kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
19 Mayıs törenlerle kutlanıyor

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.

Kutlamalar dolayısıyla Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, anamuhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Abdüllatif Şener, bazı Bakanlar Kurulu üyeleri, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Yargıtay Başkanı Osman Aslan, Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok,ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, bazı milletvekilleri ile öteki ilgililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Büyük Önder Atatürk'ün kabri önünde yerini aldı. Sezer, Atatürk'ün kabrine, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan bir çelenk koydu. Daha sonra saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi. Cumhurbaşkanı Sezer ve devlet erkanı, buradan Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak, yazılan metni okuyan Cumhurbaşkanı Sezer, şunları kaydetti:

''Yüce Atatürk, Çağdaşlığın ve ilericiliğin savunucusu, yarınlarımızın güvencesi gençlerimize armağan ettiğin bu bayram gününde size olan bağlılığımızıve saygımızı yinelemek için huzurunuzdayız. Coşkuyla kutladığımız büyük bayramımızda bağımsız ve özgür yaşamak, onurumuzu korumak için geçmişte gösterilen özverilerin değerini daha iyi anlıyor, size ve bütün kahramanlarınıza sonsuz gönülborcu duyuyoruz. Ulusumuzun yazgısını değiştirmek amacıyla 19 Mayıs 1919'da yaktığınız bağımsızlık ışığı, öncülüğünüzde atılan adımlarla yurdun her köşesini aydınlatmıştır.

Ulus-ordu bütünleşmesiyle yürüttüğünüz bağımsızlık savaşımı, Cumhuriyet rejiminin kurulması ve ardından yaşama geçirilen büyük devrimlerle hedefine ulaşmıştır. İlke ve devrimlerinizle Cumhuriyet'e yürekten bağlı yurtsever Türkgençliği kendilerine duyduğunuz güvene layık olmaya, açtığınız yolda ilerlemeye, başlattığınız aydınlanma devrimini yeni açılımlarla sürdürmeye kararlıdır.

Cumhuriyetimizi, bölünmez bütünlüğümüzü, birlik ve dayanışmamızı her koşulda koruyarak Türk ulusunun varlığını yüceltecek, gerçekçi akılcı, saygınlığımıza ve büyüklüğümüze yaraşır yaklaşımlarla çağdaşlık yolunda gösterdiğiniz hedefleri mutlaka gerçekleştireceğiz.Türk gençlerine emanetiniz olan laik, demokratik çağdaş Cumhuriyet, genç kuşakların omuzlarında sonsuza değin yükselecektir.Türk Ulusu olarak yüksek anınız önünde saygıyla eğiliyoruz.''Cumhurbaşkanı Sezer, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalarken, ANAP Genel Başkanı Mumcu, müze önünde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Örnek ve Hava KuvvetleriKomutanı Fırtına ile ayaküstü bir süre sohbet ettiler.Bu arada, Ankara'daki kutlamalar çerçevesinde kentteki Atatürk anıtlarına da çelenkler konuldu.

TAKSİM CUMHURİYET ANITI'NDA TÖREN DÜZENLENDİ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

Taksim'deki tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu KomutanıOrgeneral Hurşit Tolon, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in Anıt'a çelenk bırakmasıyla başladı.

Törende, diğer kamu kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendika temsilcileri de Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydular. Çelenklerin konulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ve saygı duruşundan sonra Anıt Özel Defteri'ni imzalayan Vali Güler, şunları yazdı:

''Ulu Önder Atatürk; Samsun'da başlattığın kurtuluş hareketi tam bağımsızlık ve ulusal egemenlik ilkelerinin öne çıktığı, Amasya Genelgesi'nin yayımlanması, Erzurum ve Sivas Kongreleri'nin toplanması, TBMM'nin açılması ve düzenli ordunun kurulmasıyla seferberliğe dönüşmüştür. Önderliğinde atılan bu adımlar, savaş alanında zafere ulaşılmasını sağlamıştır. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması, bağımsız Türk devletinin laik, demokratik ve çağdaş Cumhuriyet'in kurulmasının yolunu açmıştır. Çağdaş eğitim olanaklarından yararlanılmış, kendine güvenen, üreten, bağımsız ve özgür düşünebilen, araştıran, sorgulayan, çözüm üreten, teknolojiyi kullanabilen, ilkelerine bağlı, bilinçli kuşaklar yetiştirilmesinin Türkiye'yi dünyadaki ilerleme yarışında güçlü kılacağına inanıyoruz. Ulus ve devlet olarak gençlerimize inanıyor ve onlarla övünüyoruz. Bugünü kutlamanın övüncü ve kıvancıyla huzurunda saygıyla eğiliyoruz.''

ATALAY: ''TÜRK GENÇLİĞİ, ULU ÖNDER ATATÜRK'ÜN İZİNDE YÜRÜMEYE DEVAM EDİYOR''

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, Türk gençliğinin Ulu Önder Atatürk'ün izinde yürümeyi sürdürdüğünü bildirdi. Mesajında 19 Mayıs'ın aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın başlama tarihi de olduğuna dikkati çeken Mehmet Atalay, ''Cumhuriyet tarihimizin ve Türk tarihinin en önemli kilometre taşlarından olan 19 Mayıs 1919 tarihi, Türk ulusunun dinamizmini ve özgürlüğe düşkünlüğünüsembolize etmektedir. 86. yılını kutladığımız bu tarihi günün ifade ettiği diğer bir gerçek de Türk gençliğinin her alanda olduğu gibi sportif alanda da dünyayla rekabet edebileceğidir'' dedi. Atalay, mesajında şunları kaydetti:

''Türk gençliği, tüm enerjisini çağdaş uygarlık düzeyini yakalamakiçin harcamaya devam ediyor. Sporda, sanatta, bilimde ve hayatın her alanında kendini yetiştirmeye kararlı gençlerimizin Türk ulusunu daimaileriye taşıyacağına inancımız tamdır. Türk gençliğinin bayramı kutlu olsun.''

VAN'DAKİ TÖRENLER, YAĞMUR NEDENİYLE ERTELENDİ

Van'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı töreni, aniden başlayan yağmur nedeniyle ertelendi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla ilktören, Van Valisi Niyazi Tanılır, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile Belediye Başkanı Burhan Yenigün tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Atatürk Stadyumu'nda devam edecek tören öncesi etkili olmaya başlayan ve giderek etkisini artıran yağmur, açık tribünlerdeki vatandaşlar ile gösteri sunacak öğrencilerin zor anlar yaşamasına neden oldu.

İl Koordinasyon Kurulu, şiddetli yağış nedeniyle kutlama törenini,21 Mayıs'a erteleme kararı aldı. Karar üzerine 2 bin öğrencinin stadyum kapısına doğru koşması da izdihama yol açtı. Bazı öğrenciler ezilme tehlikesi geçirdi. Öğrenciler, daha sonra polis ekipleri ve öğretmenlerin kotrolünde stadyumdan çıkarılarak servislerle evlerine gönderildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Rumlardan mülk satışına engel için yasa
 Caferi Türkiye'ye geldi
 Bandırma Vapuru'na yoğun ilgi
 'Öcalan cezaevine ait terörist'
 'Müzeler özelleşecek'
 Önce başını aç sonra ekrana çık
 Uyardık ama önlem alınmadı
 Ve Allah kadını erdirdi
 Anıları evliliğini bitirdi
 Org. Tolon: Terör yeniden başladı
 'Öcalan cezaevine ait bir terörist'
 Son fotoğraf
 Gençlere 'laiklik' mesajı
 'Türkiye soykırım zilleti içine düşmedi'
 Trafik suçuna dokunulmazlık
 Bursa'nın Wembley'ini açtı
 Belçika'da soykırım pazarlığı
 Sanatçılardan özel indirim
 AK Parti'de ödül sıkıntısı
 Türkiye mozaik değil Osmanlı çinisidir'
 Cinnet getiren er dehşet saçtı: 2 ölü
 Kim bunlar?
 TÜBİTAK yasası Köşk'ten döndü
 SABAH'a Abdi İpekçi Ödülü
 Çelik öfkeli gitti
ERDAL ŞAFAK
Puzzle ve parçaları
Avrupa'daki Türkiye tartışmalarında...
ÖMER LÜTFİ METE
Savunma Bakanı'na bakma (!)
Sayın Savunma Bakanı...
UMUR TALU
"Gençlik" bayramı
Tarihin anımsanması, gerekiyorsa...
YILMAZ ÖZDİL
Bayrak as, tatile kaç...
Bugün 19 Mayıs... Atatürk'ün...
ERGUN BABAHAN
'Lekelenmeme hakkı'
Türkiye'de yıllardır basının kişi...
Arka bahçede 'terörist' krizi
Venezüella ve Küba, terörle suçladıkları isim ABD'de ortaya çıkınca...
'Bağımsızlık söz konusu değil'
İspanya meclisi, ayrılıkçı ETA ile görüşmesi için hükümete izin...
Derbi için askıya
Derbi için askıya
Fenerbahçe yönetimi teknik direktör konusunu Galatasaray maçından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu