kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Adil Tapu kömür madeninde 50 işçi istihdam edecek.
Felç olduğu madeni aldı

Adil Tapu 18 yıl önce kömür madenindeki göçükte sakat kaldı. Patronu tazminat vermeyince dava açtı. 13 yıl süren hukuk savaşında faiziyle 168 milyar lira tazminat kazandı. Patronu ödemeyince tazminat 445 milyara çıktı. Alacağına karşılık maden Tapu'ya satıldı.

Göçük altında kalan işçi madeni aldı

Felçli işçi Adil Tapu 18 yıl mücadele sonucu engelli kalmasına yol açan kömür madeninin sahibi oldu. 'Yeni patron' madeninde can güvenliğine önem verecek.

Ordulu Adil Tapu, 18 yıl önce çalıştığı kömür ocağında meydana gelen kısmi göçük nedeniyle felç oldu. Tekerlekli sandalyeye mahkûm olan maden işçisi, 13 yıllık hukuk mücadelesinin ardından, 24 milyar lira tazminata hak kazandı. Yasal faiziyle birlikte 168 milyar lirayı bulan tazminat 4 yıl ödenmeyince bu para 445 milyara yükseldi. Parasını tahsil edebilmek için çalıştığı madenin icra yoluyla satılmasına sağlayan Adil Tapu, alacağına karşılık madenin sahibi oldu. 2 bin 228 hektarlık kömür arama izni bulunan madende önümüzdeki günlerde 50 kişilik bir ekiple kömür çıkarmaya hazırlanan Adil Tapu, işçilerin can güvenliğini ön planda tutacağını söylüyor.

13 YIL UĞRAŞTI
Adil Tapu henüz 15 yaşındayken Ordu'dan Edirne'ye gelerek Uzunköprü'nün köylerindeki kömür ocaklarında maden işçisi olarak çalışmaya başladı. Bu ocaklarda yaklaşık 10 yıl çalışan Tapu, 9 Temmuz 1987'de Baysal Kollektif Şirketi'ne ait Harmanlı köyündeki kömür ocağında çalıştığı sırada, kısmi göçük meydana geldi. Göçük altında kalan Adil Tapu belden aşağısı tutmayacak şekilde ağır yaralandı. Çalışamaz hale gelen ve 26 yaşında tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Adil Tapu, şirketten tazminat alamadı. SSK'dan malulen emekli olan Adil Tapu, olaydan bir süre sonra Uzunköprü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak iş kazası sonucu uğradığı işgücü kaybı nedeniyle çalışamayacağını bildirdi ve zararının tazminini talep etti. Yaklaşık 13 yıl süren dava sonucunda Tapu'nun, sakat kalmadan çalışmayı sürdürmesi halinde hayatı boyunca 24 milyar lira kazanacağı belirlendi. 2000 yılında sonuçlanan davada mahkeme Mehmet, Zülfikar ve Elif Baysal'ın sahibi olduğu Baysallar Kollektif Şirketi'nin, Adil Tapu'ya 24 milyar ana para, 144 milyar faizle birlikte 168 milyar lira ödemesine karar verdi.

SATIŞ KARARI ALDIRDI
Yargılama sürerken 1992'de Baysallar Maden İşletmesi Limited Şirketi'ni kuran Mehmet ve Zülfikar Baysal, madeni bu şirkete devretti. Ardından ilk şirketi kapatarak borca itiraz etti. Bunun üzerine Adil Tapu Uzunköprü İcra Mahkemesi'ne başvurdu. Yaklaşık 4 yıl süren yargılama sonunda Adil Tapu'yu haklı bulan mahkeme kömür madeninin devrini iptal ederek ihtiyati haciz yoluyla satışına karar verdi. Bu arada Tapu'nun alacağı da faiz nedeniyle 445 milyar liraya ulaştı Ancak toplam 577 milyar 800 milyon lira değer biçilen kömür madenine ilk ihalede alıcı çıkmadı. Bunun üzerine Adil Tapu, yasalara göre ikinci ihalede değerinin yüzde 40'ı üzerinden satışa çıkartılan kömür madenin açık artırmasına kendisi girdi ve alacağının 235 milyarlık kısmı karşılığında madenin sahibi oldu.

'ASIL BEN MAĞDURUM'
Madende, Salih Koşar Madencilik Şirketi adıyla kiracı olarak görünen ancak Baysallar Madencilik Limited Şirketi'nin ortağı ve müdürü olan Salih Koşar ise olayda kendisinin de mağdur olduğunu öne sürerek, "Ben bölgede vergi rekortmeni olmuş bir işadamıyım. Burayı 1997 yılında kiraladım ve 200 milyar lira masraf yaptım. Bu olayda benim sorumluluğum yok. Ben sadece kiracıyım. Burada 50 kişi çalışıyordu. Onlar da işinden oldu. Adil tapu mağdur olmuş olabilir ama bu benim sorumluluğumda değil. Ben de madenin iadesi için Uzunköprü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdum" dedi.

Murat SAVAŞ - EDİRNE / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Vurdu, kaçtı, rehin aldı
 Haraç isteyen adamını bilir
 Yolun yoldan çıkışı
 Ölenlerin ruhu gece yarısı çıkıyor
 Yalıya davetsiz misafir
 Berk Çiller'in ehliyetine men
 7 bileziğe 39 bıçak darbesi
 İhmal, iki çocuğun yaşamına mal oldu
 Yavuz hırsızlar
 Alo SABAH İstanbul
MANSUR FORUTAN
Güç sizinle olsun
En birincisini seksenlerin başında...
MEHMET BARLAS
Türkiye'de "cam" denince akla Beykoz gelmeli..
Önceki...
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul'da otel patlaması
Rakamlar ve ilgi çarpıcı. Son...
REFİK DURBAŞ
Genç mucitler...
Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile...
SAİT GÜRSOY
Meslek liselilere umut mu?
Meslek lisesi öğrencilerine...
SAVAŞ AY
Ağzını büzüşünden Ömer diyeceğini anladım!..
Maşallah ne...
HINCAL ULUÇ
Kültür Bakanı'na açık mektup!
Sayın Atilla...
Daum kalır mı ki!
Daum kalır mı ki!
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, "Şartlarda anlaşırsak Daum'la çalışmak...
Önce ikincilik
Önce ikincilik
G.Saray Teknik Direktörü Gheorghe Hagi, Rumen basınına,...
Ankara'nın istediği oldu
Türk heyeti bastırdı, Avrupa Konseyi bildirisinde Yahudi düşmanlığı...
Yılmaz sert çıktı
Mesut Yılmaz ve Güneş Taner'in yargılandığı Yüce Divan'ın dünkü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu