kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aşırılıklara İslam düşmanlığı da eklendi
Liderlerle ayaküstü sohbet etti
Koçaryan sözde Ermeni soykırımı gündeme getirdi
Avrupa Konseyi zirvesi başladı
Zirveden notlar...

Avrupa Konseyi zirvesi başladı

3. Avrupa Konseyi (AK) zirvesi, Polonya'nın başkenti Varşova'daki tarihi Kraliyet Şatosu'nda bu sabah başladı.

Yeni Avrupa mimarisi içinde Avrupa Konseyi'nin rolü ve AB ile ilişkilerin ele alınacağı zirvede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) çalışma etkinliğinin artırılması da başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Zirvede Türkiye'yi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Avrupa Konseyi'ne üye 46 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, zirve öncesi, aile fotoğrafı çektirdiler.

Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski'nin yaptığı açılış konuşmasını ardından, ''Avrupa'nın birliği ve değerleri'' başlığı altında düzenlenen ilk oturuma geçildi.

Liderler, bu oturumda, Avrupa Konseyi'nin insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine ilişkin ortak değerleri ve ilkelerine yönelik taahhütlerini yineleyecek ve insan hakları koruma mekanizmasının en önemli bölümü olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin etkili biçimde devam etmesine yönelik kararlılıklarını teyit edecekler.

''Avrupa toplumu için yeni meydan okumalar'' başlığıyla öğleden sonra yapılacak oturumda ise Avrupa vatandaşlarının güvenliğini tehdit eden terör, organize suç, rüşvet, insan kaçakçılığına karşı alınacak ortak önlemler gözden geçirilecek.

Bu oturumda, terörizmin finansmanıyla mücadele, insan kaçakçılığıyla mücadele ve kara para aklanmasıyla mücadele konularında üç Avrupa sözleşmesi, üye ülkelerin imzasına açılacak.

Bu oturumda ayrıca, ''daha insani bir Avrupa'nın inşası'', ''sosyal uyum'', ''çocukların korunması'', ''kültürel farklılıkların zenginleştirilmesi'', ''siyasi katılım'' ve ''kültürler arası diyalogun geliştirilmeleri'' konuları ele alınacak.

Zirvenin ikinci gününde, ''Avrupa mimarisi'' başlığı altında düzenlenecek son oturumda ise Avrupa Konseyi'nin, başta Avrupa Birliği olmak üzere diğer Avrupalı örgütlerle yapacağı işbirliği ele alınacak.

NİHAİ BİLDİRİ VE EYLEM PLANI

Zirve sonunda bir nihai bildiri ve bu bildiride yer alan bölümlerin hayata geçirilmesinin yollarını gösteren bir eylem planı yayımlanacak.

Varşova zirvesi sırasında ayrıca, terörizmle, insan kaçakçığıyla ve kara para aklanmasıyla ilgili üç yeni Avrupa sözleşmesi üye ülkelerin imzasına açılacak.

Avrupa Konseyi zirvesinin, liderlerin kendi aralarında yapacağı yoğun ikili görüşmelere de sahne olması bekleniyor. 3. Avrupa Konseyi zirvesinin düzenlenmesine yol açan en önemli gelişme olarak, AB'nin 10 üyeyi kapsayan son en büyük genişlemesi ve siyasi birliğini daha da güçlendirmesi gösteriliyor.

AB'nin genişlemesinden sonra AK'nın gelecekte Avrupa'da üstleneceği rol, Strasbourg'da yoğun biçimde tartışılmaya başlanmıştı. Tartışmaların ardından, demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesi için 1949 yılında kurulan bu kuruluşun geleceğinin ve AB ile ilişkilerin 3. zirvede gözden geçirilmesi kararlaştırılmıştı.

Avrupa Konseyi, üyeleri arasındaki işbirliğini, sayıları 190'ı aşan Avrupa sözleşmeleri temelinde yürütüyor. Avrupa Konseyi, AB'ye benzer biçimde hukuki bağlayıcılığı olan bir sözleşmeler sistemi ile çalışıyor. Bu sistemin en belirgin özelliği, Avrupa ülkelerinin üstlendiği hukuki yükümlülüklerin etkin denetim mekanizmalarının bulunması.

Avrupa Konseyi'ndeki sözleşmelerin başında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve onun denetim mekanizması olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) geliyor. AİHM'e bireysel başvuru hakkı, insan hakları denetim sürecinin temelini oluşturuyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İncirlik'te Greenpeace atağı
 TMSF'den Balkaner operasyonu
 Şişli'deki yangın kontrol altında
 Kanal kanal geziyorlar
 Dini hayatta sivil süreklilik sağlandı
 Hukuk savaşını kazandı hayatına "cila çekti"
 Sahte polisler yakalandı
 Uluslararası kart şebekesi çökertildi
 'Kopyacı' iki garson tutukandı
 Şehit er toprağa verildi
 5 yılda 538 bin ehliyete el kondu
 Alevler elleri bağlı genci yuttu
ERDAL ŞAFAK
44774 - 98
Buyurun, huzurlarınızda bir...
ÖMER LÜTFİ METE
Düşman kazanma sanatı
Newsweek dergisinin...
MEHMET ALTAN
Ferahlatıcı...
Gelişmiş, çağdaş bir ülkede ekonominin...
İsyan kefene sarıldı
Özbekistan'da iki gündür süren çatışmalar dün yerini gözyaşına...
Condi Irak'a gitti
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dün ilk kez Irak'a gitti.
Misket bombası: 1-0
Misket bombası: 1-0
Ligin zirvesine Ankara damgası... Gençlerbirliği, Galatasaray'ı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu