kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yüce Divan'da şok ihbar
Yüce Divan'da şok ihbar

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in, Yüce Divan'da yargılandıkları davada, Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, Anayasa Mahkemesi'ne isimsiz bir ihbar mektubu geldiğini, mektupta; ''Korkmaz Yiğit'in hesabından SaberŞirketi aracılığıyla Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın hesabına14 milyon dolar aktarıldığı'' iddiasının yer aldığını kaydetti.

Duruşmanın başında, daha önce verilen ara kararlar gereğince gelen bilgi ve belgeleri okuyan Bumin, MİT'e, Türkbank ihalesi sürecinde ihaleye müdahale edilip edilmediği yönünde bir araştırma yapılması için o dönemde talep gelip gelmediğinin sorulduğunu anımsattı. Bumin, MİT'den bu konuda iki adet bilgi notu geldiğini, ancak bu soruya yanıt verilmediğini bildirdi.

Mustafa Bumin, Anayasa Mahkemesi'ne isimsiz bir ihbar mektubu ulaştığını, mektupta; ''Korkmaz Yiğit'in hesabından Saber Şirketi aracılığı ile Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın hesabına 14 milyon dolar aktarıldığı'' iddiasının yer aldığını kaydetti. Bumin, mektubun içinde belgeler bulunduğunu da tutanağa geçirdi.

TANIKLAR

Duruşmada tanık olarak dinlenilen, dönemin Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu üyesi Osman Berkmen, dava konusu olayla ilgisi bulunmadığını söyledi. Türkbank ihale şartnamesini aldıklarını, incelediklerini ve yönetim kurulunun ihaleye katılmama kararı aldığını belirten Berkmen, ihaleye katılmama yönünde herhangi bir tehdit almadıklarını söyledi.

Dönemin Devlet Bakanı Güneş Taner'in evine Yapı Kredi Bankası'nın Fiskobirlik'ten alacağını görüşmek için gittiklerini anlatan Berkmen, şunları kaydetti:

''Orada Korkmaz Yiğit ile karşılaştık. Yiğit, Yapı Kredi Bankası'ndan kredi almak istediğini söyledi. Taner'in evi bu konuyu görüşmek için uygun olmadığından Yiğit'i bürosunda ziyaret etmeyi talep ettik. Benim ve Mehmet Emin Karamehmet'in bankadan kredi verilmesi konusunda talimat verme yetkimiz yoktur.Ben aynı zamanda bankanın Kredi Komitesi Başkanı idim. Yiğit ve şirketi, kredi için yeterli teminat vermediğinden teklifi yönetim
kuruluna gitmedi bile. Bu konuda telkin yapılmadı.''

Berkmen, 1996 yılında Pamukbank'ın satışı ile ilgili Yiğit'in Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'den kredi talebinde bulunduğunu, bu talebin de reddedildiğini ifade ederek, gündeme getirilen bu konunun dava konusu ile ilgisi bulunmadığını söyledi.

''Karamehmet ihaleye girmekten Alaattin Çakıcı tehdidinden dolayı mı vazgeçti?'' yönündeki soru üzerine Berkmen, ''Mehmet Emin Karamehmet, ihaleye şahsen girmeyi düşünmedi. Karamehmet, muhtemelen bankanın hakim ortağı olarak yorumlanmış olabilir'' dedi.

''TANER'İN EVİNE İKİ KERE GİTTİK''

Berkmen, bir soru üzerine Taner'in evine Karamehmet ile iki kere gittiklerini ifade ederek, ''Yapı Kredi Bankası, 1989'dan beri Fiskobirlik'ten alacaklıdır. Bu alacak bugüne kadar tahsil edilemedi. sadece Taner'e değil, bütün bakanlara gittik. Bugüne kadar ziyaret ettiğim bakan ve üst düzey yönetici sayısı, 80-90'ı geçmiştir'' diye konuştu.

Yiğit ile görüşmesine de değinen Berkmen, ''Yiğit bana, (Ne teminatı? Bu siyasi kredi olacaktır) dedi. Ben de (Biz de, siyasi kredi yoktur) dedim. Bu kişi, Yapı Kredi Bankası'ndan telkin ve kredi çıkmayacağını bilir'' dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Serkan Özyurt, Mali Suçları Araştırma Komisyonu olarak Genç TV'nin İşadamı Kamuran Çörtük'e satışı ile ilgili bir inceleme yaptıklarını söyledi.

Genç TV'nin Çörtük'e bedelsiz satıldığı yönünde iddialar bulunduğunu anlatan Özyurt, Korkmaz Yiğit'in kendilerine önce bir bedel almadığını söylediğini kaydetti.

Sorular üzerine sanık Özyurt, Yiğit'in, Genç TV'nin satışından para almadığını söylemesine karşın, Çörtük'ün 3 milyon dolar peşin, kalanını taksitle ödediğini söylediğini belirtti.

Daha sonra Çörtük'ün kendilerine senetler gösterdiğini belirten Özyurt, Yiğit'in böyle bir talepten haberi olmadığını söylemesine karşın Çörtük'ün, senetlerin olduğunu söylediğini, hatta Yiğit'in bu senetlerin aslını kendilerinden istediğini ancak vermediklerini
söyledi.

''BÖYLE BİR GÜCÜ YOK''

Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin'in, ''Korkmaz Yiğit'in şirketlerinin mali durumunu incelemişsiniz. Bu bankayı alacak mali gücü var mıydı?'' sorusuna tanık Özyurt, yaptıkları tespitlere göre böyle bir gücünün olmadığını savundu.

Sanık Mesut Yılmaz'ın avukatı Uğur Alacakaptan'ın, Yiğit'in tanığa görüşmelerinde, ''eksik olmakla birlikte doğruları söylediği'' şeklindeki kanıya nasıl ulaştığını sorması üzerine, tanık Özyurt, Yiğit ile iş yerinde ve evinde incelemeleri sırasında bir çok kez görüştüklerini, mesleki deneyiminin; Yiğit'in doğruları söylediği yönünde olduğunu belirtti.

Özyurt, Yiğit'in görüşmelerde kendi aleyhine de olabilecek her şeyi anlattığını, belge imzalamadığını belirterek, ''Bize, (Ben imzalamam, siz ispat ederseniz edin) dedi. Ancak biz de maddi delillere ulaşamadık, kanaatlerimizi ve düşüncelerimizi raporumuzda belirttik'' diye konuştu.

Dönemin Mali Suçlar Araştırma Kurulu üyesi Muzaffer Kökver de duruşmada tanık olarak dinlenildi. Kökver, kurulun 2000 yılının Şubat ayında Yiğit ile ilgili incelemesini sonuçlandırdığını ve tespitlerini içeren ayrıntılı bir rapor düzenlediğini söyledi. Genç TV'nin Kamuran Çörtük'e bedelsiz verildiğini ifade eden Kökver, ''Minare çalınmış, ama kılıf hazırlanamamış'' dedi.

''Adli Tıp Enstitüsü bize yardımcı olabilseydi, elimizde somut belge olacaktı'' diyen Kökver, bu konuda verilen ifadelerin çelişkili olduğunu, Çörtük'ün ödediğini ifade ettiği bedellerin tutarsız olduğunu kaydetti.

''YİĞİT, TÜRBANK'I ALABİLECEK OLANAĞA SAHİP DEĞİL''

Bir soru üzerine Korkmaz Yiğit'in, Türkbank'ı alabilecek mali olanağa sahip olmadığını ifade eden Kökver, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun Yiğit'in işyerlerinde ve evinde aramalar yaptığını söyledi.

Yiğit'in söylediklerinin doğru olduğunu gördüklerini belirten Kökver, Korkmaz Yiğit'in söylediklerine, kendisini hukuki sorumluluk altına sokacağı düşüncesiyle imza atmadığını anlattı.

Kökver, Mesut Yılmaz'ın avukatı Uğur Alacakaptan'ın, ''Korkmaz Yiğit, Yahudi cemaati tarafından destekleniyor muydu?'' sorusuna, Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin'in, ''Bu soruyu yanıtlamayabilirsiniz'' uyarısı üzerine, yanıt vermedi.

Dönemin Vakıflar Bankası Genel Müdürü Altan Koçer de Türkbank ihalesi sürecinde Yiğit'e kredi verilmesi konusunda Mesut Yılmaz veya Güneş Taner'den herhangi bir baskı veya talimat gelmediğini söyledi.

Yiğit'in, Vakıflar Bankası'nın müşterisi olmadığını ve herhangi bir kredi talebi bulunmadığını belirten Koçer, Erdin Arı'nın bankanın Türkbank ihalesi ile ilgilenip ilgilenmediklerini sorduğunu, herhangi bir aracılıkta bulunmadığını anlattı. Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, duruşmanın, saat 14.00'e ertelendiğini bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan zirvede sert çıktı
 Elkatmış Roth'a hesap sordu
 CMK'ta değişiklik kabul edildi
 Sezer 5 yasayı onayladı
 Erivan'la umutlu diyalog
 Erdoğan: Koçaryan tribünlere oynuyor
 MHP'li muhalifler kazan kaldırdı
 Emel Ağar istifacıları ikna edemedi
 Vekil yeğeni intihar etti
MUHARREM SARIKAYA
"Ondan bir şey olmaz..."
Merkez sol ve sağ siyasette son...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Hazım meselesi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin...
YAVUZ DONAT
Kırat'ın sağlık raporu
Partisinden dört milletvekilinin...
Genç Mustafa Kemal'ler ATA'sının yolunda
Türkiye'nin 71 üniversitesinden 500 genç, Atatürk'ün Milli...
New York Times'ta 'bir dost' skandalı!
New York Times Türkiye muhabiri Susan Sachs, gazetenin iki...
Siyanür davası eski savcıya zehir oldu
Siyanür davası eski savcıya zehir oldu
Yargıtay mahkemenin "Cezayı idare ödemeli" kararını, "Delilsiz dava...
Sanal âlemdeki 'âlem' yakalattı
Sanal âlemdeki 'âlem' yakalattı
Üniversitede esrar içerken fotoğrafı çekilen İrem Okan, internet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu