kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal'dan AB eleştirisi
Baykal'dan AB eleştirisi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde çok yanlış yapıldığını savunarak, ''Çok büyük hatalar yapıldı. Ne teklif edilirse 'İyidir' anlayışıyla 'Aferin' alabilme uğruna işin özü gözden çıkarılmış, iş çığırından çıkarılmıştır. Koca Türkiye, en haklı olduğu davada, en ihtiyaç duyulan konuda elindekini avcundaki israf etti. 'Yanlıştır' diyemedi, sürüklendi gitti'' dedi.

Baykal, partisinin grup toplantısında, Sosyalist Enternasyonal toplantısı nedeniyle İsrail ve Filistin'e gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili bilgi verdi. Olumlu izlenimlerle toplantıdan ayrıldığını bildiren Baykal, İsrail ile Filistin'in iki ayrı devlet olarak yanyana yaşama anlayışını karşılıklı olarak paylaştıklarını gördüğünü bildirdi.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bazı olumsuz gelişmelerin ortaya çıktığını, Türkiye'yi yakından izleyen ülkelerin de gördüğünü belirten Baykal, İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Perez'in bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söylediğini kaydetti.

Perez'in, Türkiye'nin üye olmamasının Avrupa'nın dünyada gelecekte etkin rol oynama şansını kaybedeceği anlamına geldiğini samimiyetle ifade ettiğini söyledi.

''TÜRKİYE-AB İLİŞKİSİ...''

Dış politikada olumsuz gelişmeler yaşandığını ifade ederek konuşmasını sürdüren Baykal, Türkiye'nin AB ile ilişkisi konusunda ''Özel statü'' kavramının ortaya atılmaya başlandığına dikkati çekti. Baykal, bunun herkes için büyük hayal kırıklığı yarattığını kaydederek, şunları söyledi:

''Şimdi resmi ağızlardan değil de yavaş yavaş, 'Siz üyeliği bir kenara bırakın, bunun bir sürü güçlüğü var. Özel statü içinde AB ile ilişki kurmayı düşünmez misiniz?' denilmeye başlandı. Getirilen en son emrivaki budur. Avrupa'da 25 ülke üye oldu. Biz, en eski ilişki kuran ülkeyiz, Gümrük Birliği'ni üye olmadan gerçekleştiren tek ülkeyiz. 1963'de bu yola çıktık. 42 yıldır bu yolda yürüyoruz. Hepsini aldılar, AB projesinin en inançlı savunucularından olan Türkiye'ye 42 yıl sonra 'Özel statü olmaz mı?' deniliyor. Ne zaman, Kızılay Meydanı'nda gündüz havai fişek atıp AB Bayramı kutlandıktan sonra... Çok acı bir manzara, geçiştirilecek bir tablo değil. Bunu 'Aldırmayın' diye sona erdirmek mümkün değil, bu arayış başladı.''

CHP'nin, İlerleme Raporu açıklanmadan bu konuda uyarılarda bulunduğunu belirten Baykal, ''6 Ekim'den itibaren bize özel statü söyleniyor. Bu raporla bize bu kabul ettirildi'' dedi. Baykal, hükümetin bunu ''Yok saymayı'' uygun politika olarak gördüğünü ifade ederek, ''Onlar da 'Duymuyorsan, açık söyleyelim' deyip, gelip söylediler. Maalesef AB süreci çok yanlış, çok kötü yönetildi. Çok büyük hatalar yapıldı. Ne teklif edilirse 'İyidir' anlayışıyla 'Aferin' alabilme uğruna işin özü gözden çıkarılmış, iş çığırından çıkarılmıştır'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'YE HAKSIZLIK...''

Türkiye'ye tarihinin en büyük haksızlıklarından birinin yapıldığını belirten Baykal, bunun, AB'nin siyasal, moral ve etik yapısına büyük zarar verdiğini söyledi. ''Özel statü''nün rapordaki ''Ucu açık'' lafının içinden çıktığını kaydeden Baykal, şöyle konuştu:

''Koca Türkiye en haklı olduğu davada, en ihtiyaç duyulan konuda elindekini avcundaki israf etti. 'Yanlıştır' diyemedi, sürüklendi gitti. 6 Ekim'de durabilseydi en saygın konumdaydı, 17 Aralık'ta dursaydı ne olurdu... Türkiye vahim hatalar yaptı, durması gerektiği noktada durmadı, 'Hayır' demesi gerektiği noktada demedi. Bunu bir an önce değiştirmek gerekir. 'Bozmayalım süreci', bozmazsak ne olacak? Gayrimeşru saydığımız Güney Kıbrıs'ı meşru bir muhatap olarak kabul edeceğiz. Başbakan, Papadopulos ile her türlü diplomatik kuralı bir
tarafa bırakarak ayaküstü konuştu. KKTC yöneticileri tepki gösteriyor. Bizimki, Papadopulos'un muhatabı olmayı kabul ediyor.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Belçika'nın tavrı örnek değil
 Berlusconi'den Türkiye'ye destek
 YÖK'den ertelenen Ermeni Konferansı'yla ilgili açıklama yaptı
 CİK'da değişiklik kabul edildi
 AB kaptanı Babacan
 'Meclis çoğunluğu her şey değil'
 Ağar: Kapımız herkese açık
 Ağzı sıkı, temkinli, sabırlı ve güvenilir
 Bakan Çiçek'in tepkisi konferans erteletti
 Ramallah'da DEHAP sürprizi
 RTÜK değişikliği için ilk tur tamam
 Taner'e suçlama
MUHARREM SARIKAYA
Köşk'ün Babacan vetosu...
Türkiye adına Avrupa Birliği...
YAVUZ DONAT
Bir kavuk devrilirken...
Sosyal demokratların kalesi...
İstanbul'da futbol karnavalı başladı
Şampiyonlar Ligi finalini izlemek üzere İstanbul'a gelen binlerce AC...
'Ne olur bizi öldürmeyin'
Dehşetin tanığı Hanifi Koca kayalıklardan atılan üç çocuğun 'Ne olur...
Derin devlet diye bir şey yoktur
Derin devlet diye bir şey yoktur
MHP Lideri Bahçeli derin devlet tartışmalarının eski siyasetçilerin...
Ağzından yel alsın Mr. Huntington!
Ağzından yel alsın Mr. Huntington!
'Medeniyetler Çatışması' isimli kitabıyla tartışma yaratan ABD'li...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu