kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Deringil: 'Üniversite haksız ithamlarla hedef gösteriliyor'
YÖK'den ertelenen Ermeni Konferansı'yla ilgili açıklama yaptı
Prof. Dr. Deringil: 'Üniversite haksız ithamlarla hedef gösteriliyor'
Prof. Dr. Terzioğlu: 'Son derece kötü ve üzücü'

Prof. Dr. Deringil: 'Üniversite haksız ithamlarla hedef gösteriliyor'

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Deringil, ertelenen ''Ermeni Meselesi Konferansı'' konusunda, ''Amacımız, iki karşıt ve uzlaşmaz uç arasında bir tercih yapmak değil, bundan bir asır önce yaşamış ve ölmüş olan insanların düşündüklerini, yaptıklarını, yaşadıklarını mümkün olduğunca nesnel bir şekilde ortaya koymanın yolunu aramaktır'' dedi.
Prof. Dr. Deringil ve BÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem, ''İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları'' konulu konferansın ertelenmesi nedeniyle BÜ'de basın toplantısı düzenlediler.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Edhem Eldem, dünkü gelişmeler ışığında BÜ Rektörlüğü'nün ev sahipliğini üstlendiği söz konusu konferansın ertelenmesi yönünde bir karar alındığını anımsattı. Düzenleme Komitesi'nin BÜ mensubu üyeleri olarak, büyük üzüntüyle
alınan bu kararın oluşması sürecine katıldıklarını ifade eden Prof. Dr. Eldem, ''Bu konuda idaremizi tamamen desteklemek istediğimizi belirtmek isteriz. Bilimsel özgürlüğü her şeyin üstünde tutan ve bu tutumunu bugüne kadar sorumlulukla sürdürmüş olan bir devlet üniversitesinin haksız ithamlarla hedef gösterilmesi kaygı vericidir. Bu gelişmelerden en çok kayba uğrayacak olan ne yazık ki Türkiye'dir''diye konuştu.
Prof. Dr. Eldem, bu kararın ardından ne gibi bir tutum izleneceğinin, konferans düzenleme ve danışma kurullarının biraraya gelip tartışmasıyla ortaya çıkacağını kaydederek, şunları söyledi:
''Bu anlamda şimdiden herhangi bir tahmin veya beyanda bulunmanın yanlış olacağı fikrindeyiz. Ancak gerçekleşememiş bu konferansın, mahiyeti hakkında bir fikir vermek açısından bugün toplantı yapılmış olsaydı açılış konuşmasını yapacak olan meslektaşım Selim Deringil'in bu konuşmasından kısa bir alıntıyı kendi ağzından dinlemenin en doğrusu olacağını düşünüyoruz.''
''AMAÇ, HUKUKİ BİR TARTIŞMAYA GİRMEK DEĞİLDİR''
Prof. Dr. Selim Deringil de, bu toplantıda ülke tarihinde açıkça irdelenmeyen, belki de karanlıkta kalması tercih edilen bazı konuların tartışılması için biraraya gelindiğini kaydederek, ''Hemen belirtmek gerekir ki buradaki amaç, hukuki bir tartışmaya girmek değildir. Buradaki amaç, görmek, duymak, dinlemek ve anlamak veya en azından anlamaya çalışmaktır'' dedi.
Şimdiye kadar bu meselenin hem Türkiye'de hem Ermenistan'da hem de diaspora olarak adlandırılan Ermeni toplulukları arasında tek taraflı olarak tartışıldığını savunan Prof. Dr. Deringil, 1915-1917 olayları ve bu olayların niteliği üzerinde odaklanan bir tartışmada tarafların birbirlerini taban tabana zıt rakamlarla, belgelerle ve sert iddialarla suçladıklarını iddia etti.
Prof. Dr. Deringil, şunları kaydetti: ''Bizim amacımız, bu çatışmacı ve kısır üslubu bir tarafa bırakarak meseleyi daha geniş bir tarihi bağlam içinde ele almaktır. Bu nedenledir ki 1915 öncesine de baktığımız gibi sorunun günümüze kadar getirdiği evreleri de göz ardı etmemeye çalıştık. Bu nedenledir ki toplantıya katılanlar her türlü belgeye bakmaya, her türlü yorumu anlamaya özen göstermişlerdir. Bizim amacımız, iki karşıt ve uzlaşmaz
uç arasında bir tercih yapmak değil, bundan bir asır önce yaşamış ve ölmüş olan insanların düşündüklerini, yaptıklarını, yaşadıklarını mümkün olduğunca nesnel bir şekilde ortaya koymanın yolunu aramaktır. Bunu yaparken büyük bir ihtimalle her iki tarafın da eleştirilerine maruz kalacağız. Ancak belki de bu, tarihi siyasetten kurtarmanın kaçınılmaz bedeli olabilir.''
Demokratik bir ülkede ilerlemenin tek yolunun, özgürce tartışabilmekten geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Deringil, şimdiye kadar bu tür bir tartışma ortamının tam olarak yaratılamadığını söyledi.
Prof. Dr. Deringil, ''Oysa bu ülke bundan çok daha iyisini hak ediyor ve buna erişebilecek bilgi ve olgunluğa da sahip'' dedi. Bu arada, öğrencilerden oluşan bir grup da, üniversite önünde hocalarını desteklediklerini belirten bir açıklama yaptılar.
(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Belçika'nın tavrı örnek değil
 Berlusconi'den Türkiye'ye destek
 CİK'da değişiklik kabul edildi
 Baykal'dan AB eleştirisi
 AB kaptanı Babacan
 'Meclis çoğunluğu her şey değil'
 Ağar: Kapımız herkese açık
 Ağzı sıkı, temkinli, sabırlı ve güvenilir
 Bakan Çiçek'in tepkisi konferans erteletti
 Ramallah'da DEHAP sürprizi
 RTÜK değişikliği için ilk tur tamam
 Taner'e suçlama
MUHARREM SARIKAYA
Köşk'ün Babacan vetosu...
Türkiye adına Avrupa Birliği...
YAVUZ DONAT
Bir kavuk devrilirken...
Sosyal demokratların kalesi...
İstanbul'da futbol karnavalı başladı
Şampiyonlar Ligi finalini izlemek üzere İstanbul'a gelen binlerce AC...
'Ne olur bizi öldürmeyin'
Dehşetin tanığı Hanifi Koca kayalıklardan atılan üç çocuğun 'Ne olur...
Derin devlet diye bir şey yoktur
Derin devlet diye bir şey yoktur
MHP Lideri Bahçeli derin devlet tartışmalarının eski siyasetçilerin...
Ağzından yel alsın Mr. Huntington!
Ağzından yel alsın Mr. Huntington!
'Medeniyetler Çatışması' isimli kitabıyla tartışma yaratan ABD'li...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu