kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbuğ'dan 5 mesaj
Genelkurmay'ın PKK haritası
İşte Askerin Mesajları
'Ne demek Kürt aydınlar?'
Terörle mücadelede ne gerekir?

Gerekirse gireriz

‘Irak gereğini yapmazsa sınır ötesi operasyon haktır’ diyen Genelkurmay 2. Başkanı Org. Başbuğ, şu beş mesajı verdi:.

MEŞRU MÜDAFA HAKKI DOĞAR
Eğer karşı taraf isteğimizi yapmazsa Birleşmiş Milletler Sözleşmesi gereği Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı doğar.

YENİ BİR KURULUŞ ŞART
Terörizmle mücadelede planlama ve koordinasyon için Başbakanlığa bağlı yeni bir kuruluşa ihtiyaç var.

GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Terörle Mücadele Kanunu gözden geçirilsin. Batı'daki yasalar geçerli olsun yeter.

ABD EMİR VERDİ
ABD, terör örgütünün lider kadrosuyla ilgili direkt yakalama emri verdi...

BU NASIL İFADE?
Ne demek Kürt aydınlar? Böyle şey nasıl denir? Toplumu bölecek miyiz?


Başbuğ'dan 5 mesaj

Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ, gazete ve televizyonların yöneticilerine PKK ve terör konusunda verdiği kapsamlı brifingde askerin isteklerini sıraladı.

Uzun bir aradan sonra terör konusunda üç saati aşan kapsamlı bir brifing veren Genelkurmay, gazete ve televizyonların yöneticilerine PKK konusundaki son gelişmeleri aktararak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ tarafından yapılan sunum ve ardından gelen soru cevap bölümünde, ABD'nin PKK ile mücadelede bir tavır değişikliği içinde olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, "Niyet ötesinde bir kararlılık var. PKK'nın Irak'taki lider kadrosunun yakalanması için doğrudan emir verdiler" dedi. Medyanın terör haberlerini nasıl yansıttığından PKK'nın rakamsal profiline kadar birçok konunun tartışıldığı brifingde, Org. Başbuğ şu açıklamaları yaptı.

* SINIR ÖTESİ OPERASYON İHTİYACI VAR: Sınır ötesi harekat PKK ile mücadelede pek çok seçenekten birisidir, hatta sonuncusudur. Mesele iki tümenle Irak'a girmek değil, bu noktaya gelene kadar yapabilecek çok şey var. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler sözleşmesinin 51'inci maddesi gereği meşru müdafaa hakkı var. Türkiye'nin muhatabı Irak hükümetidir. Bunu görmezden gelmek söz konusu değil. Irak hükümetinin bu konuda ne yapıp da bizim isteklerimize cevap vermesi noktasına geleceğini bilemiyoruz. Bizim isteklerimiz meşrudur. Irak hükümetinin Türkiye'nin talebini yanıtlaması gerekir... Sıcak takiple sınır ötesi operasyon birbirine karıştırılmamalıdır. Irak gerekeni yapmazsa sınır ötesi operasyon haktır. Eğer karşı taraf isteğimizi yapmazsa BM sözleşmesi gereği meşru müdafaa hakkı doğar. Bu konuda hükümet ile bir görüş ayrılığı yok. (Başbuğ Silahlı Kuvvetler'in sınır ötesi operasyon ihtiyacı içinde olup olmadığı sorusuna da olumlu cevap verdi.)

RİSKSİZ EYLEMLER
* UZAKTAN KUMANDALI MAYIN:
Uzaktan kumandalı patlayıcı ve mayınlar Irak savaşından itibaren güvenlik güçleri için büyük tehdit haline geldi. TSK uzaktan kumandalı mayınlara karşı sistemler geliştirmeye çalışıyor. Uzaktan kumandalı madde kullanımındaki neden, örgütün en az riskli eylemi seçmiş olmasıdır. C4 patlayıcılar dağılan Irak ordusundan alındı; 4'er, 5'er kiloluk paketler halinde yurda sokuluyor. Örgüt, operasyonlarda güvenlik güçleriyle çatışmadan kaçınmakta, sadece uzaktan açılan taciz ateşleriyle yetinmekte. Bu güçsüzlük ifadesidir. Örgüt her şeyden önce içinde bulunduğu iç krizi örtmek için, kanlı ancak riski az eylemlere baş vurarak, toplumda korkutma, yıldırma, bezginlik yaratmayı hedeflemektedir. Biz buna "silahlı propaganda" diyoruz. Amaç, psikolojik harekat.

* TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ KURUM: Terörizmle topyekün mücadele için yeni bir kuruluşa ihtiyaç var. (İç Güvenlik Müsteşarlığı ya da ABD'deki Ulusal Güvenlik Konseyi benzeri) Terörün, güvenlik, istihbarat, psikolojik harekat, sosyal, ekonomi, eğitim, boyutlarını inceleyecek, yapılacakları makro seviyede planlayacak, icracı makamlar arasında gerekliOrg. İlker Başbuğkoordineyi sağlayacak, takip edecek, Başbakanlığa bağlı bir kuruluş. Başbakan Erdoğan da buna olumlu bakıyor. Henüz çatısı belli değil.

* ABD'NİN KARARLILIĞI: ABD'nin PKK'ya karşı bir şey yapma niyeti var ama kararı yok. Askerden askere görüşmelerde AVD yetkilileri endişe ve kaygılarımızı anlıyorlar. 2-3 tümen asker göndermek şart değil. Yapılabilecek başka şeyler de var. Şimdi niyet ötesi bir kararlılık var. Amerikalılar karar aldılar. Direkt lider kadrosunu yakalamak için emir verdiler. Yönlendirme emri değil doğrudan emir. Yakın zamanda göreceğiz. Ziyaret sonrası oldu (Başbuğ'un geçen ay Pentagon'a yaptığı üst düzey gezi.) Eğer ABD PKK karşısında somut adımlar atmazsa, Türk kamuoyunun ABD'ye bakışını değiştirmek çok zor. Bu durumu anlattık ve bundan rahatsızlar. Bir ay içinde Türkiye'den üst düzey, ABD'li komutana (ABD Merkez Kuvvet Komutanı General John Abizaid) ziyaret yapılacak.

DURUM KÖTÜ DEĞİL
* PKK SORUN AMA DURUM KÖ- TÜ DEĞİL:
Halen Türkiye'de 1800- 1900, Kuzey Irak'ta 2800-3100 terörist var. Çoğu sınır bölgesinde. Kandil dağı basında öne çıkmasına karşın 600-650 teröristi barındırıyor. Örgüt 1990'lardaki seviyesinden uzak. Kesinlikle 1990'lara dönülmez. O yıllarda güvenlik güçleriyle çatışma ve belirli bölgelerde alan hakimiyeti sağlamıştı örgüt. Yılda 6000 olay vardı. Yani o zamanki terör ortamına dönülmesi, terörün o günkü şiddetini bulması mümkün değil. TSK bunu engellemek için her türlü imkana ve güce sahiptir.

* KISMİ AF SİNYALİ: Kesinlikle genel af söz konusu değildir, olmamalıdır. Ancak bugünkü PKK militanlarının yüzde 40'ının 1999'dan sonra örgüte katıldığı ve bunların büyük bir çoğunluğunun hiçbir terör eylemine karışmamış, suç unsuru oluşturmamış kişiler olduğu da biliniyor. Bunlar için birşey yapılabilir mi onun üzerinde düşünmek lazım.

* DANİMARKA'YA ROJ TV İÇİN ÇAĞRI: Örgütün propagandasını yapan sivil toplum örgütleri, gazete (Özgür Gündem) ve televizyonlar (Roj TV) var. Danimarka üzerinden yayın yapan bir televizyon kanalı terör örgütünün propagandasını yapmakta. Danimarka AB kurallarına göre bu yayını durdurmalı.

* TEK İSTEĞİMİZ BATIDAKİ KANUNLAR: Terörle mücadele yasası gözden geçirilmeli. Bizim için Batı ülkelerinde olan kanunlar geçerli olsun yeter.

* KÜLTÜREL HAKLARA EVET: Bizim Kopenhag kriterleriyle sorunumuz yok. Ancak bu haklar bireysel boyutta kalmalı. Kültürel hakların siyasi boyuta taşınmasına hayır.

* MYERS'A CEVAP: ABD (Genelkurmay Başkanı'nın) cevabı sürpriz değil. Tek rahatsızlık konusu, "Irak hükümetinin söyleyeceği çok şey var" demesi. Çünkü TC devletinin de söyleyeceği çok şeyler var.

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Rektör Aşkın'a çifte kıskaç
 Kürdistan Airlines seferleri başlıyor
 Sezer'den Yüksek Mahkeme'ye iki kritik atama
 Sosyetik evliliğin artık sonu geliyor
 Kadın güvenlikçi askerlik yapmadı diye işten atıldı
 Belediyeden üç yönetmene dava
 Yeşilçam'ın sesine vefasızlık
 Askeri araca C-4 tuzağı: 4 şehit
 RTÜK'ün yeni üyeleri Ata'nın huzurunda
 Üniversite sınav sonuçları bugün açıklanıyor
ERDAL ŞAFAK
Düşük profil
Ankara'nın 2002 yazındaki...
YILMAZ ÖZDİL
Ankara havası
Genelkurmay Başkanlığı'nda "terör...
Paris'te Türkiye karşıtı son tango
Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklığı savunan Alman lider...
Nefret vaazlarına yasak
İngiltere Başbakanı Blair, dün Müslüman liderlerle radikal dinciliği...
Rodeocu golcü
Rodeocu golcü
Geçen kış rodeoda sakatlanan Ailton, önceki sezon 28 gol atıp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu