kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karne zamanı!
Karne zamanı!
'Başarısızlığın nedenlerini araştırın'

Karne zamanı!

10 Haziran Cuma günü öğretim yılının son zili çalacak. Minikler heyecanla karne almayı beklerken anne-babalar da sabırsızlanıyor. Unutmayın ki kimimizin çocuğu zayıflarla, kimimizinki de pekiyilerle dolu bir karneyle gelecek. Bebeğim ve Biz dergisi anne ve babaların karneye olan tepkilerinin çocuklar üzerindeki etkilerini yazdı.

Karne günü çocukların en heyecanlı ve mutlu oldukları günlerden biridir. Çünkü çocuklar için karne günü demek, tatilin başlaması anlamına geliyor. Böyle neşeli bir gün, karnesinde zayıfları olan çocuklar ve annebabaları için tatsız bir güne dönüşebiliyor. Karne aslında, bir yıllık öğrenim sürecinin değerlendirilmesi ve bu değerlendirmenin hem aileye hem de çocuğa iletilmesi için bir "araçtır". Çocuğunuz yıl sonunda ister başarısız ister başarılı bir karneyle gelsin, her iki şekilde de tepkilerinizde aşırıya kaçmamanız çok önemlidir. Mavi Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi'nden Uzman Psikolojik Danışman Ece Akın Bakanay, karnenin hem çocuk hem de ebeveyn açısından önemini anlattı ve karne günlerinde siz anne-babaların nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Karnesi zayıf ise...
Anne-babalar, çocuklarının karnesinde zayıf notlar gelmesinden şüpheleniyorlarsa, karne gününü beklemeden harekete geçmeye çalışmalıdır. Böylece var olan sorunun çözümlenmesinde daha etkili adımlar atılması sağlanabilir. Öncelikle çocuğun başarısızlığının nedenlerini son ana bırakmadan anlamaya çalışmak ve daha başarılı olması için etkili yöntemler araştırmak, karneyi bekleyip zayıf nota kızmaktan daha etkili olacaktır. Birçok problemin çözümü için olaydan sonra tepki vermek yerine, önleyici yöntemler denemek gerekir. Eğer çocuğunuzun risk altında olduğunu düşünüyorsanız, onun okuldaki performansını yakından takip etmeniz daha da önem kazanır. Takip etmek, sadece sınav notlarını öğrenmek, sınav tarihlerinden önce ders çalışma öğütleri vermek anlamına gelmez. Anne-babaların, okul ile işbirliği içine girerek çocuğun yaşadığı başarısızlığın olası nedenlerini araştırmaları ve uygun yaklaşımları yıl sonunu beklemeden uygulamaya başlamaları önemlidir.

İyi karne nasıl karşılanmalı?
Başarılı bir karne getirmek kendi içinde oldukça motive edici bir deneyimdir. Tabii ki bunun diğer bireyler tarafından fark edilmesi ve onay görmesi, çocuğun başarısından daha fazla haz almasını sağlar. Karne hediyeleri bütün bir yıl boyunca gösterilen emeğin somut bir ödülü olarak kabul edilir. Ve tabii ki çocuklar için somut ödüller her zaman çok daha ilgi çekicidir. Ama somut ödüllerden daha önemli olan bir diğer etken, anne-babanın çocuğun başarısını fark etmesi ve bunu dile getirmesidir. Olumlu geri bildirimi ve ödüllendirmeyi sınırsız olarak yapmak, amacından uzaklaşan bir duruma döner. Çocuğun gösterdiği bir başarının abartılı şekilde ödüllendirilmesi, gösterilen tepkinin inandırıcılığını olumsuz olarak etkileyecektir. Ayrıca bu durum, çocuğu sonraki başarılara yönelik motive etmek yerine, "başarının" sadece bu ilgiyi almak için bir araç haline gelmesine neden olacaktır.

Ciddi sorunlar yaşanabilir
Başarısız bir karne getiren çocuk, belli etmese de bu durumdan çok rahatsızdır. Başarısız olmanın getirdiği suçluluk, üzüntü, hayal kırıklığı, pişmanlık gibi duyguları yaşar. Çocuk eğer anne-babanın göstereceği olumsuz tepkilerden çekiniyorsa, yalan söyleme gibi, geçici olarak olumsuzluğu ertelemeye yarayacak davranışlara başvurabilir. Eğer karne başarısı ile ilgili çok fazla beklenti ve baskı hissediyorsa, istenen karneyi getiremediğinde çok daha ciddi sorunlar da yaşanabilir: Uyum ve davranış problemleri, evden kaçmak, kendine zarar verecek davranışlarda bulunmak, hatta intihar gibi... Çocuğun tüm başarısını ve gelecek ile ilgili beklentilerini, sadece karne notlarıyla değerlendirmek, "eksik" bir değerlendirme olacaktır.

Tatili elinden almayın
Yazın tatil yapmak, bütün çocukların hakkıdır. Ders çalışmaları ve tekrar yapmaları gerekiyorsa bile, bunu iyi bir şekilde planlamak siz anne-babalara kalıyor. Hem tatil yapmalarını ve dinlemelerini sağlamak hem de eğer gerekliyse akademik becerilerini pekiştirmek için, "eğlenceli çalışma yöntemleri" bulmak, yaz tatilinin verimliliğini artıracaktır.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Biraz hızlanmak lazım!
 Aradaki buzlar baleyle eriyecek
 Küçük sinemacılar haydi sıra sizde!
 Yazın okuyacağınız kitaplara özel günler
 Avşar yine birinci
 Mankenleri yaşlanınca ağır depresyon bekliyor
 Benim şarkılarım yurtdışında ama ben reklam yapmıyorum
 Ex aşıklar Kenan'ın partisinde buluştu
 Doğurmaya niyetleniyor
 Karnı burnunda dekoltesi sınırda
 Güzellik yarışını esmerler kazandı
 Engel mi, fırsat mı
 Kanserle savaşın yeni sembolü: Kylie
 Bir araya gelmeleri uğursuzluk getirdi
 60'ında 6'ncı kez baba olacak
 Yoksul öğrenciye ÖSS dopingi
HAKAN & UTKU
Uykusuz her gece
(Hani o gece yarısı uykusundan uyanıp...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Göğüs dolması
Tavuk göğsünü ikiye...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Alkol bağımlılığı
Psikiyatride hastalık olarak kabul...
Kemikleri sayılan vücutlar tehlikede
Kemikleri sayılan vücutlar tehlikede
Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, çok zayıf olmanın da hastalık sebebi...
'Kalp ameliyatı geçirene birkaç gün sonra seks yapmasını öneriyorum
'Kalp ameliyatı geçirene birkaç gün sonra seks yapmasını öneriyorum
"Düzenli olarak seks yapmak ömrünüzü iki yıl uzatıyor. Kalp ameliyatı...
Düğün 18 Haziran'da
Düğün 18 Haziran'da
Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil ile çiçeği burnunda eşi Tuğba...
Çıtırı ile ilk kez!
Çıtırı ile ilk kez!
Kendinden küçük erkeklerle flört etmeye bayılan 30 yaşındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.