kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kalp ameliyatı geçirene birkaç gün sonra seks yapmasını öneriyorum
Cinsel hayat genç kalmanızı sağlıyor
Seks yaşla ilgili değil
Doğru mu yanlış mı?

'Kalp ameliyatı geçirene birkaç gün sonra seks yapmasını öneriyorum

"Düzenli olarak seks yapmak ömrünüzü iki yıl uzatıyor. Kalp ameliyatı geçirenlere de birkaç gün sonra hemen seks yapmalarını öneriyorum. Çünkü bir hasta seks yapıncaya kadar kendisini iyileşti saymaz"

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, seksin kalp sağlığı açısından yararlarına değinirken, ilerleyen yaşın cinsel hayatın sonu olmadığını da vurguluyor. Öz'ün vurguladığı ikinci konu ise, yaz aylarında kalp sağlığını korumanın yolları...

* Yaz aylarına özel risk faktörleri nelerdir? Sıcak havalarda iki risk var. Birincisi susuz kalmak. Vücutta su miktarı az olduğu için kanın pıhtılaşma oranı daha yüksek oluyor. Kış aylarından daha çok çekiniyorum. Çünkü soğuk hava damarlarda spazma neden oluyor. Spazm olunca yüzde 50 darlık olan damarda, bu darlık yüzde 100'e çıkıyor. Amerika'da ne zaman kar yağarsa, kalp krizi çok artıyor. Tabii sıcak havada da terlemeye bağlı olarak su ve elektrolit dengesi bozuluyor. Bundan dolayı da ani ölümler ortaya çıkabiliyor.

HER DAKİKA BİR KAZANIMDIR

* Kalp hastalıkları riskini azaltmaya yönelik yaşam tarzını ne zaman benimsemek gerekir?
Bugünkü hareketlerinizle, davranışlarınızla bu akşamki kalp krizi riskini düşürebilirsiniz. Bu yazıyı okuyanlar bugünden itibaren önlem almaya başlarsa, uzun vadede yaşamayı garantiler. Her dakika bir kazanımdır.

* Yeme düzenini değiştirerek kalp damar hastalıkları riskini ne kadar düşürebiliriz? Yarı yarıya düşürebiliriz. Sırf şişmanlık değil, egzersiz ve aktivite azlığının da çok büyük rolü var. Şişmanlıkta önemli olan abdominal' dediğimiz bel bölgesi şişmanlığı. Bel ölçüsü erkeklerde 102, kadınlarda 92 santimin üzerinde olmamalı. Bazı insanlar şişmanlığı ya bacaklarda toplar ya da basenlerde. Ama bel şişmanlığı çok daha önemli. Çünkü iç organların yağ bağlamasına neden oluyor.

* Sporu kilo vermek için mi, yoksa herkes için mi öneriyorsunuz? Şöyle ki; eğer seçeceksem şişman ama spor yapan kişiyi hiç spor yapmayan zayıf kişiye tercih ederim. Şişman ama sportif olun daha iyi; ömrünüz daha uzun olur.

* Zayıf olmak bir avantaj değil mi? Tek başına değil. Zayıf olun ama aynı zamanda sportif olun. Bazı insanlar konferanslarda diyorlar ki, "Ben kilo veremiyorum, ne yapayım... İrsi bir şey. Doğrusunu yapmaya çalışıyorum, yapamıyorum." Ben olumlu düşünmelerini istiyorum. Eğer kilo kaybedemiyorlarsa 'Şişmanım nasılsa, sporu boş vereyim' gibi düşünmelerini istemiyorum. Bu kötü. Oysa, perhize girerse, aynı zamanda spor da yapıyorsa, kilo kaybetme gücü iki kat artıyor. Son yaptığımız araştırmada 72 bin hemşireyi takip ettik. En az hareket edenlerde kalp krizi ve ölüm oranı yüzde 20 fark etti. Ancak, bu araştırmada fazla sporun da iyi olmayabileceği ortaya çıktı. Yarım saat yürüyüş, bisiklet ya da nabzı artıran diğer aktiviteleri yeterli buluyorum. Gün içinde 10 bin adım atmak şart. Bu, kalp hastalıklarının ve şişmanlığın görülme oranını azaltıyor.

SPOR YAPMANIZ ÖNEMLİ

* Peki, zayıflama diyeti yapmadan egzersizle ne kadar kilo verilebilir?
18 ay boyunca yaptığımız bir başka araştırmada bunu ortaya koyduk. Aynı beslenmeyle günde 30 dakika egzersiz yapanların, 18 ayın sonunda 13 kilo verdiğini gördük. Altı ayda altı kilo verdiler. Öyle ki, burada önemli olan düzenli spor yapmak. Eskiden sporcu olup sonradan hareketsiz hayatı benimseyenlerle, sonradan aktif olanların oranı hemen hemen aynı düzeyde. Sonradan spor yapmaya başlayanlar, önceden spor yapanları yakalıyor. Hiçbir zaman geç değil.

* Tansiyon gizli katil diyorsunuz... Tansiyonu hangi aralıkta tutmak lazım? İnsanı ihtiyarlatan en önemli şey tansiyon. Kalbi korumak için 'Yılda 200 kez seks yapın' diyoruz. Bu iki yıl kazandırıyor. Yüksek tansiyonu düşürmek ise, 10 yıl kazandırıyor.

* Ne sıklıkta tansiyonu ölçtürmek gerekir? Herkesin tansiyonu, kızdığı, spor yaptığı zaman yükselir, uyurken düşer; bunlar normal değişimler. Ama gün ortasında baktığınız zaman devamlı 140-90'sa bu kötü.

* Yılda 200 kez seks yapmak ne kazandırıyor? Seksin rolü iki yıl. Bunun anlamı ömrünüzü, yaşınızı, iki yıl uzatıyor demek. Kalp ameliyatı geçirenlere de birkaç gün sonra hemen seks yapmalarını öneriyorum. Çünkü bir hasta seks yapıncaya kadar kendisini adam olarak saymaz. Bunu söylemekten bile korkar. Onun için ben burada size açıklıyorum. Kalp ameliyatından sonra yapılmasını istediğim ilk iş önce duş ve ardından sekstir. Bunu hangi türden olursa olsun, kalp ameliyatı geçiren bütün hastalarıma bir vazife olarak veriyorum.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kemikleri Sayılan Vücutlar Tehlikede
 'kalp Ameliyatı Geçirene Birkaç Gün Sonra Seks Yapmasını...
 Kollarınızı Hareket Ettirerek Kalp Krizi Riskini...
 Bakımlı Ve Aktif Olun Yaşamla Bağlarınızı Sıkı Tutun
 Türk İnsanında Atalarından Gelen 'iyi Kolesterol Eksikliği'...
 Günde Sekiz Bardak Su İçmek Kalp Krizi Riskini Yarı Yarıya...
 Sağlık Kaderinizi Siz Kontrol Edebilirsiniz
 Tüp Bebekte Başarı Yüzde 70'e Çıkabilir
 Sperm Mıknatısı İle Ayrıştırılan Spermler Gebelik Oranını...
 Türk Kadını Menopozu Bilmiyor
 'endoskopi'li Yöntem Gençleştiriyor
 Kısır Erkeklerin Yüzde 80'i Modern Tıbbi Yöntemlerle Baba...
 Çoğul Gebelikler Anne Adayı Ve Bebekler Açısından Risk...
 Acaba Neden Yorgunum?
Biraz hızlanmak lazım!
Son bir haftadır üzerime benden daha ağır bir rehavet çöktü.
Aradaki buzlar baleyle eriyecek
Aradaki buzlar baleyle eriyecek
Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Ermeniler ile Türkler arasındaki...
Düğün 18 Haziran'da
Düğün 18 Haziran'da
Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil ile çiçeği burnunda eşi Tuğba...
Çıtırı ile ilk kez!
Çıtırı ile ilk kez!
Kendinden küçük erkeklerle flört etmeye bayılan 30 yaşındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.