kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Altan Tanrikulu @ SABAH
 

Futbolun delileri

Çobanın biri koyunlarını otlatıyormuş..Yorulmuş, matarasını açmış tam su içmek üzereyken karşısına ak sakallı, nur yüzlü bir ihtiyar çıkmış.. "Oğul varsa bir parça da bana su verir misin" demiş..
Çoban bakmış ki sadece bir yudumluk su var.. Yine de aksakallı ihtiyara uzatmış.. İhtiyar suyu içtikten sonra, "Şimdi doğru köyüne dön.. Birazdan yağmur yağacak.. Ve yağmurdan ıslanan herkes delirecek" demiş..
Çoban hemen köye dönmüş.. O sırada köy meydanında büyük bir düğün varmış.. Köyün önde gelenlerine durumu anlatmış.. Tabii ki hiç kimse çobana inanmamış.. Ve yağmur başlamış..
Çoban yağmur bitinceye kadar bir ağaç kovuğundaymış.. Yağmurdan sonra tekrar köy meydanına gitmiş.. Bir de ne görsün? Herkes elleriyle değil, ayaklarıyla yemek yiyor, üzerindekileri parçalıyor, altlarına pisliyor..
Çoban anlamış ki bütün köy delirmiş.. Ne yapacağını düşünmeye başlamış.. O sırada köylüler onu farketmiş.. Ve çobanın davranışları onlara hiç normal gelmemiş.. Hemen bir yere kapatmışlar ve üstüne de
"Köyün Delisi" yazmışlar..


Bu hikayeyi tam 5 yıl önce Yeni Binyıl'dayken aktarmıştım ilk kez.. Türkiye'de her alanda Deliler'in çoğalmaya başladığını, Akılllar'ın bunu kabullenmekte zorlandığını anlatmıştım..
NTV Spor'u örnek vermiştim.. Yaptıkları o an için delilikti.. Formula 1, NBA, İspanya Ligi gibi Türkiye'de çok az kişi tarafından izlenen yayınlara milyonlarca dolar yatırmışlardı..
Bugün F1 Türkiye'de yapılıyor.. NBA'de Türkler oynuyor.. İspanya Ligi'ni bir Türk sarsıyor.. Lig TV modern futbol yayıncılığı konusunda umulmadık işler yaptı, yapmaya devam ediyor..Sabah Spor 6 yıldır gençlere yaptığı yatırımlara devam ediyor..
Medyada, iş dünyasında farklı düşünen, farklı işleyen beyinler öne çıkıyor.. Buna bir de çalışkanlık ve üretkenliği ekleyenler en ön sıraları kapıyor.


Ve futbol.. Masamda bir bardak var.. Gülengül Altısay'dan armağan.. Üzerinde Liverpool'un unutulmaz yıldızı Bill Shankly'nin futbol tarihine geçmiş bir sözü yazılı: "Bazı insanlar futbolun ölüm kalım meselesi olduğunu sanıyor.. Ben eminim ki futbol bundan çok daha ciddi birşeydir.."
Futbol artık dünya üzerinde hakkında en çok konuştuğu olgulardan biri.. Belki de sadece ABD'ye bulaşmamış büyük bir salgın hastalık.. Bir virüs.. Kurtulmak istemediğimiz, vücudumuzun her yerini kaplaması için çabaladığımız bir virüs..
Futbolun de Deliler'i var, Akıllar'ı var.. Akıllılar, normaller.. Daha çoklar..
Deliler ise sıra dışı isimler.. Hem saha içinde hem saha dışında..
Sergen bir futbol delisi.. Bir deha.. Olağanüstü bir yetenek.. Çevresindeki şeytani çember nedeniyle dünya yıldızı olmayan bir büyük beyin..
Alex bir futbol delisi.. Herkes bir şey düşünürken o bir sonraki hamleyi düşünen.. Herkes koşarken o topun nereye gideceğini tahmin eden.. Topa ayağıyla istediği gibi hükmeden.. Kondisyonu az olan bir futbol dahisi..
Maradona, Platini, Zico, Zidane, Hagi ve daha niceleri.. Farklı yaşamları, farklı söylemleri, aykırı düşünceleri, aykırı hareketleriyle dikkatleri çeken isimler.. Tıpkı Salvador Dali
gibi, Picasso gibi.. Bizim gördüğümüzün ötesinde bir dünyaları olan isimler..
Fatih Terim ve Mustafa Denizli .. Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük futbol Deliler'i.. Bütün bir ülkenin,
"Bu adam çılgın, deli" dediği anda, şapkasından tavşan çıkaran isimler..
Henüz ilk yılında Ali Sami Yen'de Fenerbahçe'ye 4-0 yenildikten sonra kuyruğuna teneke bağlayıp göndermek için birçok kişinin can attığı bir deliydi Fatih Terim.. Üst üste dördüncü şampiyonluğunun ardından Şampiyonlar Ligi'ndeki 5-0 Chelsea yenilgisiyle yine ipi çekiliyordu.. Ama o, Galatasaray'a değil, Türkiye'ye "Onur" getirdi, "Gurur" getirdi.. Sonra Fiorentina, Milan.. Bütün Türkiye Milan'ı bir Türk çalıştırdığı için mutlu değil miydi? Hayır, Akıllar çok üzgündü..


Mustafa Denizli neler yaşattı bu ülkeye.. Milli Takım'da Avrupa 5.'si olduk... G.Saray'da.. F.Bahçe'de.. Aachen'da.. Belki İran'da Asya Şampiyonu olacak.. Ama her zaman "Deli" olarak anıldı... "Çılgın"
dendi.. "Normal değil" dendi..
İngiltere'den 8 yediği için kazandı
"Deli" ünvanını.. Fenerbahçe'ye 30'dan 4-3 yenildiği için pekiştirdi..
Evet, Denizli de normal değildi.. Anormaldi.. Deliydi.. O yüzden adı bir daha çıkmayacak şekilde tarihe kazındı..
Birgün sordum, "Hocam, neden oyuncu değiştirmek için bu kadar çok bekliyorsunuz? Ben olsam falan maçta 50. dakikada iki değişiklik yapardım" diye..
"Altan, bırak da seninle benim bir farkım olsun" dedi.. Nazikçe, dahice bir yanıttı..
PSV'yle Avrupa şampiyonluğu yaşamış Hiddink Fenerbahçe'ye geldi.. O güne kadar hiçkimsenin uygulamadığı bir sistemi uyglamaya kalktı sarılacivertli takımda.. Savunmayı tek çizgi haline getirip orta sahaya 5 metre mesafede kurdu.. Amacı rakibi kendi sahasından çıkartmamaktı çünkü.. Aydınspor'dan 6, Samsun'dan 4 yedi ve "Deli" olarak gönderildi..


Ve Daum .. Gördüğüm en deli,
"Deliler" den biri.. Sıra dışı.. Kırmızı kart gördüğü için takımını yalnız bırakan oyuncusunu, adı ne olursa olsun kulübede oturtan biri.. Herkes tersini düşünürken, umursamadan bildiğini okuyan biri..
Fenerbahçe maçı 9 kişiyle penaltılara taşıyor.. Ve turu atlıyor.. Daum artık kalır mı bilmem? Taraftar onu ne kadar destekliyor onu da bilmem? Kalırsa ne olur, giderse ne olur onu da bilmem..
Bildiğim bir şey varsa Daum F.Bahçe'de "Delice" işler yaptığı için iki sezon üst üste şampiyonluk yaşadı.. Delice işler yaptığı için bazı maçları avcunun içinden kaçırdı.. Delice işler yaptığı için G.Saray'dan 5 yedi. Ve delice işler yaptığı için 2 sezon üst üste şampiyon olan takımın taraftarını, yönetimini ve medyayı ikiye böldü.
Boşuna dememişler, "Bir delinin kuyuya attığı taşı 40 akıllı çıkaramaz" diye.. Daum, öylesine bir hava oluşturdu ki, Fenerbahçe şampiyonluk sevinci yaşayacağına, Daum'dan kurtulmanın yollarını aramaya başladı.. Haydi hayırlısı..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnanırsan başarırsın   / 23-05-2005
 Gitmeli çünkü başarılı   / 19-05-2005
 Mutlu yenilgi   / 16-05-2005
 İşte Fenerbahçe bu..   / 15-05-2005
 Soğukkanlı olabilmek   / 13-05-2005
 Kaleci farkı...   / 12-05-2005
 RTÜK de haklı Digiturk de   / 10-05-2005
 Bir de iş olsa...   / 08-05-2005
 Öfkeli...   / 08-05-2005
 Gazetem   / 06-05-2005
LEVENT TÜZEMEN
İstanbul zaferi
Geçen sezon Arena AufSchalke...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Müthiş bir final
Atatürk Olimpiyat Stadı, dün gece...
ALTAN TANRIKULU
Futbolun delileri
Çobanın biri koyunlarını...
VEDAT BAYRAM
Rezaletin daniskası
Dünkü gazete haberleri yine...
İstanbul Hatırası
İstanbul Hatırası
İngiliz ve İtalyan taraftarlar, Boğaz'ın müthiş büyüsüne kapıldılar.
'Hançer' tartışması
'Hançer' tartışması
Çiçek'in "Türk milletini arkadan hançerlemektir" tepkisi üzerine...
Şermin Cannes'ı büyüledi
Şermin Cannes'ı büyüledi
Dünya yıldızlarının akın ettiği 58'inci Cannes Film Festivali'nde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu