kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İzolasyonlar devam ediyor

KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş İzolasyonların artarak devam ettiğini söyledi.

KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, KKTC üzerindeki ambargoların beklendiği gibi kaldırılmadığını, aksine izolasyonun artarak devam ettiğini söyledi. Ankara temasları çerçevesinde bir grup gazeteciyle bir araya gelenDenktaş, Kıbrıs'ta referandum sürecinin ardından Türk tarafı üzerindeki izolasyonların kalkmadığını, açılan davalar nedeniyle artarak devam ettiğini belirtti. Denktaş, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin açılan davalarla izolasyonların kaldırılması konusunun önünü kestiğini, konunun gündemden düşmesine neden olduğunu söyledi. Denktaş, bu durumun önüne geçilebilmesi için en kısa sürede bir ''karşı tavır ve strateji'' belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, konunun Türkiye ve KKTC teknikheyetleri tarafından değerlendirileceğini kaydetti. Türkiye ile gelişmeleri değerlendirmek üzere Ankara'da bulunduklarını ifade eden Denktaş, Türkiye'nin ''Kıbrıs meselesinin çözüm taraflarının Kıbrıslı Rum ve Türk kesimi olduğunu'' net biçimde ortaya koyması gerektiğini belirtti. Denktaş, aksi takdirde Türkiye'nin attığı her adımda Kıbrıs konusunu karşısında bulacağını söyledi.

Türkiye'nin çözüme ulaşılmadan önce adadan asker çekmesine kesinlikle karşı olduklarının altını çizen Denktaş, ''Türkiye, çözümden önce iyi niyet göstergesi olarak bir manga askerini bile adadan çekecek olursa bu, Rumların (Kıbrıs meselesi, Türkiye'nin işgalsorunudur) iddiasını kabul etmek anlamına gelir'' diye konuştu. Türkiye'den beklentilerinin ne olduğunun sorulması üzerine, ''Papadopulos'un muhatabının Talat olduğunun net biçimde belirtilmesi'' olduğunu ifade eden Denktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Papadopulos ile ''ayaküstü'' bile olsa görüşmesi fikrine sıcak bakmadıklarını söyledi. Denktaş, ''Ben Yunanistan Başbakanından Talat için randevu istesem, kendisi Talat ile ayaküstü bile olsa görüşür mü?'' dedi.

Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, yeni bir görüşme sürecini başlatmadan önce tarafların bu konudaki iradelerini görmek istediğini, Rum kesiminin ise yeni görüşmelere sıcak bakmayan tavır sergilediğini belirterek, olası yeni görüşmelerde Annan planının kendisi masada olmasa bile, bu planın yeni oluşturulacak metin için referans noktası olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

'2 YIL GELİŞME OLMAMASI DURUMUNDA TUTUMUMUZU DEĞİŞTİRİRİZ'

Serdar Denktaş, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a adada çözüm için uzattıkları ellerinin sonsuza kadar havada kalmayacağını, Kıbrıs'ta 2 yıl süreyle koşullarda bir değişiklik olmaması durumunda Rum tarafı ile görüşme yapma seçeneğini tamamen rafa kaldırarak, yeni bir strateji benimseyeceklerini belirtti.

Denktaş, 2 yıl içinde çözüm yönünde çaba sarf edeceklerini, buna ek olan lobi faaliyetlerini hızlandıracaklarını ve KKTC'nin ekonomik kalkınmasına ağırlık vereceklerini kaydederek, KKTC'li ve Türk işadamları kuruluşlarının yakınlaşarak, birlikte Rum tarafında iş yapmalarının olumlu bir gelişme olacağını söyledi.

Denktaş, izolasyonların kaldırılması için sonsuza kadar beklemeyeceklerini vurguladı ve tüm çözüm yollarının tıkanması durumunda, KKTC'nin ''serbest ticaret bölgesine'' dönüştürülmesinin gündeme gelebileceğini belirtti.

'SOMUT SONUÇLAR İSTİYORUZ'

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Kıbrıs konusuna ilişkin açıklamalarını ''güzel, umut verici'' olarak nitelendiren, Rusya'nın politikalarında henüz somut bir değişiklik görmediklerini, ABD'nin isebaşta kendilerine ümit verdiğini, ancak önemli adımlar atmadığını ifade eden Denktaş, ''Güzel sözler ve sempati toplamanın kendileri için yeterli olmadığını, somut sonuçlar görmek istediklerini'' söyledi.

''Kıbrıs konusuyla ilgilenen uluslararası aktörler içinde en zor durumda olanın AB olduğunu'' kaydeden Serdar Denktaş, şöyle devam etti: ''En zor durumda olan AB, çünkü 24 buçuk üyeleri var ve o yarım üye atılmak istenen her adımı engelleyecek güce sahip. AB, Türkiye üzerinde 'ek protokolü imzalayın' baskısı uygularken aynı zamanda Rum tarafına da serbest ticareti kabul etmeleri yönünde baskı yapılırsa vebu ikisi eşzamanlı olarak sağlanabilirse o zaman AB adil davranmış olur.''

'TAÇ GİYEN BAŞ AKILLANIR'

Denktaş, KKTC'nin yeni Başbakanı Sabit Soyer ile hükümetteki uyumlarının nasıl olduğunun sorulması üzerine, ''Henüz balayındayız, umarım böyle güzel gider'' diye konuştu. Denktaş, ''Talat'ın başbakanlık dönemi sırasında ve cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinin ardından Kıbrıs konusuna ilişkin söylemlerinde bazı değişiklikler olduğunun'' belirtilmesi üzerine de ''Taç giyen baş akıllanır'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Tarımda ürüne destek dönemi
 Güler'e gensoruya ret
 Enerji Bakanı Güler: 'Neyle suçlandığımı bilmiyorum'
 Evcil bakanlarla görüştü mü?
 Ankara'nın istediği oldu
 Yılmaz sert çıktı
 Öcalan ile avukatları yalnız zor görüşecek
 Elkatmış Roth'a sert çıktı
 Erdoğan ve Karamanlis eskisi gibi samimi değil
 Almanya, Anadolu'da Vakit gazetesi için uyardı
 Koçaryan'a misilleme
 Baykal: AİHM kime yaranmaya çalışıyor
 Demireller'in göl keyfi
MUHARREM SARIKAYA
Kim daha demokratik?
"Yüzde 35 oyla parlamentonun yüzde...
YAVUZ DONAT
GAP heyecanı
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri...
Göçük altında kalan işçi madeni aldı
Felçli işçi Adil Tapu 18 yıl mücadele sonucu engelli kalmasına yol...
Vurdu, kaçtı, rehin aldı
Bir türkü barda isteğinin yerine getirilmemesine sinirlenen Galip...
Askerden GATA neşteri
Askerden GATA neşteri
Askeri Başsavcılık, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde bazı alımlarda...
'Kadının Sesi' kana bulandı
'Kadının Sesi' kana bulandı
Bir ay önce konuklarının karıştığı cinayetle gündeme gelen 'Kadının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu