kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şartlarım oluşmazsa konser konusu kapanır
Şartlarım oluşmazsa konser konusu kapanır
'Ülkemi seviyorum iyi bir vatanseverim'

Şartlarım oluşmazsa konser konusu kapanır

37 yıllık sanat hayatı boyunca hiç konser vermeyen Orhan Gencebay, bu yıl bir konser verme planı içinde. Daha önce örneğine hiç rastlanmayan bir proje tasarladığını söyleyen Orhan Baba, "En iyi sunuş, en üst düzeyde görsellik, en iyi tanıtım olmazsa ebediyete kadar konser verme konusunu kapatırım" diyor.

Tam 37 yıl bekledi hayranları onu. Kimse onu sahnede göremedi hayatı boyunca. Kendi söylemiyle erteledi hep sahneye çıkmayı. Artık vakit geldi. Orhan Gencebay konser vermeye hazırlanıyor. Ama istediği şartlar gerçekleşirse. 1 yıl içinde istediği şartlar gerçekleşmezse ebediyen konser vermeyeceğini söyleyen Gencebay, ilk konserini Haliç'te vermek istiyor. Orhan Baba, neden bu zamana kadar konser vermediğini, konser vermek için istediği şartların ne olduğunu Etiler'de yeni kiraladığı lüks ofisinde anlattı. Ve herkese şu mesajı gönderdi: "Ben arabeskçi değilim, Gencebay müziği yapıyorum." İki ay sonra yeni albümünü çıkaracak olan Gencebay, hayranları için sürpriz yapıp iki şarkısının sözlerini de GÜNAYDIN okurları için söyledi.

* Müziğe başlayalı kaç yıl oldu? 6 yaşımda müziğe başladım. 37 yıldır da profesyonel olarak bu işi yapıyorum. Yani 37 yıldır Orhan Gencebay'ım.

* Kaç albüm yaptınız bu süre zarfında? 36 tane albüm yaptım. Neredeyse her yıla bir albüm düşüyor.

'SAHNEDE SÖYLEYEMEZ' DEDİLER

* Eserlerinizin sayısı nedir?
Net bir rakam söyleyemem ama 1000'in üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Albümlerimde bunların 400 tanesini okudum.

* Sadece ve sadece bir albümü olan ve o albümde de hiç kendi bestesi olmadığı halde, yılda onlarca konser veren şarkıcılar var. Ama siz 1000 şarkınız olmasına rağmen bir konser bile vermediniz. Bunun sebebi neydi? Bunun öncelikli nedeni üretken bir insan olmam. Ben üretmeyi seviyorum. Müzik adamı olmayı seviyorum. Her şeyin bir önü, bir de arkası var. Sahne müziğin ön tarafı; yani şov kısmıdır. Bir de arka kısmı vardır müziğin. O da besteciliktir, aranjörlüktür. Ben hep işin arka kısmını sevdim. Tabii eserlerimi de seslendiriyorum. Halkımız beni yorumcu olarak biliyor. Hep şundan çekindim. "Eğer sahneye çıkarsam, işin arka kısmıyla uğraşmakta zorluk çekerim". Sahne benim zamanımı çalar, beste yapamam diye korktuğum için hep erteledim. Bir gün çıkarım diye erteleye erteleye 37 yıl geçti. Bu konuda hep muhtelif dedikodular üretilmişti. Kimi "Sahnede şarkı söyleyemez" dedi. Uzun süre "Sahnede arka arkaya şarkı söyleyemez" diyenler bile oldu. Bunlar komik iddialar. Biz sazımızı elimize alınca coşup bir gün bir gece şarkı-türkü söylüyoruz.

* 37 yıllık erteleyiş artık sona eriyor mu? Bu sene bir karar aldım. Eğer istediğim ortamı bulursam belli miktarda konserler vererek sahneye çıkarım diye. Bu Türkiye ve yurtdışında 20-30 tane olabilir. Rakamı şimdiden kestiremiyorum. İstediğim ortamı bulursam bunu yaparım. Bulamazsam 1 sene sonrasından itibaren ebediyen bunu konu bile etmem.

'ŞARKILAR BENDEN YORUM HEDİYE'

* Nasıl bir ortam istiyorsunuz?
Detaya fazla girmek istemiyorum. Ama öncelikle iyi bir sunuş olması lazım. Sahnede görselliğin en üst düzeyde olması lazım. Yani en iyi sunuş. Bu birinci şartım. İkinci sırada tanıtım geliyor. En iyi tanıtım! Üçüncü sırada ekonomi geliyor. Tüm bunları yapacak en iyi ekonomi. Bu üç beklentiyi de aynı anda temin etmek kolay değil. Bir ideali gerçekleştireceğiz çünkü. Bunu çok güçlü bir sponsor eşliğinde yapabiliriz. Sadece konser vermek de değil idealim. Başka bir projem daha var. Eserlerimi başka sanatçıların 15 ayrı sanatçının yorumlayacağı bir albüm yapmak istiyorum. Tüm masrafları ben karşılayacağım ama onların bana seslerini hediye etmeleri lazım. Bu yorumların farklılığı beni şöyle mutlu edecek: Eserlerimin yüzde 90'ını ben okudum. Hep benim yorumumla dinledi halkımız şarkıları. Eserlerimi okuyacak arkadaşların farklı kategorilerde olması, benim müziğimin perspektifini daha geniş bir şekilde ortaya çıkaracak. Mesela rockçı bir arkadaş benim müziğimi rock tarzında okuyacak.

* Peki siz hiç bir rock şarkısını yorumlamayı düşündünüz mü? Dünyada hangi melodi olursa olsun, o melodi hangi ülkeye ait olursa olsun, o melodi başka bir ülkenin müziğine çok rahat girebilir. Bu zor bir şey değil. Bunu sakın unutmayın. Örneğin ben Beatles'dan Yesterday'i de çok iyi yorumlayabilirim.

* 37 yıl boyunca hiç konser vermediniz. Eminim bu süre zarfında çok cazip teklifler gelmiştir. Bu cazip tekliflere hayır demeyi nasıl becerdiniz? Her yıl en üst düzeyde teklifler geldi. Hiçbir sanatçıya teklif edilmeyen rakamlar teklif edildi. Şu anda da kimseye teklif edilmeyen rakamlarla bana geliyorlar. Şu an profesyonel ajanslarla görüşüyorum. Onlar benim için çok özel projeler hazırlıyor. Söylediğim ortamı oluşturmaya çalışıyorlar. Düşündüğümüz proje için sponsor arıyorlar.

ZAFER AKBAŞ MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Onu unutabildin mi
 Hayatı güzel yaşayanlar ölüm korkusunu yeniyor
 Altın Palmiye yarışı
 Komşu yürekleri müzikle yumuşattık
 'Davadan vazgeçtim tarih beni yargılar
 Mahsun izdihamı
 atv'ye 4 ödül
 Mutluluk insanın yüzüne yansıyor
 Yeniköy'ün de bir MOS'u oldu
 Göbek dansıyla kıvıran kıvırana
 Kimi Raikkonen Belek'e hayran oldu
 Babalık notları: 10
AYŞE ÖZYILMAZEL
8 günde, 0 zorluk 4 kilo... Hayal mi?
Cümlemize hayırlı...
HAKAN & UTKU
Daum ve Hagi'yle ilgili komplo teorileri
Ligde akıllara...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Süt, Çilek soslu tatlı
Süt, un,...
Solunum egzersizi yapan hastanın yüksek tansiyonu 8 haftada düşüyor
Solunum egzersizi yapan hastanın yüksek tansiyonu 8 haftada düşüyor
Özel bir cihaz eşliğinde yapılan egzersiz, sekiz hafta içinde büyük...
Böbrekteki sorunlar yüksek tansiyon sebebi olabiliyor
Böbrekteki sorunlar yüksek tansiyon sebebi olabiliyor
* Hipertansiyon hastasının yaptırması gereken testler neler?...
Odabaşı, Akkaya'yı dudağından öptü
Odabaşı, Akkaya'yı dudağından öptü
Bu yıl ikincisi düzenlenen Pantene Güzellik Dünyası Ödülleri'nde...
Melda, Avşar'a rakip oluyor...
Melda, Avşar'a rakip oluyor...
İş adamı Cefi Kamhi'nin büyük kızı Melda Kamhi'nin, "White Co.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.