kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: AB ile anlaşmazlık yok
'AB rotasında devam'
Baykal: 'Hakkımız olanı istemeye devam etmeliyiz'
Gül: Reformlarda ilerledik
'Gelecek Türkiye'nindir'

Gül: AB ile anlaşmazlık yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB ile herhangi bir anlaşmazlığın ya da tereddüdün söz konusu olmadığını söyledi.

Gül, Yemen'in başkenti Sana'da düzenlenen 32. İKÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın oturumları sırasında verilen arada, ikamet ettiği otelde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Gül, yarın açıklanması planlanan müzakere çerçeve belgesine ilişkin son zamanlarda yapılan farklı yorumların hatırlatılması üzerine, önceki gün uzmanlar seviyesinde bir toplantının yapıldığını ve çok iyi geçtiğini kaydederek, şöyle konuştu:

''Kopenhag siyasi kriterleri bitmiştir. Siyasi kriterler, müzakerelere başlamak için şarttı. Türkiye bunları yerine getirdiği için müzakerelere başlama kararı alınmıştır. Şüphesiz ki bunların uygulanmasıyla ilgili, bizim kendi halkımıza verdiğimiz önemden dolayı dikkat edeceğiz.

Siyasi kriterler karşılanmamış olsaydı, zaten müzakereye başlama kararı alınmazdı. Şimdi müzakerelerin başka konular üzerinde devam edeceği de gayet açık. Kolay işler değil, çünkü bunlar bir ülkenin transformasyonu meselesi. Bunların uzun yıllar alacağını biliyoruz.

Şüphesiz ki demokrasimizi daha da derinleştirmek, geliştirmek, pekiştirmek, dönüşü olmayan istikametlerde olgunlaştırmak görevimizdir. O açıdan bundan sonra herhangi siyasi bir şey beklememek lazım. Bunlar zaten bizim kendi inisiyatifimizde yaptığımız şeylerdir.''

Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler içinde olması, örneğin Ermeni meselesine ilişkin olarak, ''Bunları AB'nin bize söylemesine gerek yok'' ifadesini kullanan Gül, ''Bunlar bizim kendimizin düşündüğü konulardır. Bunların nasıl olacağı, ne olacağıyla ilgili zaten büyük gayretler sarf ediliyor'' dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında anlaşmaya varılması için de Türkiye'nin önemli roller oynamaya çalıştığını vurgulayan Gül, ''Dolayısıyla bir şey dışarıdan söylenince bu bize empoze, şart şeklinde kesinlikle algılanmamalı'' diye konuştu.

Gül, dile getirdiği bu hususları anlatmak için AB ülkeleri turuna çıkmayı planlayıp planlamadığına ilişkin soruya, ''Hayır, hayır bir anlaşmazlık söz konusu değil. Bunları zaten konuştuk, (AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi) Olli Rehn'le de, diğerleriyle de uzun uzun konuştuk.

İngiliz, Alman dışişleri bakanlarıyla konuştuk, geçen hafta Brüksel'deydim biliyorsunuz. O açıdan bunlarda hiçbir tereddüt söz konusu değildir'' yanıtını verdi.

Bakan Gül, ''Tabii ki aydınlar çeşitli yazılar yazabilir, politikacılar konuşurlarken bazen farklı düşüncelerini ifade edebilirler. Bunlar bizi etkileyecek şeyler değildir. Biz ne yapacağımızı biliyoruz, yolumuza devam edeceğiz'' dedi.

''HARRAZİ İLE KONUŞTUK''

Gül, bir başka soru üzerine, İran Dışişleri Bakan Kemal Harrazi ile bugün konuşma fırsatı bulduklarını, dostça sohbet ettiklerini söyledi.

İran'da seçimlerin ardından yeni döneme ilişkin beklentilerinin sorulması üzerine Gül, seçimlerle birlikte İran'da yeni bir dönemin başlayacağının belli olduğunu ifade etti.

Gül, ''Şüphesiz ki İran bizim komşumuz, dost ve kardeş bir ülke. Dostluğumuzun, işbirliğimizin, kardeşliğimizin gelişmesini isteriz'' diye konuştu.

Gül, bunun bölgeye de faydası olacağına işaret etti. Harrazi ile sohbetinde nükleer silahlar konusunu konuşmadıklarını kaydeden Gül, ''Daha önce zaten bu konuda bizim tezimiz gayet açıktır.Ben başından beri söylüyorum; nükleer enerji sadece barışçı yollarla kullanılmalı. Bunun dışında bölgemizde kitle imha silahlarını görmek istemiyoruz'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Güler, CHP'den istifa etti
 Amber, Anavatan'a katıldı
 'Irak'a yapılan saldırı haksız'
 AKP ve CHP pazarlıkta
 Müzakere çerçeve belgesi açıklanıyor
 İsveç'ten Ankara'ya 45 milyon kron
 Ankara'dan İran'a sıcak mesajlar
 Çocuk suçlulara kelepçe yok
 İKÖ'ye BM ve AB modeli
MUHARREM SARIKAYA
Silkeleyen Maliye...
"Garip gureba, fakir...
YAVUZ DONAT
Çankaya
Ankara'nın ilçelerine bir göz attık...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tatilin dayanılmaz çekiciliği
Neredeyse Meclis...
Koyuncu ölünce gözler Çernobil'e çevrildi
Kazım Koyuncu'nun ölümüyle Çernobil felaketi yeniden gündeme geldi.
Usta denizci pes etmiyor!..
Sağlık sorunları nedeniyle Deniz Kuvvetleri Kupası'nda yarışamayacak...
VIP cephesinde yeni bir şey yok
VIP cephesinde yeni bir şey yok
Başbakan'ın sıkı talimatına rağmen VIP salonlarına 'sızıntı' devam...
Kişiler değil şirketler zengin olmalı
Kişiler değil şirketler zengin olmalı
Türkiye'nin ilk reklamcısı 90 yaşındaki Barouh: "Kişisel servet değil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu