan'ın uçağında olmadığına göre şarap almaktan kimse çekinmedi. Hatta, Başkan Ömer Sabancı biraz da stresten olsa gerek öğle yemeğinde tam 6 kadeh şarap içmiş. Yemek sonrası servis durdurulup garsonlar çıkarılmış.
Ömer Sabancı, Başbakan Erdoğan'a;
'Bizim, sizi samimi bulmamıza, size inanmamıza, türban, İmam Hatip Liseleri (İHL) ve zina konusunda almış olduğunuz tavır engel oluyor' demiş. Başbakan da, 'Eğer siz böyle düşünüyorsanız, sizinle ortak zeminde buluşmamız zor' mealinde bir cevap vermiş. Araya
Feyyaz Berker girerek ; 'Tam öyle değil. Bu kadar sert değiliz. Siz Türkiye'nin yolunu değiştiriyorsunuz tarzında değil' sözleriyle gerilen atmosferi yumuşatmaya çalışmış. Berker'den sonra Cem Boyner de; ' Ömer Bey çok sert konuştu.. Size yaklaşımımız tam öyle değil' sözlerini sarf etmiş.
Tartışmalı geçen yemekten sonra Ömer Sabancı, TÜSİAD Yönetim Kurulu'nu toplayarak arkasında durmadıkları için onlara sitem etmiş. Hatta, Feyyaz Berker'e, 'Güler Sabancı'yı başkan yapacaktık, o kabul etmeyince Ömer'e döndük' sözleri sebebiyle de kırgın olduğunu iletmiş.
Sabancı, Cem Duna'ya da, ' Bana destek olmadın, ama ben seni Avrupa Birliği müzakerelerinde baş müzakereci yardımcısı yapmaya çalışıyorum' serzenişinde bulunmuş.
Yine içerden ve çeşitli kaynaklardan gelen haberlere göre, Ömer Sabancı, son yönetim kurulu toplantısında bu şartlarda çalışamayacağını ve istifayı düşündüğünü arkadaşlarına söylemiş. Görüldüğü üzere TÜSİAD, 'Öyle değil, şöyle değil, tam o da değil' çizgisinde zik zak yapıyor. Galiba TÜSİAD, İnan Kıraç'ın deyimiyle, yolun sonuna geldi, yada misyonunu tamamladı.

İran'ın
gerçek yüzü ortaya çıktı
Türkiye'nin İran'la yaşadığı sorunlarla, Rusya ile geliştirdiği ilişkileri iyi irdelemekte fayda var. Çünkü AK Parti hükümete geldiğinde İran'ın öteki yüzünden haberdar değildi . İranlı yetkililer, işlerine geldiği zaman Türkiye'yi Müslüman, kardeş bir ülke olarak gördüklerinin altını çizer, bizimkilerini rahatlıkla kafa kola alırlardı.
İranlılar, devlet ilişkilerinde hiç dostluk içermeyen bu yaklaşımlarını bir oyun gibi yıllardır Türkiye'ye karşı sahneye koyuyorlardı. AK Parti'yle de iktidara geldiğinden bu yana aynı yöntemle çalışmaya inanmışlardı ki, işler tersine döndü. Başbakan Erdoğan'ın İran ziyaretini hatırlıyorsanız, o tarihte Türkiye Başbakanı'nın İran'dan doğalgazda indirim talep ettiğini ve İranlı yetkililerin yaklaşık 6 saat Erdoğan'ı bekletmesine rağmen zırnık indirim yapmadığını hatırlıyor olmalısınız.
AK Parti gerçek İran'ı o dönem tanıdığı gibi Rusya'nın kıymetini de bu hadise sebebiyle daha yakından kavradı.
Ancak, İran'ın bu yüzünü şimdiye kadar İran rejimine soğuk bakan önceki hükümetler ve diğer devlet ricalinin görme şansı olmadı. AK Parti Hükümeti ise, başlangıçta tüm komşularla iyi ilişkiler kurma kapsamında İran'a daha yakınlık gösterince, İran gerçeğine vakıf oldu.
Özetle, Putin ve Erdoğan'ın Soçi görüşmesinin tarihi bir değeri var. İki ülke açısından faydalı gelişmelere imkân sağlayacak. Hatta dünyayı şaşırtan ortak işlere bile imza atılabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çarşafı kıpırdatmayan bakanlar   / 18-07-2005
 Ver 'ağa'ya gitmez yabana   / 16-07-2005
 Ata partisi mi, 'ağa' partisi mi?   / 13-07-2005
 Rejim, mejim bahane koltuk şahane   / 11-07-2005
 İhalelere hangi gözle bakmalı?   / 09-07-2005
 TT özelleştirmesi daha bitmedi   / 06-07-2005
 Telekom ihalesinin açmazları   / 05-07-2005
 Rakam düşük, iş tarifi eksik   / 03-07-2005
 Türk Telekom ucuza mı gitti?   / 02-07-2005
 Ali Coşkun kimin bakanı?   / 29-06-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Erdemir kime satılmalı?
Erdemir için toplam...
GÜNTAY ŞİMŞEK
TÜSİAD'da ipler gerildi
Başbakan Recep...
İhmal onları bitirdi
İrfan Hanım'ın başına böbrek tedavisi için yattığı hastanede monitör...
Bakanlıktan geri adım
"Mescitli tedavi" konusunda Sağlık Bakanlığı geri adım attı. SABAH'ın...
Başbuğ'dan 5 mesaj
Başbuğ'dan 5 mesaj
Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ, gazete ve televizyonların...
Rektör Aşkın'a çifte kıskaç
Rektör Aşkın'a çifte kıskaç
AK Parti'li 52 milletvekili, kadrolaşma ve yolsuzluk iddiaları...
IMKB
E: 28.675 D:% 0,96
DOLAR
S: 1,336 D:% 0,188
EURO
S: 1,599 D:% -0,467
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu