kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sabancı: 'Tarımda yeniden yapılanmayı sağlamalıyız'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, ''Tarımda dönüşümü, yeniden yapılanmayı sağlayamadığımız takdirde, ne büyümeden ne istikrardan, ne sosyal refahtan söz etmemiz mümkün değil'' dedi.

TÜSİAD'ın ''DTÖ ve AB'deki Gelişmeler Işığında 21. Yüzyılda Türkiye Tarımı'' raporunun tanıtım toplantısının açılışında konuşan Sabancı, Türkiye'de ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve ekonomide dengeli ve istikrarlı bir büyüme hızına ulaşılabilmesi için, ekonominin çeşitli kesimlerine yönelik politikaların
bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tarımın Türkiye ekonomisi için kritik öneme sahip bir sektör olduğunu vurgulayan Sabancı, ''Türkiye, hepimizin bildiği gibi eşsiz tarım potansiyeline sahip bir ülkedir. Tarımın ülkemiz için taşıdığı öneme ve potansiyeline karşın, sektörün bulunduğu nokta hiç iç açıcı değil'' dedi.

Ömer Sabancı, 2004 yılında tarımın GSYİH içindeki payının, Türkiye'de yüzde 11.6, AB-25'te yüzde 2.1, yeni 10 üye ülke ortalamasında yüzde 3.6 olduğuna, istihdam oranlarının da Türkiye'de yüzde 34, AB-25'te yüzde 5.4, yeni 10 üye ülke ortalamasında ise yüzde 13.4 olduğuna dikkati çekti.

Gelecek yıllar itibariyle tarımda karşılaşılacak en öncelikli sorunun istihdam olacağına işaret eden Sabancı, ''Ülke üretiminin yüzde 11'inin, istihdamın yüzde 34'ü ile üretiliyor olması, sadece sosyal bünyemiz açısından bile iyileşmenin sağlanması için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiğini ortaya koymakta'' diye konuştu.

Dünyadaki gidişata paralel olarak Türkiye'de de tarımda modernleşmenin ivme kazanacağını ve buna bağlı olarak tarımda istihdam talebinin değişeceğini ifade eden Sabancı, tarımsal işgücünün niteliğinin eğitimle artırılmasının, hem tarımda verimliliği hem de işgücünün kırda tarım-dışı sektörlerde ve kentlerde istihdam olanaklarını artıracağını kaydetti.

Sabancı, ''Tarımda geçmişin kısıtlı bakış açısının dışında bir yaklaşıma sahip olunması ve geçiş döneminin iyi yönetilmesi gerekiyor'' dedi.

YAKLAŞIM DEĞİŞİKLİĞİ

Ömer Sabancı şöyle devam etti: ''Tarımda dönüşümü, yeniden yapılanmayı sağlayamadığımız takdirde, ne büyümeden, ne istikrardan, ne sosyal refahtan söz etmemiz mümkün değildir. Tarım, AB ile müzakere sürecinde de Türkiye'nin en çok zorlanacağı konulardan biri olacak.

Öte yandan, Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde devam eden görüşmelerde tarım, beklendiği üzere uzlaşması en zor konuların başında gelmekte. Bu nedenle gelecek yıllarda tarım, sadece yurtiçi nedenlerle değil, uluslararası yükümlülüklerimiz nedeniyle de dikkati çekecek.''

Sabancı, tarımda dönüşümün ön koşulunun yaklaşım değişikliği olduğunu söyledi.

Tarım sektörünün, şimdiye kadar, uzun vadeli stratejik bir bakış açısından yoksun kaldığını, özgün bir politika yerine, tarımın diğer alanlardaki politikalara bağımlı kılındığını ifade eden Sabancı, şunları kaydetti:

''Üretim piyasa koşullarına göre gelişemezken, siyasi kaygılarla açıklanan taban fiyatlarına göre üretim yapan çiftçiler de gelirlerinden hoşnut edilemedi. Stoklar yönetilemedi; üretici fiyat yoluyla desteklenirken, tüketici bu desteklemelerin yükünü üstlenmek durumunda kaldı. Sağlanan destekler üreticiye yeteri kadar ulaşamadı, diğer yandan kamu kaynaklarına önemli ölçüde yük getirildi. Tarımla uğraşan geniş kitlelerin oy potansiyeli olarak görülmesi, tarıma ekonomik ve sosyal bir sektör olarak yaklaşılmaması, çözümden ziyade günü kurtarmaya yönelik politikaların bugün iflas etmesi ile sonuçlandı.''

Sabancı, tarımın bu hale gelmesinin nedenlerinin başında destekleme yöntem ve araçlarının geldiğini, Türkiye'de tarımı desteklemek için ayrılan yüksek fonlara rağmen, son 35 yılda tarımsal katma değerin yıllık ortalama büyüme oranının ancak yüzde 1.1 olduğunu belirtti.

YAPISAL DÖNÜŞÜM

Türkiye'de son yıllarda başlayan yapısal değişim ve uygulanmakta olan istikrar programının tarım politikalarında da değişimi beraberinde getirdiğini, ancak bu değişim, yaklaşım değişikliğini içermediğinden, destekleme sistemindeki reformların arzulanan etkiyi yapmaya yeterli olmadığını söyleyen Sabancı, Doğrudan Gelir Desteğinin araç olarak kullanıldığı destekleme programının da kaynakların etkin dağılımının olmaması sebebiyle beklenen sonuçları vermediğini kaydetti.

Dünyada ve AB'de tarıma yaklaşımın hızla değiştiğini, bu değişimde korumaların azaltılması, faktör piyasalarının daha etkin çalışması, rekabet gücünün artırılması ve kırsal kalkınma politikalarına ağırlık verilmesi faktörlerinin rol oynadığını ifade eden Sabancı, ''Türkiye de tarım politikalarını bu değişim yönünde yapılandırmalı'' dedi.

Sabancı, Türkiye'de tarım için yapılan AR-GE harcamalarının, tarıma yapılan toplam transferler içindeki payının yüzde 0.2 ile yüzde 0.4. olduğuna, buna karşılık OECD ortalamasının yüzde 1.8 olduğuna dikkati çekti.

Tarım ve hayvancılıkta yapısal dönüşümle, verimlilikte ciddi bir sıçrama, tüketici refahında artış ve dış dengede iyileşme yakalanmasının mümkün olduğunu vurgulayan Sabancı, uygulanacak tarım stratejisinin, sadece yurtiçini değil uluslararası gelişmeleri ve taahhütleri de dikkate alması, sadece bugünün sorunlarına değil geleceğin sorunlarına da bakması, hem çiftçi hem tüketici hem de sanayiciye olan etkileri de dikkate alması, geleneksel üretim yapısının Türkiye'nin şartlarına uygun modern üretim yapısına yerini bırakmasını hazırlaması gerektiğini söyledi.

Ömer Sabancı, böyle kapsamlı bir reform programının, eğitim, finansman, AR-GE, yasal çerçeve gibi kurumsal ve fiziki altyapı yatırımları ile mümkün olduğunu belirtti.

TÜSİAD'ın, tarımı, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik gelişimindeki en öncelikli sektörlerden biri olarak gördüğünü ifade eden Sabancı, ''Tarımda arzulanan yapısal dönüşümün gerçekleşmesi, bu yönde geniş bir toplumsal mutabakatın varlığını gerektiriyor. TÜSİAD olarak, sürdürülebilir ve etkin bir tarımsal politikanın oluşturulmasına katkı sağlamak ve Türkiye tarımında arzu edilen dönüşümü hızlandırmak yönündeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Özel statü kabul edilemez'
 Telekom'da 4 konsorsiyum yarışacak
 Pakistan Telekom, 2.6 milyar dolara BAE şirketinin
 Turkcell'den İrancell açıklaması
 DB'den deprem kredisi
 DİE: 'Milli gelir hesabı yıl sonuna sarkabilir'
 Hazine'nin 3 yıl vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz %...
 Arçelik'ten Rusya atağı
 Balkaner'in arazilerine toplu konut yapılacak
 Fark yaratan, yenilikçi girişimciler kazanacak
 Çağlar'a uygulanan formülün genişlemesi Meclis gündeminde
 Enka 420 milyon dolara Moskova havaalanına ek terminal...
 Petrol gözünü 60 dolara dikti
 Turizmin geleceği masaya yatırılıyor
 İnternet üzerinden telefon GSM operatörlerini korkuttu
 KOBİ'ler de halka açılacak
 Dünya Bankası eğitimde vergi indirimi istedi
 Kanada'dan Boeing'e 6 milyar dolarlık darbe!
 Resim öğretmeni ihracatçı oldu
 Küçük işletme için ucuz telefon faturası
 İstanbul Hilton'un satışı için düğmeye basıldı
 Vakıfbank'a 55 milyon dolarlık sendikasyon
 Borç stoku 324.9 milyar YTL
 Dededen kalma sit alanlarına tapu
 Akdeniz Sineği fiyatları düşürdü
 Wall Street Journal'dan haftasonuna özel gazete
 Sabancı'nın yeni İletişim Direktörü Ahter Kutadgu
 Erdemir'in ilk çeyrekte kârı 170.8 milyon YTL
 Adapazarı'na yeni Japon yatırımı
 Şekerbank'tan bilişim için kredi
YAVUZ SEMERCİ
80 milyon liralık viskiyi kim alır?
- 50 milyon lira...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Petrolün fiyatı bütçede 40, piyasada 60...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Vadeli Borsa'dan uslu doğum
Şubat ayında açılan Vadeli...
Savcının gözü üstünde
Bodrum'da jet ski kullanan görme özürlü şarkıcı Metin Şentürk...
İstanbul 'dünya çapında' pahalı
Dünyanın "en pahalı kentleri" listesini hazırlayan İngiliz şirketi...
7 bebek öldü 9'u risk altında
7 bebek öldü 9'u risk altında
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde altı bebeğin ardından...
İki yılda gelecek kurtaran meslekler
İki yılda gelecek kurtaran meslekler
Özel Güvenlik, At Yetiştiriciliği gibi iki yıllık meslek yüksek...
IMKB
E: 26.746 D:% 0,14
DOLAR
S: 1,361 D:% -0,257
EURO
S: 1,649 D:% -0,393
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu