kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Elkatmış Roth'a hesap sordu
Elkatmış Roth'a hesap sordu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, bazı konularda Türkiye'yi suçlamaya kalkışan Claudia Roth'a, Alman ve Fransız polislerinin öğrencilere müdahale anındaki fotoğrafların yayınlandığı gazete kupürlerini gösterdi.

Elkatmış, Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Claudia Roth ile görüştü. Evrensel insan haklarıyla ilgili konuların ele alındığı odada bulunmaktan mutlu olduğunu belirten Roth, 3 Ekim öncesi, Türkiye'deki reformların hakkında bilgi almak istediğini söyledi.

ROTH'UN ÖĞRENMEK İSTEDİKLERİ

Roth, reformlarla ilgili kaygıları olduğunu belirterek, ''Reformların sekteye uğradığı, yavaşlatıldığı yönünde kaygılarımız var. Türkiye'nin çıkarları açısından kriterlerin ne kadar istendiğini bilmek istiyorum. Reformların, Ankara, İzmir ve Diyarbakır açısından ne derece geçerli olduğunu öğrenmek istiyorum'' dedi.

İşkence, kadınlara kötü muamele, Mardin Kızıltepe'deki olay, Hıristiyan ve gayri müslim azınlıklar hakkında bilgi almak istediğini ifade eden Roth, Kürt sorunu, Mersin'deki olay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin(AİHM) Öcalan ile ilgili karara tepkileri öğrenmek istediğini bildirdi.

Türkiye'nin AB'ye girmesini içtenlikle savunan bir parti olduklarını belirten Roth, ''Türkiye'yi Avrupa'nın bir parçası olarak görüyoruz'' dedi.

KÖTÜ MUAMELE VE İŞKENCE

Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklemelerinden dolayı Roth'a teşekkür eden Elkatmış, bu konuda Alman kamuoyunun daha da iyi aydınlatılması gerektiğine değindi.

Roth'un ''Reformların sekteye uğratıldığı, yavaşlatıldığı'' yaklaşımlarına katılmadıklarını belirten Elkatmış, reformların uygulamaya geçirildiğini, uygulamada karşılaşılan sorunların da kısa sürede giderilmeye çalışıldığını anlattı.

Önceki dönemlere oranla kötü muamele ve işkence konusunda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na fazla şikayet gelmediğini kaydeden Elkatmış, ''Artık işkence ve kötü muamele olmadığını, birkaç münferit olay olduğunu, bunların da yargıya intikal ettiğini biliyoruz'' dedi.

Cezaevlerinde tutuklularla birebir görüştüklerini anlatan Elkatmış, tutuklu ve hükümlülere de herhangi bir işkence uygulanmadığını tespit ettiklerini, cezaevlerinin birer okul, iş yurdu gibi çalıştığını kaydetti.

Ülkede bazı münferit olayların meydana geldiğini anımsatan Elkatmış, Kızıltepe ile benzer birkaç olayın yargı aşamasında olduğunu söyledi.

GAZETE KUPÜRLERİ


6 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul'da meydana gelen olaylara değinen Elkatmış, Avrupa'daki bazı ülkelerin, Türkiye'ye yönelik ağır suçlamalar yaptığını, bu suçlamaların da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Komisyon olarak konuyu incelediklerini bildiren Elkatmış, ''Polisin yaptığı yanlıştır. Fakat bütün suçu polise atmak doğru değil. Birtakım radikal, illegal örgütlerin kışkırtması, polisi tahrik etmeleri ve saldırıları sonucu çıkan olay'' dedi.

Sadece bir olayla Türkiye'ye yönelik ağır ithamlarda bulunulmasına tepki gösteren Elkatmış, benzer olaylara başka ülkelerde de rastlandığını söyledi.

Roth'a, Fransız ve Alman polislerince, lise ve üniversite öğrencisi kızlara yönelik şiddet uygulamalarını gösteren fotoğrafların yayınlandığı gazete kupürlerini gösteren Elkatmış, şöyle devam etti:

''Bütün bunlar görmezlikten geliniyor. Üstelik bunlar üniversite, lise öğrencisi. Fransız polisi ezip geçiyor. Sadece Türkiye'nin suçlanması, AB'den dışlanması için ağır ithamlarda bulunmasını kabul etmiyoruz.

Dürüst olmayan, art niyetlerle yapılan değerlendirmeleri kabul etmiyoruz. Münferit bazı olaylardan hareketle, bir millet, bir ülke toptan suçlanamaz.''

''DOSTLUKLAR, SUSMAK ANLAMINA GELMEZ''

Gazete kupürlerine bakan Roth, ''Hiçbir şekilde parmak kaldırarak şunları yapın tavrı içinde olmadığını'' söyledi. ''Türkiye'yi suçlamak veya yargılama tavrı içinde değilim'' diyen Roth, ''Azınlık hakları, insan haklarıyla ilgili Almanya ve Türkiye neler yapabilir konusunda karşılıklı görüşüp çözüm bulma içindeyim. Dostluklar, hiçbir zaman bazı şeylere susmak anlamına gelmez. Türkiye'nin sorunlarını söylemeyi doğru buluyor; eksiklerinizi dile getirmemi anlayışla karşılamanızı bekliyorum'' diye konuştu.

TÜRK BAYRAĞI'NA SAYGISIZLIK

Elkatmış, Mersin'de Türk Bayrağı'na yönelik saygısızlık olayıyla ilgili inceleme başlatıldığını belirtti. Olaydan sonra müessif hadiselerin olmadığını kaydeden Elkatmış, ''Bayrağımıza saygısızlık üzerine halkımız tepki gösterdi. Bu tepkiler dengeli oldu. Birtakım çevreler Türk-Kürt meselesi haline getirmek istedi ama tutmadı. Halkın ve siyasetin sağduyusuyla böyle bir şeye müsade edilmedi'' dedi.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI

Sözde Ermeni soykırımı konusunda gerek Almanya'nın gerekse Avrupa'daki dost ülkelerin tutumlarının Türkiye'yi üzdüğünü ifade eden Elkatmış, soykırımın kabul edilmesinin imkansız olduğunu dile getirdi.

''Ermeniler bu topraklara 1915'te gelmedi'' diyen Elkatmış, şöyle devam etti:
''Ermeniler binlerce yıl Türklerle iç içe yaşadı. Hiçbir olay olmadı. Osmanlı-Rus savaşında Osmanlı ordusunu arkasından vuran Ermeniler, isyan çıkarmışlar. Her iki taraf bir kavganın içinde olmuş ve birbirine zarar vermişler. Konu, tarafsız tarihçilere bırakılmalıdır.''

Elkatmış, Türkiye'nin 90 yıl önce soykırım yaptığını ileri süren Ermenilerin, 1992'de Azerileri katlettiğini, Birleşmiş Milletler'in Ermenilerin Nahcivan'dan çekilmesine yönelik 3 kez karar vermesine rağmen halen ısrarla bu kararları uygulamadığını anımsattı.

Elkatmış, yakın tarihteki soykırımların görmezlikten gelinerek Türkiye'nin 90 yıl önce soykırım işlediğinin ileri sürülmesinde art niyet olduğunu sözlerine ekledi.

AİHM'İN TAVSİYE KARARI

Elkatmış, AİHM tarafından terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan hakkında verilen tavsiye kararının değerlendirileceğini bildirdi.

Öcalan'ın bir katil olduğunu belirten Elkatmış, ''Öcalan'ın 40 bin kişinin kanına girmiş bir terörist olduğu da unutulmamalıdır. Konuyla ilgili değerlendirme yapılacak'' dedi.

Elkatmış, Almanya'daki Türklerin haklarının ihlal edildiğine ilişkin yargı kararlarının uygulanmadığını bir dosya olarak Roth'a sunacağını bildirdi. Elkatmış, herhangi bir yargı kararı olmaksızın Akit Gazetesi'nin yayınının durdurularak, basın özgürlüğünün kısıtlandığını dile getirdi.

Yahudiliğin eleştirilmesinin yasak olduğunu ifade eden Roth ise Akit Gazetesi'ndeki yayınların Yahudiliği eleştirdiği, Nazilerin propagandasının yapıldığını, bu gerekçeyle yayınının durdurulduğunu söyledi.

Roth, Berlin'den getirdiği ''ufak hediye paketini'' Elkatmış'a verdi. Roth, ''demokraside renklilik'' adına, değişik renkli Berlin ayısı hediye ettiğini belirtti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan zirvede sert çıktı
 CMK'ta değişiklik kabul edildi
 Yüce Divan'da şok ihbar
 Sezer 5 yasayı onayladı
 Erivan'la umutlu diyalog
 Erdoğan: Koçaryan tribünlere oynuyor
 MHP'li muhalifler kazan kaldırdı
 Emel Ağar istifacıları ikna edemedi
 Vekil yeğeni intihar etti
MUHARREM SARIKAYA
"Ondan bir şey olmaz..."
Merkez sol ve sağ siyasette son...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Hazım meselesi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin...
YAVUZ DONAT
Kırat'ın sağlık raporu
Partisinden dört milletvekilinin...
Genç Mustafa Kemal'ler ATA'sının yolunda
Türkiye'nin 71 üniversitesinden 500 genç, Atatürk'ün Milli...
New York Times'ta 'bir dost' skandalı!
New York Times Türkiye muhabiri Susan Sachs, gazetenin iki...
Siyanür davası eski savcıya zehir oldu
Siyanür davası eski savcıya zehir oldu
Yargıtay mahkemenin "Cezayı idare ödemeli" kararını, "Delilsiz dava...
Sanal âlemdeki 'âlem' yakalattı
Sanal âlemdeki 'âlem' yakalattı
Üniversitede esrar içerken fotoğrafı çekilen İrem Okan, internet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu