kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Savunma Bakanı'na bakma (!)

Sayın Savunma Bakanı Gönül'ün Hürriyet'in ifadesiyle '1 Mart tezkeresinin reddedilmesinin perde arkasını anlattığı' mülakatta pek öyle karanlıkta kalmışları aydınlatıcı unsurlar yok. Ancak iki nokta ilginç.
Sayın Bakan bir yerde mealen '1 Mart tezkeresini reddederek hata yaptık, ama Meclis'in kararıdır ve demokratik bir tecellidir' diyor. Geniş bir kullanıcı kadrosu olan bu yorum, Türkiye'nin henüz şifası bulunamayan yönetim kanserini hesap dışı tuttuğu için asap bozuyor.
1 Mart tezkeresinin reddedilmesi demokratik bir gelişme mi, öyle mi? Bu yargı ya doğrudan yalancılık veya benzersiz bir gaflettir.
Şu sorunun unutulmasını hazmetmeyeceğim: 1 Mart tezkeresinin reddindeki bölücü etkeni görmemekle ne kazanacağız? Kerkük'ü yutmak ve Türkmenleri üçüncü sınıf unsur olarak tutmak için Türk askerinin Irak'a adım atmasını dahi istemeyen Barzani ve Talabani'nin arzularına uygun oy kullananların iradesi gökten zembille mi Meclis'e sarkıtılmıştı?
Ne var ki bu geçici bir durumdur. İnsanı asıl yılgınlaştıran ise, demokrasi idraki açısından sürdürmekte ısrar ettiğimiz yalancı bağlılık kültürüdür.
-ABD çok hayal kırıklığına uğradı ama ne yapalım demokrasi bu!
Hayır, bu demokrasi değil. Pek çok Amerikan yetkilisini küstahlaştıran, demokrasinin yokluğuna rağmen Ankara'nın varmış gibi davranmasıdır. Demokrasi yoktur; particilik hayatımızda kendine 'sandalye kuklaları' seçtirme sapkınlığı 60 yıllık bir kültürdür!
Bağırsaklarını bile dinleyen ABD, kendi milletvekillerine konu mankeni muamelesi yapıldığını, onlara 'yerinize ceketimi koysam seçilirdi' dendiğini bilmiyor mu?
Bu şartlarda kalkıp 'Ne yapalım, demokrasi' deyince adamları ahmak yerine koyuyorsunuz; millet bu demokrasi yalanını yarım asırdır yiye yiye usanmadı diye, onların da aynı tahammülü göstermesini mi bekliyorsunuz?
Elbette küstah ABD şahinlerinin Türkiye'yi aşağılamasına yönelik isyan kaydımı değiştirmiş değilim. Vurgulamak istediğim, sahte demokrasi kanseriyle mücadele etmeyi dahi düşünmeyen kadroların birinin gidip öbürünün gelmesidir. Türkiye'nin başındaki en büyük bela; ne ABD şahinliğinin azgınlığı, ne şu, ne budur. Baş belamız yalancı demokrasi kanserini sürdüren siyasetçilerdir! Tabii ki siyasetten vazgeçecek değiliz ama gerçeği bir saniye bile unutmamalıyız: Hakiki demokrasi yolunda iyiye doğru ciddi bir alamet dahi henüz yoktur.


Alman parlamentosu yarın Ermeni soykırımı iddiasını tanısa, Erdoğan'ın bu konuyla ilgili sitemine Schröder ne cevap verir?
-Ne yapalım Meclisimizin iradesi. Ona 'yapma, sen Meclis'e istediğini yaptırırdın' diyebilir miyiz? Buna karşılık Meclisimizden dost (!) bir ülke için olumsuz karar çıksa sitem edecek karşı tarafın başbakanına 'efendim Meclis'in özgür iradesi' diye cevap verirken ne kadar inandırıcı olabiliriz?
İşin özü şu: Senin kendi parti liderlerin tarafından saygı görmeyen parlamentonun kararına yabancının itibar etmesi ve seni gerçek bir demokrasi sayması mümkün mü?


Sayın Gönül'le mülakatta çok tehlikeli (!) bir bölüm de görüyoruz:
Gönül'ün odasının duvarında yeni bir harita var. Altında '1658 Johannes Janssonius hazırladı. Halen Viyana'daki Avusturya Kütüphanesi'nde bulunuyor' diye yazıyor. 7 yaşında tahta çıkıp 39 yıl tahtta kalan Avcı Mehmet dönemi.. Gönül 'Bu haritayı Viyana'da buldum. İstedim' diyor. Atlasın metin bölümünü okuyorum. Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarını ayrıntılarıyla veriyor ve 'İstisnasız sadece Türk'ü efendisi olarak tanır. Onun genişliği o kadar büyük ve güçlüdür ki, eskiden Romalıların hakim olduğu dünyaya Türkler hakimdir ve onlar yönetirler' diye yazıyor. Haritanın en üstünde ise Türkçe 'Türk İmparatorluğu' yazısı var. Şaşırıyorum. 'Neden Osmanlı İmparatorluğu yazmadınız?' diye soruyorum. Gönül alt köşede Osmanlı Padişahı'nın tahtının altındaki 'TVRCICVM IMPERİVM' yazısını gösteriyor. Gerçekten de Avusturyalı haritacı 'Türk İmparatorluğu' diye yazmış.
Bu bölüm neden mi tehlikeli? Gönül böyle bir haritayı duvarına asmakla partisindeki 'Türk nefreti' ile tescilli birtakım etkin beyleri fena kızdıracak da ondan:
-Biz Türkiye'de 'Türk' kelimesinin kullanılmasına tahammül edemiyoruz, sözünü ettiğin imparatorluğa Osmanlı denmesini bile Türk soylu olduğu için hazmedemiyoruz, sen tutup bir de Viyana'dan 'Türk İmparatorluğu' diye yazan belgeyi getiriyorsun. Etnik milliyetçilik yapıyorsun ha! Bilmiyor musun burada sadece biz Kürtlük üzere etnik milliyetçilik yapma ruhsatına sahibiz?!
Abarttım değil mi? Keşke abartmış olsam. Vebali bir tek beni bağlardı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AİHM ile daim ve kaim   / 17-05-2005
 Düşman kazanma sanatı   / 16-05-2005
 İzzet'lü kuyruk acısı   / 13-05-2005
 Zirveden aşağı demokrasi   / 12-05-2005
 Gün yiyen ejder   / 10-05-2005
 'Vatandaşın süfli meseleleri'   / 09-05-2005
 Kalkınma, Adalet ve Koç   / 06-05-2005
 Almanya, Erdoğan ve dostluk   / 05-05-2005
 Darbeci mayasıyla yargı devleti   / 03-05-2005
 Yüz elli yıllık atlatma haber   / 02-05-2005
ERDAL ŞAFAK
Puzzle ve parçaları
Avrupa'daki Türkiye tartışmalarında...
ÖMER LÜTFİ METE
Savunma Bakanı'na bakma (!)
Sayın Savunma Bakanı...
UMUR TALU
"Gençlik" bayramı
Tarihin anımsanması, gerekiyorsa...
YILMAZ ÖZDİL
Bayrak as, tatile kaç...
Bugün 19 Mayıs... Atatürk'ün...
ERGUN BABAHAN
'Lekelenmeme hakkı'
Türkiye'de yıllardır basının kişi...
Arka bahçede 'terörist' krizi
Venezüella ve Küba, terörle suçladıkları isim ABD'de ortaya çıkınca...
'Bağımsızlık söz konusu değil'
İspanya meclisi, ayrılıkçı ETA ile görüşmesi için hükümete izin...
Derbi için askıya
Derbi için askıya
Fenerbahçe yönetimi teknik direktör konusunu Galatasaray maçından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu