kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: AB ile anlaşmazlık yok
'AB rotasında devam'
Baykal: 'Hakkımız olanı istemeye devam etmeliyiz'
Gül: Reformlarda ilerledik
'Gelecek Türkiye'nindir'

'AB rotasında devam'

Başbakan Erdoğan: 'Türkiye'nin AB yolculuğu 17 Aralık'ta çizilen rotada devam edecek' dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolculuğunun, yapılan tüm spekülasyonlara rağmen 17 Aralık 2004'te çizilen rotada devam edeceğini belirterek, '''Türkiye, kendi yerel değerleri ile evrensel değerler arasında çatışma kurgulayan bir zayıflığa prim vermeyecektir'' dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında, AB konusuna değindi. Bugün herkesin farklı şeyler söylediği AB üyeliği konusunda kendi görüş ve söylemlerinin açık ve net olduğunu belirten Erdoğan, AB'de temsil edilen çağdaş değerler ve modernleşme projesinin, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranların idealleriyle uyum içinde olduğunu kaydetti.

Çağdaş değerler ve modernleşme çizgisinin, demokratik cumhuriyetin mayasında olduğunu vurgulayan Erdoğan, insanı hayatın her alanında en yüksek standartlara ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi. Erdoğan, ''Bizim nihai hedefimiz budur ve bu hedefimizi hiçbir zaman bir şarta bağlamadık'' dedi.

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolculuğunun, yapılan bütün spekülasyonlara rağmen 17 Aralık 2004'te çizilen rotada devam edeceğini belirten Erdoğan, ''Türkiye'nin demokrasi, adalet, kalkınma ve ilerleme hedeflerinin, AB yolculuğu hangi hızla ilerlerse ilerlesin, en kısa zamanda en üst seviyede hayata geçirileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Biz, öncelikle insanımızın fazlasıyla layık olduğu uygarlık standartlarını hayata geçirmenin hesabını yapıyoruz'' diye konuştu.

Güçlü bir Türkiye'nin bölgesi, Avrupa ve dünya için çok önemli bir şans olacağını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin medeniyetler uzlaşmasında önemli bir çimento olacağına inancını dile getirdi. Farklı medeniyet ve kültürlerin, evrensel insani değerlerle buluşması adına Türkiye'nin AB üyeliğinin büyük bir kazanım olacağına işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz biliyoruz ki Türkiye, kendi yerli değerleri ile evrensel değerler arasında 'çatışma' kurgulayan bir zayıflığa prim vermeyecektir. Kendi yerli değerlerimiz ile evrensel değerler arasında bir uyum olduğuna inanan büyük bir özgüven, bu toprakların damarlarında akmaktadır. Şunu da açıkça ifade edeyim; geçen iki buçuk yıl içinde bizim parlamentomuz, bu gerçeğin ne derece farkında olduğunu çalışmalarıyla tün dünyaya göstermiştir.''

Aralarında AB kurucusu ülkelerin de bulunduğu bazı ülkelerin parlamentolarının, farklı kültür ve medeniyetleri aynı evrensel değerler etrafında buluşturan ve dünya barışı için çok değerli olan bu fırsatın farkında olamadıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Buna üzülüyoruz ama, öte taraftan da Türkiye'nin AB için taşıdığı değeri bir kere daha açıkça müşahede ediyor, gururlanıyoruz. İnsanlığın çocukluk hastalığı olan dini ya da kültürel önyargılardan kurtulamamış dostlarımıza, insanlığın büyük değerlerini hatırlatma konusunda ısrarlı olmayı sürdüreceğiz. Açıkça ifade edeyim ki bugün AB bütünlüğü içinde sadece kültürel ya da ekonomik nedenlerle değil, demokratik nedenlerle de Türkiye'ye büyük ihtiyaç vardır.''

''KEŞKE AVRUPALI DOSTLARIMIZ DA...''

Erdoğan, TBMM'nin gerek AB'ye uyum yasalarını hayata geçirirken, gerek ülkenin ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemeleri bir bir ortaya koyarken, ne kadar olgun bir demokrasi kültürüne sahip olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

''Çıkarılamaz'' denilen yasaların büyük hız ve kararlılıkla çıkarıldığına, Türkiye'nin enfaatleri için Parlamento'nun her unsurunun üstüne düşen sorumluluk ve hassasiyeti gösterdiğine dikkati çeken Erdoğan, ''Keşke Avrupalı dostlarımız da AB'nin geleceği için bizim kadar gayretli, dikkatli ve istekli olabilselerdi'' görüşünü kaydetti.

Bugün özellikle kendi kamuoylarına mesaj vermek adına Türkiye'nin AB üyeliğini tartışma gayreti içine girenlerin, kendi demokratik samimiyetlerini tartışılır hale getirdiklerini bilmeleri gereğine işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin başından beri AB üyeliği konusunda samimi olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin son 2.5 yılda ortaya koyduğu büyük gayretle de bu samimiyetini gösterdiğini ve ispat ettiğini kaydeden Erdoğan, ''Bu anlamda millet iradesini hakkıyla temsil eden bir Meclisin gerek iktidar partisine gerekse muhalefet partilerine mensup milletvekilleri olarak, görevini yapmış olmanın gurur ve mutluluğunu yaşamak hepinizin en tabii hakkınızdır'' diye konuştu.

17 Aralık zirvesinden, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda üstüne düşen her şeyi yerine getirdiği sonucunu tarihe maleden bir sonuç bildirgesi çıktığını belirten Erdoğan, ''Bundan sonra Türkiye kendi kazanımlarıyla ilerleme yolunda sizin gayretlerinizle adımlar atmaya devam edecek, AB üyesi ülkelerin sözlerindeki samimiyet test edilecektir'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Güler, CHP'den istifa etti
 Amber, Anavatan'a katıldı
 'Irak'a yapılan saldırı haksız'
 AKP ve CHP pazarlıkta
 Müzakere çerçeve belgesi açıklanıyor
 İsveç'ten Ankara'ya 45 milyon kron
 Ankara'dan İran'a sıcak mesajlar
 Çocuk suçlulara kelepçe yok
 İKÖ'ye BM ve AB modeli
MUHARREM SARIKAYA
Silkeleyen Maliye...
"Garip gureba, fakir...
YAVUZ DONAT
Çankaya
Ankara'nın ilçelerine bir göz attık...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tatilin dayanılmaz çekiciliği
Neredeyse Meclis...
Koyuncu ölünce gözler Çernobil'e çevrildi
Kazım Koyuncu'nun ölümüyle Çernobil felaketi yeniden gündeme geldi.
Usta denizci pes etmiyor!..
Sağlık sorunları nedeniyle Deniz Kuvvetleri Kupası'nda yarışamayacak...
VIP cephesinde yeni bir şey yok
VIP cephesinde yeni bir şey yok
Başbakan'ın sıkı talimatına rağmen VIP salonlarına 'sızıntı' devam...
Kişiler değil şirketler zengin olmalı
Kişiler değil şirketler zengin olmalı
Türkiye'nin ilk reklamcısı 90 yaşındaki Barouh: "Kişisel servet değil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu