kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hayatı güzel yaşayanlar ölüm korkusunu yeniyor
Hayatı güzel yaşayanlar ölüm korkusunu yeniyor
10 dakikada her yerdemeditasyon yapılabilir

Hayatı güzel yaşayanlar ölüm korkusunu yeniyor

Dünyaca ünlü meditasyon uzmanı Shunyo, 13-15 Mayıs tarihlerinde İstanbul Owo'da "Yaşam ve Ölüm Hakkında" adlı bir grup çalışması yaptı. Shunyo'ya göre, ölüm korkusunu yenmenin yolu güzel yaşamaktan geçiyor.

Dünyaca ünlü meditasyon uzmanı Shunyo, Owo'da 13- 15 Mayıs tarihleri arasında "Yaşam ve Ölüm Hakkında" adlı bir grup çalışması yaptı. Bu çalışma sayesinde insanların en önemli korkularının başında gelen ölüm korkusunu işleyen Shunyo, ölümle meditasyon arasında sıkı bir bağ olduğunu söylüyor. Ölümden korkmak yerine hayatı doya doya yaşamak gerektiğini de belirten Shunyo, "Hayatı doyasıya yaşarsanız, giderken sadece yaşadığınız için teşekkür edersiniz" diyor.
* Ölüm genellikle korkulan bir şey ama galiba korkmamak gerekiyor... Ölümden korkmak çok doğal. Çünkü bilinmiyor. Bilinmeyen herhangi bir şey de bizi korkutur. Bugüne kadar kimse öbür dünyadan geri gelip, bize ölünce neler olduğunu anlatmadı. Dolayısıyla, ölüm insanoğlu için bir sır. Fakat aynı şey meditasyonda da var.
* Meditasyon ile ölüm arasında ne gibi bir bağ var? Öldüğümüz zaman bildiğimiz, tanıdığımız herkese ve her şeye 'hoşça kal' deriz ve sonrasında ne olacağını bilmeyiz. Meditasyonun derinliklerine geçtiğimiz zaman da aynı bilinmeyen ve sır dolu yerlere geçeriz. Kim olduğumuz konusundaki tüm fikirlerimiz kaybolur. Statünüzün ya da hangi milletten olduğunuzun bir önemi yoktur. Dolayısıyla, meditasyon tüm bu sırlar nedeniyle ölümle çok bağlantılıdır. Birçok insan ölümden korkar. Çünkü onlar biliyorlar ki, onlar yaşamadılar.
* İstanbul'da Owo'da yaptığınız çalışmada insanlar neyi keşfetti? Bu meditasyonda esas odaklandığımız nokta bizim gerçekten yaşamak istediğimiz hayatı neyin engellediğini bulmak. Yani, 'nasıl daha aktif olup hayatın keyfini nasıl daha fazla çıkarabiliriz'i bulmak. Bunları ortaya çıkarıp, hayatına uyguladığında ölüm gelip kapını çalsa bile, hiçbir pişmanlık duymazsın. O zaman 'Gerçekten çok iyi vakit geçirdim. Teşekkür ederim' diyebilirsin.
* Peki bunun için ne yapmamız gerekiyor? Bu konuda terapist bir arkadaşımla beraber çalışıyorum. Çok deneyimli bir terapist. Onunla birlikte bu çalışmaya katılacak kişilerin duygu ve korkularına bakıyoruz. Gerçekte yaşamak istedikleri yaşam şekillerini öğrenip, ölüm konusundaki şartlanmış fikirlerini ortaya çıkarıyoruz. Bizim burada kullandığımız meditasyon teknikleri son derece eski olup, Osho tarafından modernize edilmiş teknikler. Bu meditasyonlar serbest bırakmak ve ölmek üzerineydi.
* Bu tür durumlarda meditasyonları konu başlıkları şeklinde almak daha mı yararlı? Özellikle grup çalışmalarında. Bir başlık olması yardımcı oluyor. Çünkü insanların farklı konularda sorunları olabiliyor. Mesela cinsel enerji üzerine bir meditasyon yapacak olursak, buna daha farklı insan grubu gelir.

DOĞRU NEFES ALIP VERMELİ
* Siz ne tür meditasyonu seviyorsunuz?
Günlük hayatı ilgilendiren meditasyonlar yapmayı seviyorum. Çünkü insanların günlük hayatlarına meditasyonu getirmeleri çok önemli. Çünkü günlük hayat bizi çok fazla ilgilendirmiyor. 'Ben zaten biliyorum' havasındayız. Fakat bütün meditasyon tekniklerinin her biri 'an'ı yaşamanın farklı yöntemleridir. Ben en çok danslı meditasyon ile ilgileniyorum. Bunun için çok iyi müzisyenlerle çalışıyorum. Bunun yanı sıra, nefes meditasyonunu öğretiyorum.
* Peki nasıl doğru nefes alınır? Aslında vücut nasıl nefes alması gerektiğini biliyor. Ancak stresliysek, bu gerginlik bizim doğru şekilde nefes almamıza engel olabiliyor. Bu gergin hale gelmenin altında ise endişelerimiz yatıyor. Endişelenmeyi durdurabilmek için sadece nefesi hissedin. Bu da biraz çalışma ve sabır gerektirir.
* Bu çalışmayı nasıl yapabiliriz? Akşamları sadece elini karnının üstüne koyup nefesin giriş ve çıkışını seyredebilirsin. O hissi algılamaya başladığın zaman doğru nefes alıp vermek daha kolay hale gelecektir. Derin nefes almak ise kendi kendine öğrenilecek bir şey değil. Grup terapisi veya bir uzmandan yardım almak lazım.
* Nefes almak vücudumuz ve hayatımız açısından neden önemli? Eğer ki nefesiniz endişe veya sinirle kesintiye uğradıysa veya bozulduysa, bu durum sizin zihninizi ve bedeninizi etkiler. Bu yüzden doğru nefes alıp vermek vücut sağlığımız için çok önemli.

DENGEYİ BULMAK GEREK
* Meditasyon yapmanın belirli kuralları var mı?
Kesinlikle belirli kurallar yok. Fakat meditasyona yardım etmenin yolları var. Örneğin, rahat bir giyim şekli yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, çok ağır yemek yedikten sonra meditasyon yapılmamalı. Alkol ve uyuşturucu kullandıktan sonra meditasyona başlanmamalı. Çünkü bunlar bizi bilinçsiz hale getirir. Ancak, meditasyon için bilinçli olmak gerekiyor. Osho bizim tam anlamıyla neşe ve keyifle yaşamamızı istiyordu. Ancak, aynı zamanda sessiz anlarımızın olması gerektiğine de inanıyordu. Dolayısıyla, arkadaşlarımızla gidip bir bardak şarap içip dedikodu yapabileceğimiz zamanlar da vardır. Tek başımıza kalıp sessizliği hissedeceğimiz zamanlar da. Hayatta bir denge bulmak gerekiyor. Yani, böylece çok ciddi rahip ve rahipler olmayız ya da sadece yiyip için dalga geçen insanlar da olmayız. Bence hayatın tadını çıkarın ve hayatı dolu dolu sonuna kadar yaşayın. Bu da meditasyonun bir parçasıdır.

Dilek SANCILI

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Onu unutabildin mi
 Şartlarım oluşmazsa konser konusu kapanır
 Altın Palmiye yarışı
 Komşu yürekleri müzikle yumuşattık
 'Davadan vazgeçtim tarih beni yargılar
 Mahsun izdihamı
 atv'ye 4 ödül
 Mutluluk insanın yüzüne yansıyor
 Yeniköy'ün de bir MOS'u oldu
 Göbek dansıyla kıvıran kıvırana
 Kimi Raikkonen Belek'e hayran oldu
 Babalık notları: 10
AYŞE ÖZYILMAZEL
8 günde, 0 zorluk 4 kilo... Hayal mi?
Cümlemize hayırlı...
HAKAN & UTKU
Daum ve Hagi'yle ilgili komplo teorileri
Ligde akıllara...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Süt, Çilek soslu tatlı
Süt, un,...
Solunum egzersizi yapan hastanın yüksek tansiyonu 8 haftada düşüyor
Solunum egzersizi yapan hastanın yüksek tansiyonu 8 haftada düşüyor
Özel bir cihaz eşliğinde yapılan egzersiz, sekiz hafta içinde büyük...
Böbrekteki sorunlar yüksek tansiyon sebebi olabiliyor
Böbrekteki sorunlar yüksek tansiyon sebebi olabiliyor
* Hipertansiyon hastasının yaptırması gereken testler neler?...
Odabaşı, Akkaya'yı dudağından öptü
Odabaşı, Akkaya'yı dudağından öptü
Bu yıl ikincisi düzenlenen Pantene Güzellik Dünyası Ödülleri'nde...
Melda, Avşar'a rakip oluyor...
Melda, Avşar'a rakip oluyor...
İş adamı Cefi Kamhi'nin büyük kızı Melda Kamhi'nin, "White Co.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.