kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan San Francisco'da konuştu
Kıbrıs sorunu
Ermenistan'ın tutumu
Komşularla ilişkiler
'Terör bir neticedir'
''Küresel barışı gerçekleştirmeden küresel terörün önünü alamayız''
Çözümler içeride aranmalı

Erdoğan San Francisco'da konuştu

Başbakan Erdoğan ABD'de düşünce kuruluşları toplantısında küresel barıştan komşularla ilişkilere dair konuştu..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ta yaşanacak belirsizlik ve sonucuitibariyle bir başarısızlığın bölge halkları ve esasen tüm uluslararası camia için bir sorun teşkil edeceğini belirterek, ''Bu sebeple ileriye bakıp, işbirliği ve eşgüdümümüzü daha da artırmak zorundayız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, San Francisco'daki ''World Affairs Council of Northern California'' ve ''Commonwealth Club of California'' isimli düşünce kuruluşlar tarafından Fairmont Oteli'nde düzenlenen toplantıda, aralarında çok sayıda ülkenin konsolosunun da bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğuna hitap etti.

Çeşitli konularda değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Türk-ABD ilişkilerine değinirken şunları söyledi:

''Sizlere aktarmak istediğim temel görüş, Türkiye'nin ve ABD'nin Soğuk Savaş dönemi dahil olmak üzere kurdukları ortaklık anlayışı ve dostluk uluslararası toplumun da çıkarlarıyla bağdaşan bir mantık zeminine dayandırılmıştır. 21. yüzyılın içinde bulunduğumuz bu ilk yıllarının en belirgin özelliklerinden birini gerek ulusal, gerek bölgesel, gerekse küresel değişim süreci oluşturmaktadır. Ancak ne yazık ki, değişim süreci beraberinde belirsizlikler de getirmekte, ulusların önlerini görmelerini zorlaştırmaktadır. ABD ile 50 yıllık müttefiklik ilişkilerimizin güçlendirdiği ortak çıkar anlayışımız ve paylaştığımız değerlerle barış, güvenlik, refah ve özgürlüğü tüm dünyada hakim kılmak yönündeki müşterek amacımız bu belirsizliği aşmada bize rehber olacaktır. Dünya çapında yaşanan değişimin mümkün olduğunca iyi yönetilmesi hepimizin çıkarına olacaktır.''

'DEĞİŞİM SANCILI BİR SÜREÇ'

Değişimin sancılı bir süreç olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Batı dünyasının en eski ve en uzun ömürlü ittifakı olan NATO dahi yeni şartlarla karşılaşınca, mesela Irak gibi bir sorunla nasıl başedileceği konusunda tam bir fikir birliği oluşturamamış, yeni şartlara uyumda sancılı bir dönemden geçmiştir'' dedi. Başbakan Erdoğan şöyle devam etti.

''Ancak nihai hedefe yönelik ortak anlayışımız doğrultusunda yürüttüğümüz işbirliği güçlenerek devam etmektedir. Bu direkt ittifak için de, gerek ikili ve bölgesel konularda kendisini daha da fazlasıyla hissettirmektedir. Nitekim bugün Irak'taki zor şartların düzelmesi için gerekli yardımın büyük bir bölümü Türkiye üzerinden ulaştırılmaktadır. Komşumuzun siyasi bütünlüğünü koruyarak, demokratikbir sisteme kavuşması için elimizden geleni yapmaktayız.

Irak'ta yaşanan ve yaşanacak belirsizlik ve bu arada, şüphesiz ki sonucu itibariyle söylüyorum, bir başarısızlık bölge halkları ve esasen tüm uluslararası camia için bir sorun teşkil edecektir. Bu sebeple ileriye bakıp işbirliği ve eşgüdümümüzü daha da artırmak zorundayız.''

SORUNLU ÜLKELER

Başbakan Erdoğan, ''on yıllardır çözüm bekleyen ihtilaflarla günümüz şartlarında yeni boyutlar kazanan riskler ve tehlikelerin oluşturduğu değişken bir tablonun karşılarına çıktığını'' ifade etti. Bu belirsizliğe verilecek en etkili karşılığın bölge ülkelerinin olumlu bir değişimi bizzat kendilerinin araması olduğu görüşünü dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yani sorunların olduğu ülkeler bu sorunları kendi iç dinamikleriyle halletme durumunda olmalıdır. Böyle bir değişimin gerçekleşmesi için başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun cesaretlendirici, destekleyici tavrı da kritik öneme sahiptir.Hepinizin bildiği gibi, günümüzde yaşanan küreselleşme süreci sağladığı imkanların yanı sıra yeni dengesizliklerin, eşitsizliklerin oluşmasına yol açabilecek dinamikleri de içinde barındırmaktadır. Doğrusu burada bir tespitimi sizlerle paylaşmak istiyorum:

Küreselleşmeyi sadece olumlu ya da sadece olumsuz görmek yanıltıcı olur. Önemli olan küreselleşme karşısında gerek kendi ulusumuz, gerek tüm insanlık için faydalı sonuçlar verecek optimal bir politika izleyebilmektedir.''

Türkiye'nin önemli bir eşiği aştığını kaydeden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin demokrasinin bir lüks değil, en gelişmiş standartların halka sunulabilmesi için gerekli bir yönetim biçimi olduğunu benimsemiş bir ülke olduğunu ifade etti. Erdoğan, ''Demokrasiyi kendi başına bir değer olduğu kadar, bölgesel barış, istikrar ve refahın sağlanması için akılcı bir yol olması sebebiyle savunmaktayız'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Son söz Meclis'indir
 Krizin gözü kör olsun
 Şahin'den baroya ikna ziyareti
 TCK değişikliğine Sezer'den zorunlu onay
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için
New York'da...
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan ve Arınç'ın açıklamaları...
Dünya Londra'daki...
YAVUZ DONAT
Bomba
Köylünün biri Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e dert...
E-5'te can pazarı
İstanbul Pendik'te üç otobüs, bir TIR ve bir kamyonun karıştığı...
500 bin kişiye bir itfaiye aracı
İstanbul Beylikdüzü'nde 12 katlı bir binada çıkan yangında 8...
Türban formülü gerdi
Türban formülü gerdi
Erdoğan'ın "özel ve vakıf üniversitelerine türbanla girilsin"...
Hedef 338 yolculu Doğu Ekspresi'ydi
Hedef 338 yolculu Doğu Ekspresi'ydi
Erzincan-Erzurum demiryoluna döşenen uzaktan kumandalı mayın, yük...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu