kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Londra patlamalarla sarsıldı
ANSA: ''Gizli örgüt, İtalya ve Danimarka'ya da Irak ve Afganistan'daki askerlerini geri çekmeleri uyarısında bulundu''
400 km'lik Londra metrosu 12 hatta işliyor
Görgü tanıkları faciayı anlatıyor
IRA: "Patlamalarla ilgimiz yok"
G-8 liderleri bildiri yayımlayacak
Covent Garden'ı askerler koruyor
Dünya liderleri kınadı
Erdoğan: Medeniyetlere karşı yapılmış bir saldırı
Gül: Saldırılar terör boyutlu

Londra patlamalarla sarsıldı

İngiltere'nin başkenti Londra'nın merkezi semtlerinde bulunan 6 metro istasyonunda patlamalar yaşandı. Patlamaların ardından istasyonlar boşaltılarak kapatılırken 3 otobüste de patlama olduğu bildirildi. Londra polisi 37 ölü, 700 yaralı olduğunu açıkladı. El Kaide ile bağlantılı Gizli Örgüt adlı bir grubun, Londra'daki saldırıların sorumluluğunu üstlendiği bildirildi..

İngiltere'nin başkenti Londra, sabah trafiğin yoğun olduğu saatlerde, aynı sıralarda bir dizi patlamayla sarsıldı.

İngiltere'nin dün 2012 Olimpiyatları'na ev sahipliğine seçilmesinde bir gün sonra ve İskoçya'da G-8 zirvesinin başladığı gün,Londra'dan ilk olarak, metro istasyonlarında patlama olduğu haberleri geldi. Metro istasyonlarındaki patlama haberleriyle birlikte iki katlı 3 otobüste patlama olduğu duyuruldu.

İNGİLİZ POLİSİ: ''SALDIRILARDA 37 KİŞİ ÖLDÜ''

Londra Metropolitan polisi, bu sabahki bombalı saldırıların ardından ölenlerin sayısının en az 37 olduğunu açıkladı.

Akşam saatlerinde ölü sayısının 33 olduğuna dair açıklamanın ardından, polis yetkililerinin, 37 rakamını verirken, ''en az'' ifadesini kullandıkları dikkat çekti. Yaralı sayısı da 700 olarak kaydedildi. Bu arada, Londra'nın en kalabalık merkezlerinden biri olan Victoria tren istasyonunun önündeki otobüs duraklarında bulunan bir otobüsün içinde şüpheli bir paket görüldüğü de açıklandı. Paketin patlayıcı içerip içermediği henüz bilinmiyor.

Öte yandan, sabah yaşanan ve gün boyu bütün acil servisleri meşgul eden kaosun ardından akşam saatlerinde
Patlamaların meydana geldiği metro istasyonları.. Kaynak: BBC
de evlerine ulaşmaya çalışan Londralılar'ın yaşadığı kaos kente hakim oldu. Milyonlarca kişinin bir yerden bir başka yere ulaşabilmek için büyük çabalar sarf etmek zorunda kaldıkları belirtiliyor.

Londra'nın güvenliğinden sorumlu Metropolitan Polis Teşkilatı'nın sözcüsü Brian Paddick, bu sabah 4 ayrı yerde meydana gelen patlamalarda toplam 33 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Sözcü, bu sabah ilk patlamanın yerel saatle 08.51'de (TSİ 10.51) Aldgate ile Liverpool istasyonları arasındaki bir trende meydana geldiğini, bu patlamada toplam 7 kişinin öldüğünü belirtti.

İkinci patlamanın saat 08.56'da Kig's Cross St. Pancrass ile Russel istasyonları arasında meydana geldiğini, bu patlama sonucunda da 21 kişinin öldüğünü belirten Paddick, saat 09.17'de Edgware Road istasyonu yakınında meydana gelen üçüncü patlamadan ise üç trenin etkilendiğini ifade etti. Paddick, bu patlama sonucunda 5 kişinin öldüğünü açıkladı.

Sözcü, saat 09.47'de ise dördüncü patlamanın meydana geldiğini, Tavistock Place bölgesindeki bir belediye otobüsünün içinde meydana gelen bu patlamada kaçkişinin öldüğü konusunun henüz kesinlik kazanmadığını bildirdi. Patlamalardan önce hiçbir örgüt ya da kişiden ihbar almadıklarını ve patlamaların ardından da hiç kimsenin sorumluluk üstlenmediğini kaydeden sözcü, saldırıları, ''masum halka yöneltilmiş haince saldırılar'' olarak niteledi.

STRAW: BOMBALAR EL KAİDE'NİN İZİNİ TAŞIYOR

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Londra'da bu sabah metro hatlarında ve belediye otobüsünde patlayan bombaların ''El Kaide'nin izini taşıdığını'' bildirdi.

Straw, en ileri sanayileşmiş ülkeler grubu G8 zirvesinin yapıldığı İskoçya-Gleneagles'da Başbakan Tony Blair'in yerine bir süre başkanlık ettikten sonra yaptığı açıklamada, ne İngiliz istihbarat dairelerinin ne de emniyet teşkilatının bu bombaları önceden algılayacak iz saptamadıklarını, terör saldırısının, (11 Eylül 2001'de ABD'yi vuran, 3 bin kişinin öldüğü terör darbesinin sanığı) El Kaide örgütüne işaret ettiğini söyledi.

BLAİR: OLAYLAR TERÖRİST SALDIRI

İngiltere Başbakanı Tony Blair G-8 Zirvesinde yaptığı açıklamada olayın terörist saldırı olduğunu açık bir dille doğruladı. Blair, "Bir terörist saldırı ile karşı karşıyayız. Elimizdeki bilgiler sınırlı.Bunlar son derece ciddi saldırılar. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum" dedi.

İngiltere Başbakanı "Burada barbarca olaylar yaşandı. Bir kaç saat içinde bende buradaki liderlerle toplandıktan sonra Londra'ya döneceğim. Burada masanın etrafında terör mağduru liderler var. Terörizm ile mücadele edenlerin şunu anlaması gerekiyor. Bizim Terörle olan mücadelemiz onların insanlara vermeye çalıştığı zarardan daha büyük." dedi.

"TERÖRİSTLER BİZİ YILDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR, BUNU BAŞARAMAYACAKLAR"

İngiltere Başbakanı Tony Blair, ani bir kararla döndüğü başkent Londra'da İngiliz halkına, ''Teröristler bizi yıldırmaya, sindirmeye, cesaretimizi kırmaya çalışıyorlar, bunu başaramayacaklar, başaramamalılar'' diye seslendi.

Kabinesinin bazı üyeleriyle Londra'da görüşüp yaşanan olaylarla ilgili bilgi aldıktan sonra basının karşısına çıkan Başbakan Blair'in son derece üzgün olduğu görüldü.

Teröristlerin pek çok masum insanın canına kıydıklarını hatırlatan Blair, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise sağlık diledi. Londra'nın en kısa zamanda normale dönmesi ve ulaşım hizmetlerinin eskisi gibi verilebilmesi için gereken her şeyin yapıldığını belirten Blair, bombalarınpatlaması sırasında hizmet veren devlet görevlilerini de başarılarından dolayı kutladı.

Londra halkının sabah meydana gelen hain terör saldırıları karşısında her zamanki cesur ve soğukkanlı tutumunu takındığına da dikkat çeken Blair, olaylardan sonra açıklama yapan ve saldırıları lanetleyen İngiltere İslam Konseyi'ne de desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Teröristlerin hain eylemlerini İslam adına yaptıklarının doğru olmadığını da vurgulayan Blair, gerçek Müslümanların saygın ve yasalara bağlı kişiler olduklarını ve yaşanan olayları en az Hıristiyan İngilizler kadar içtenlikle lanetlediklerini bildirdi.

Yapılanın açıkça terörizm olduğunu, teröristlerin masum insanları, toplumları yıldırmak, sindirmek, cesaretlerini kırmak, sorumluluklarını yerine getirmelerini önlemek için terör yarattıklarını da belirten Blair, ''Bunu yapamamalılar, yapamayacaklar'' dedi.

Blair, yılmayacaklarını, sinmeyeceklerini vurgularken, halkı bölünmemeye ve kararlı tutumunu sürdürmeye davet etti. Cesaret ve saygınlığın ortaya konulmasıyla gerçek direniş sergilenmesinin mümkün olacağını da vurgulayan Blair, ''Amaçları insanları yıldırmaktır, yılmayacağız. Bu bütün İngiliz halkı için çok acı bir gündür'' diye konuştu.

BaşbakanBlair, daha sonra G8 zirvesinin çalışmalarına katılmak üzere İskoçya'ya döndü.

SKY TV: 'SALDIRILARDA 40 KİŞİ ÖLDÜ, 150'Sİ AĞIR 1000 KİŞİ YARALANDI''

İngiliz televizyon kanalı SKY TV, Londra'daki terör saldırılarında ölü sayısının 40'a yükselebileceğini duyurdu.

SKY TV, Scotland Yard'daki muhabirlerine dayandırdığı haberinde, yaralıların sayısının da bin civarında olduğunu ve bunların 150'sinin kritik durumda bulunduğunu bildirdi.

Bu arada SKY TV ve diğer bazı yayın kuruluşlarına, Londra'nın ünlüfinans merkezlerinden biri olan ve ünlü basın kuruluşlarının merkezlerinin de bulunduğu Canary Wharf'a da terör saldırısı düzenlendiği yolunda ihbarlar geldiği belirtildi. Ancak bu ihbarlar, henüz hiçbir kurum tarafından doğrulanmadı.

Öte yandan AP ajansı, hastane yetkililerine dayanarak, Londra'dakisaldırılardan 300'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Hastane yetkilileri, Londra'daki hastanelerde 300'den fazla yaralının tedavi gördüğünü bildirdi.

PİSANU: 'LONDRA'DA EN AZ 50 ÖLÜ VAR'

İtalya İçişleri Bakanı Giuseppe Pisanu, Londra'da metro ve otobüslere yönelik saldırılarda en az 50 kişinin öldüğünü söyledi.

Pisanu, başkent Roma'da gazetecilereyaptığı açıklamada, ''Çok büyük çaplı ve şimdiye kadar en az 50 kişinin öldüğü eylemlerle karşı karşıyayız'' dedi.

İtalya'da güvenlik önlemlerinin artırılıp artılmadığına yönelik soruyu üzerine de Pisanu, ''Tüm Avrupa alarm durumunda'' dedi. Pisanu'nun 50 kişinin öldüğü yönündeki bilgiyi hangi kaynaklardan elde ettiği açıklanmadı.

Öte yandan, İtalyan makamları, Londra'daki saldırılarından ardından İtalya'da bir kriz merkezi kurulduğunu belirttiler.İtalya Dışişleri Bakanlığı'nda kurulan kriz merkezinin İngiliz makamları ve İtalya'nın Londra Büyükelçiliği ile eşgüdüm içinde çalıştığı kaydedildi.

DER SPİEGEL: ''SALDIRILARI GİZLİ ÖRGÜT ADLI BİR GRUP ÜSTLENDİ''

El Kaide ile bağlantılı Gizli Örgüt adlı bir grubun, Londra'daki saldırıların sorumluluğunu üstlendiği bildirildi.

Almanya'da yayımlanan Der Spiegel dergisi, Gizli Örgüt'ün kökten dincilere ait bir internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, saldırıların sorumluluğunu üstlendiğini kaydetti.

Açıklamada, saldırıların İngiltere'nin Irak ve Afganistan'daki operasyonlara katkılarına ''misilleme'' olduğu belirtildi.

POLİS 6 PATLAMAYI DOĞRULADI

Polisin en az 6 patlamayı doğruladığı, ancak durumun karışık olduğunu belirterek, patlamaların nedeni hakkında kesin açıklama yapmaktankaçındığı kaydediliyor. Üç otobüste patlamanın meydana geldiği Londra'da kabinenin bazı üyeleri acilen toplanırken, Başbakan Tony Blair'in öğle saatlerinde açıklama yapması bekleniyor.

İÇİŞLERİ BAKANI CLARKE: ''PATLAMALARDA AĞIR YARALANANLAR OLDU''

İngiltere İçişleri Bakanı Charles Clarke, Londra'da meydana gelen patlamalarda ağır yaralananlar bulunduğunu bildirdi. Londra polisi de, patlamaların terör bağlantılı olup olmadığı yönündeki soruları, ''patlamalara neyin neden olduğunu söylemek için erken olduğu'' ifadesini kullandı.

Londra'da metro istasyonlarında patlamalar olduğu yönündeki haberlerin ardından üç otobüste daha patlama meydana geldiği duyurulmuştu. Haberlerde patlamaların en az birine bombanın yol açtığı kaydedilmiş ve can kaybı olduğu bildirilmişti.

METROLARIN ARDINDAN OTOBÜSLER DE SEFERDEN ÇEKİLDİ

İngiltere'nin başkenti Londra'da büyükkaosa yol açan patlamaların ardından, metro sisteminin yanı sıra, belediye otobüslerinin seferlerinin de tamamen durdurulduğu açıklandı.SKY TV, kentin turistik merkezlerinden Covent Garden'da askerlerin koruma görevi üstlendiğini duyurdu.

CEP TELEFONU HATLARINA YÜKLENME

Binlerce kişinin metro ve otobüslerin seferden çekilmesi yüzünden gideceği yere yürüdüğü Londra'da,cep telefonu hatlarına büyük yüklenme olduğu, herkesin gideceği yönde neler olup bittiği konusunda bilgi almaya çalıştığı belirtiliyor.

N.GRİD: PATLAMALAR ELEKTRİK BAĞLANTILI DEĞİL

Metrodaki patlamaların elektrik kaynağındaki arızadan meydana geldiği açıklaması üzerine, National Grid adlı kurum, metro sistemininelektriğini kendilerinin verdiğini ve bir arıza ihtimalini kuvvetli bulmadıklarını bildirdi.

İNGİLİZ TAKAS BANKASI KAPATILDI

Olayların ardından Londra takas bankası (LCH) işleme kapatılarak boşaltıldı. Ticari kaynaklar LCH'de bir süre işlem yapılamayacağını doğruladı.

AKILLARA "EL KAİDE" GELDİ

Londra metrosunda insan trafiğinin yoğun olduğu saatlerde birbiri ardına bu sabah meydana gelen patlamalar akıllara "terör saldırısı mı?" sorusunu getirdi. Zira İngiltere, 11 Eylül süreci sonrasında, ABD'nin yanında yer aldığı gerekçesiyle bir çok ülkede bombalama eyleminde bulunan El Kaide örgütünün uzun süredir açık hedefiydi.

El Kaide örgütü, geçtiğimiz yıllarda İstanbul ve Madrid'te düzenlediği saldırılarda da eşzamanlı bombalamalarda bulunmuşve yüzlerce kişinin ölümüne neden olmuştu.Örgüt İstanbul'daki saldırılarda İngiliz hedeflerini vurduğunu duyurmuştu. Londra'da Yaşanan çifte patlama ise ElKaide örgütünün isminin yeniden anılmasına neden oldu.

NATO YARIN OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

NATO Konseyi'nin, Londra'daki terör eylemlerini görüşmek üzere yarın olağanüstü toplantı yapacağı açıklandı.

NATO üyesi ülkelerin Brüksel'deki daimi temsilcilerinden oluşan ve İttifak'ın en yüksek siyasi karar organı olan NATO Konseyi'nin, terörizme karşı ortak mücadele ve önlemler konusunu ele alacağı bildirildi.

AB Komisyonu'nun da 13 Temmuz'da, terörizme karşı önlemler konusunu değerlendirmek üzere Brüksel'de toplanacağı belirtildi. Komisyon toplantısında, bugün Londra'da yaşanan türden terör eylemleri karşısında acil tepki olanaklarının ve terörizme karşı işbirliği çalışmalarının ele alınacağı duyuruldu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

BM Güvenlik Konseyi, Londra'daki saldırıların kınanması için acil toplantı yapılması çağrısında bulundu.

Konseyin dönem başkanlığını yapan Yunanistan'ın BM büyükelçisi Adamantios Vassilakis, üyelerin ''İspanya'daki saldırılar''da olduğu gibi bir karar almak üzere toplanacağını söyledi. BM Güvenlik Konseyi, Mart 2004'te Madrid'de 200 kişinin ölümü, 1500'ü aşkın kişinin yaralanmasına yol açan tren saldırılarını kınamıştı. İngiltere, 15 üyeli konseyde 5 daimi üyeden biri.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Gazze'den geri çekilme
 Talabani: Silahlı gruplarla görüşülmüyor
 Kyoto protokolü için anlaşamadılar
 İkinci raund da Blair'in
 Göstericiler kendi kanunlarını yazdı
 Avrupa'da doğum günü kutladı
 Williams kardeşler rol için kapışacak
 Fransızlar, Türkiye karşıtı atağa geçti
 İngiliz ordusuna Viagra dopingi
 İran ve Irak arasında ilk temas
 'FransAlmanya bitti'
 Prens Albert resmen babalığı kabul etti
 Meksikalı anne altız dünyaya getirdi
 Cruise'un ayakları yerden kesildi...
 Johnny Depp Kidman'ı istiyor
 40 yaşüstü erkekte sertleşme sorunu
SOLİ ÖZEL
Yeniden yapılanma
Ortadoğu'da çöken bir düzenin...
Pires piresi
Pires piresi
Fransız yıldız, G.Saray'dan senede 2 milyon 750 bin Euro ile 3 yıllık...
Pandi-ani dönüş
Pandi-ani dönüş
Carew'in yerini doldurmak isteyen Beşiktaş, Uruguaylı yıldızı...
Erdoğan'ın türban formülü
Erdoğan'ın türban formülü
Ankara'dan Sun Valley'e yaklaşık 23 saat süren yolculuk sırasında...
Koalisyonlar asansör boşluğuna düşmek gibi
Türkiye ekonomisinde başlangıçtan beri istikrar içinde geçen büyüme...
Denktaş'a devlet şeref madalyası
Cumhurbaşkanı Sezer "Türk ulusu üstün hizmetlerinizi unutmayacak"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu