kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güler'e gensoruya ret
Güler'e gensoruya ret

CHP milletvekillerinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler hakkında verdiği gensoru önergesi, TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, önerge sahibi olarak ve CHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Eşref Erdem, Türkiye'nin, ''kullanmadığı elektrik ve doğalgazın parasını öder hale getirildiğini'' söyledi. Enerjide Türkiye'yi dışa bağımlı kılan politikaların, hep sağ iktidarlar tarafından uygulandığını iddia eden Erdem, Türkiye'nin tam bir borç sarmalı içine girdiğini ve borcu borçla öder hale geldiğini belirtti.

Doğalgazın tamamının ithal edildiğini, ulusal kaynaklar dururken ithal kömürlerden elektrik üretimi seçeneğinin tercih edildiğini ifade eden Erdem, su kaynaklarının dörtte üçünün boşa gittiğini; ancak başka kaynaklardan elektrik üretildiğini söyledi.

Erdem, elektrik üretiminde doğalgazın oranının yüzde 50'ye yükseldiğini ve bunun, çok tehlikeli bir durum olduğunu kaydetti. Yap-işlet-devret veya yap-işlet yöntemleriyle yabancı firmalara santrallar yaptırıldığını ve bu firmalara elektrik alım garantisi verildiğini hatırlatan Erdem, yabancı firmaların tahsildar, hazinenin ise borçlu duruma düşürüldüğünü ifade etti.

KADROLAŞMAYA GİDİLİYOR

Bakan Güler'i kadrolaşmaya gitmekle de suçlayan Erdem, Beyaz Enerji operasyonundan yargılanan ve atamaları Cumhurbaşkanı'nca onaylanmayan bürokratların vekaletle görevde tutulduğunu söyledi.

'MAVİ AKIMDA FİYAT ARTIRILDI, KAMU ZARARDA'

Bakan Güler'in, Mavi Akım'dan alınan doğalgazın fiyatını artırdığını iddia eden Erdem, böylece kamu maliyesinin milyarca dolar zarara uğratıldığını öne sürdü. Güler'in, Gasprom firmasının yetkilileri ile baş başa 5 saat süren görüşmeden sonra tahkim kararının kaldırıldığını açıklayarak yetki ihlali yaptığını ileri süren Erdem, ''Sayın Bakan, sürekli kendisiyle ve gerçeklerle çelişen açıklamalar yapıyor. Türkiye hazinesi, doğalgaz alımlarından yaklaşık 8 milyar dolar zarara uğratılmıştır'' diye konuştu.

AKTAŞ ve Kayseri Elektrik şirketlerinin mahsuplaşmadan doğan borçlarıyla ilgili mahkemeler devam ederken, Bakan Güler'in mahsuplaşmanın ilkelerinin değiştirilmesine onay verdiğini iddia eden Erdem, o firmalardan birinin genel müdürlüğünü yapan kişinin de bugün,AK Parti milletvekili olduğunu söyledi.

AK PARTİ ADINA ASLAN KONUŞTU

AK Parti Grubu adına konuşan Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, ortaya atılan iddialarla ilgili somut bir şey görmediğini ifade ederek, ''Gensorudaki iddialarla buradaki insanları ikna etmeniz gerekir. İkna edemezseniz iddialar havada kalır. Sayın Erdem beni ikna etseydi, sizi şerefimle temin ediyorum ki 'evet' oyu verecektim ama ikna edemedi'' diye konuştu.

İktidara geldiklerinde, ''Enerji Bakanlığı'nın psikolojik olarak yıpranmış bir kurum olduğunu'' ifade eden Aslan, yaptıkları çalışmalarla Bakanlığı iş üreten ve kendine güvenli bir kurum haline getirdiklerini söyledi.

CHP Sözcüsü Erdem'in, Mavi Akım'ı savunduğunu iddia eden Aslan, ''Burada CHP'nin de desteği ile soruşturma komisyonları kurduk ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarını Yüce Divan'a gönderdik. O zaman biz, bu bakanları niye Yüce Divan'a gönderdik?'' diye konuştu.

Aslan, eski bakanların, Eşref Erdem'in konuşma tutanaklarını Yüce Divan'a delil olarak sunabileceklerini ileri sürdü; kadrolaşma iddialarına da cevap verdi.

''Devlet memurlarının siyasi partisi olmaz. Her insanın fikri, düşüncesi olur ama devlet memurlarında ölçü, liyakat ve ehliyettir. 'Cumhurbaşkanı onaylamadı' deniliyor. Cumhurbaşkanı'nın onayladığı adam içeride, onaylamadığı dışarıda. Ne olacak şimdi?'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Tarımda ürüne destek dönemi
 İzolasyonlar devam ediyor
 Enerji Bakanı Güler: 'Neyle suçlandığımı bilmiyorum'
 Evcil bakanlarla görüştü mü?
 Ankara'nın istediği oldu
 Yılmaz sert çıktı
 Öcalan ile avukatları yalnız zor görüşecek
 Elkatmış Roth'a sert çıktı
 Erdoğan ve Karamanlis eskisi gibi samimi değil
 Almanya, Anadolu'da Vakit gazetesi için uyardı
 Koçaryan'a misilleme
 Baykal: AİHM kime yaranmaya çalışıyor
 Demireller'in göl keyfi
MUHARREM SARIKAYA
Kim daha demokratik?
"Yüzde 35 oyla parlamentonun yüzde...
YAVUZ DONAT
GAP heyecanı
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri...
Göçük altında kalan işçi madeni aldı
Felçli işçi Adil Tapu 18 yıl mücadele sonucu engelli kalmasına yol...
Vurdu, kaçtı, rehin aldı
Bir türkü barda isteğinin yerine getirilmemesine sinirlenen Galip...
Askerden GATA neşteri
Askerden GATA neşteri
Askeri Başsavcılık, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde bazı alımlarda...
'Kadının Sesi' kana bulandı
'Kadının Sesi' kana bulandı
Bir ay önce konuklarının karıştığı cinayetle gündeme gelen 'Kadının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu