kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türban formülü gerdi
'Zengine serbest fukaraya yasak'
'Ayrım yapılamaz'
'Kutuplaşma olur'

Zengine serbest fukaraya yasak

Başbakan'ın devlet ve özel üniversiteler ayrımını öngören türban formülüne DYP lideri Ağar'dan bu sert tepki geldi.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar "Bu sözün tercümesi 'zengine serbest olsun fukaraya ise yasak'tır. Başbakan türban sorununu çözmek istiyorsa elini kolunu tutan yok" dedi.

KUTUPLAŞMA OLUR
Baykal öneriyi ciddiye almadığını belirtti ve "Bunların niyeti belli" demekle yetindi. ANAP Lideri Mumcu da "Eğitim kurumlarını kutuplaşmaya götürür" yorumunu yaptı.

İLK SİNYALLER
Siyasetçilerin dikkat çektiği kutuplaşmalar ise rektörlerin açıklamalarında yer buldu. Bazı rektörler "Bu ayrım yapılamaz" bazıları da "Kanunlaşırsa neden olmasın" yaklaşımını sergiledi.


Türban formülü gerdi

Erdoğan'ın "özel ve vakıf üniversitelerine türbanla girilsin" önerisine, rektörler " kutuplaşma olur" derken, Ağar, "zengine serbest, fukaraya yasak" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, türban konusunda ortaya attığı, "İsteyen kız öğrenciler, özel ve vakıf üniversitelerine türbanla girebilsin" formülü tartışma yarattı. ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, bunun toplumu kutuplaşmalara götüreceğini söylerken, DYP Lideri Mehmet Ağar, "zengine serbest, fukaraya yasak", CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise "Bunların niyeti belli" dedi. Üniversite rektörleri de formülün Türkiye'yi tehlikeli noktalara taşıyacağı uyarısı yaptı. Türban konusunda bir süre önce "referandum" önerisi yapan Erdoğan, Sun Valley yolunda 3 gazetenin genel yayın yönetmenine yeni formülü açıkladı. Erdoğan'ın bu formülü türban konusunda hassas çevrelerde hemen yankı buldu. Görüşler şöyle:

REKTÖRLER UYARDI
Ural Akbulut (ODTÜ Rektörü):
Vakıf üniversiteleri para kazanmak için dini ticarileştiriyorlar. O zaman vakıf üniversitelerinin bu öğrencilere vereceği diplomanın üstünde Türkiye Cumhuriyeti yazmazsın. Başka yerde, başka türlü versinler. AİHM bu konuda kararını verdi.

Ziya Aktaş (Çankaya Üniversitesi Rektörü): Devlet üniversitesi de vakıf üniversitesi de kamu görevi yürütüyor. Yasaları aynı. Çok kolay görünen çözüm önerileri ileride büyük sorunlar yaratır. Türbanlı öğrenciler mezun olduklarında kamuda görev almak için devletin kapısına dayanacaklar. Türban kavgası derinleşmiş olacak.

Abdullah Atalar (Bilkent Üni. Rektör Yardımcısı): Vakıf ve devlet üniversiteleri arasında ayrım yapılmaması gerekir. Bunlar da kamu tüzel kişilikleridir. Tek fark mali kaynaklardır. Yargının kararına bizler uymak durumundayız.

'ANAYASA AYIRMIYOR'
Ethem Tolga (Galatasaray Üni. Rektör Yrd): Anayasa,üniversiteleri vakıf ya da devlet üniversitesi olarak ayırmaz, sadece üniversite olarak belirlemiştir. Vakıf üniversiteleri de kamu tüzel kişilikleridir. Türban konusunda özel-devlet ayrımının yapılması mantıklı bir çözüm değil.

Mehmet Haberal (Başkent Üni. Rektörü): Üniversitelerimizin vakıf ya da devlet üniversiteleri diye ayrım yapılarak karşı karşıya getirilmesi, sorunların çözümünde hedef saptırmadan öte, öncelikle yüksek öğretimimize zarar verir.

Tahsin Kesici (TOBB Üni. Rektörü): Vakıf üniversitelerinin devlet üniversitelerinden hiçbir farkı yoktur. Anayasada da bir ayrım yok.

Tayyar Altıkulaç (AKP -Milli Eğitim Komisyonu Başkanı): Bu öneriyle kısmi bir çözümden söz edilebilir ancak konuyu kökten çözmez. Asıl amaç, tam çözümdür ve yasakçıların bu tür tutumlarına son vermeleridir. Öğretim özgürlüğünün önündeki bütün engellerin kaldırılmasıdır.

Sait Yazıcıoğlu (AKP Ankara - Eski Diyanet İşleri Başkanı): Bunu zaman çözecek. Sürekli gündemde tutmak, çözüme yardımcı olmuyor. Türkiye bunları aşacaktır. Yeter ki sürekli gündemde tutup da tırmanma vesilesi olmasın. Sayın Başbakan'ın önerisi bana çok pratik gelmedi. İki başlılık olacak gibi geliyor bana.

SABAH manşetten duyurdu

Başbakan Erdoğan'ın, ABD'ye giderken ortaya attığı formül dünkü SABAH gazetesinin manşetinde yer aldı. Erdoğan formülünü, "Biz önce devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında bir ayrım yapalım diyoruz. Hiç olmazsa isteyen kızlar özelve vakıf üniversitelerine türbanla girebilir, eğitim hakkı alabilir. Bu toplumsal sorunu böyle çözebiliriz" şeklinde anlattı.

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hedef 338 yolculu Doğu Ekspresi'ydi
 Hukuk bürosunda cinayet
 İki trilyonluk miras davası sonları oldu
 Sezer ve Kılıç kilitledi
ERDAL ŞAFAK
Lanet olsun
Daha bir gün önce Monako...
ÖMER LÜTFİ METE
G8 yahut sırtlanın merhameti
En son Fransa'ya ve...
UMUR TALU
Merdiven kısaydı
Ülkenin başbakanı ABD'nin şirin bir...
ERGUN BABAHAN
Türkiye'nin en önemli tanıtımı
Başbakan Erdoğan'ın...
İngiltere'de mahşer günü
G-8 zirvesi ve 2012 Olimpiyat seçimleri ile bir anda 'popüler' olan...
Ölümden kaçış
Patlamanın yaşandığı metro istasyonundayım. Yaralılar çıkarılıyor.
250 bin euro kaldı
250 bin euro kaldı
10 numara arayan G.Saray, Partizan'ın orta sahası Sasa İliç'le...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu