kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
5 DAKİKADA KARARTTILAR ANCAK 4 YILDA TEMİZLEYEBİLDİ Şu anda 17 yaşında olan ve ilköğretim son sınıfta okuyan Fuat Nalkıran, olaydan sonra gözaltına alındı, gazetelerde teşhir edildi solda). “Katil“, “tinerci”, “deli” damgalarıyla beş dakikada kararan hayatını temize çekebilmek için 4 yıl uğraştı ve sonunda sürdürdüğü hukuk mücadelesini kazandı.
Fuat'ın zaferi

Garih cinayetinde "katil" diye teşhir edilen boyacı Fuat, İçişleri Bakanlığı'nı tazminata mahkûm ettirdi.

Dört yıl önce Üzeyir Garih'in Eyüp Mezarlığı'nda öldürülmesinden sonra gözaltına alınan ancak 48 saat sonra suçsuz olduğu anlaşılan ayakkabı boyacısı Fuat Nalkıran hukuk savaşını kazandı.

AB'YE UYUM YASALARI SAYESİNDE GALİP ÇIKTI
İçişleri Bakanlığı Fuat'a 25 milyar lira tazminatı dört yıllık faiziyle ödeyecek. Cinayetten hemen sonra polis Fuat'ı "deli ve tiner bağımlısı katil" diye afişe etmiş, dönemin bakanı Yücelen de "Fail yakalandı" demişti.

BABASI VE AĞABEYİ İŞLERİNİ KAYBETTİ
Bu açıklamadan iki gün sonra serbest bırakılsa da Fuat, hatalı teşhirin acı sonuçlarını yaşadı. Babası ve ağabeyi çalıştıkları iş yerlerinden kovuldu.


Hukuk savaşını kazandı hayatına "cila çekti"

Üzeyir Garih'in katil zanlısı diye teşhir edilen ayakkabı boyacısı Fuat Nalkıran, İçişleri Bakanlığı'ndan 25 milyar lira tazminat aldı.

Ayakkabı boyacısı Fuat Nalkıran henüz 13 yaşında katil zanlısı ilan edildi. İlk once polis abiler tarafından kocaman binalara sokulup çıkarılmasını bir anlam veremedi. Yüzünde fotoğraf makinelerinin flaşları patladığında sadece boynunu büktü ve korktu. "Ben yapmadım, suçsuzum" yalvarışları ise kocaman adamların ciddiyet duvarına çarpıp, dağıldı. Fuat Nalkıran dört yıl once 25 Ağustos 2001 günü işadamı Üzeyir Garih'in Eyüp Mezarlığı'nda bıçaklanarak öldürülmesinden sonra katil zanlısı olarak gözaltına alındığında yaşadıklarını işte böyle hatırlıyor. Dönemin İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in apar topar yaptığı açıklamada kendisini 'zanlı' diye ilan etmesini, emniyetin açıklamasında "deli ve tinerci" olarak damgalanışının küçük yüreğinde bıraktığı etkinin izlerini hala taşıyor. Babası Hasan ve ağabeyi Bayram'ın da kendisiyle birlikte gözaltına alınışını hiç unutmuyor. Hiç bitmeyecekmiş gibi geçen o kabus 48 saatten sonra "Pardon, yanlışlık olmuş" diye savcılık tarafından bırakılmasına rağmen, babasının çalıştığı fabrikadan, ağabeyinin ise çalıştığı marangoz atölyesinden kovulmasının suçluluğunu ise hala boynunda taşıyor.

BÜYÜK YANLIŞLIK
Fuat Nalkıran bugünlerde, küçük yaşta yaşadığı bu kabusun izlerini ortadan kaldırmasa da hafifleten bir sevinç yaşıyor.Küçük yaşta yaşanan 'büyük yanlışlığa' karşı kazanılan buruk bir zafer bu. Bugün 17 yaşında olan Fuat Nalkıran, İçişleri Bakanlığı aleyhine İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne açtığı tazminat davasını kazandı. 4 yıldır süren dava geçtiğimiz hafta sonuçlandı ve mahkeme Bakanlığı, 25 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkemenin gerekçesinde şu sözler yer aldı: "Fuat Nalkıran'ın aranmaya başlandığı gün İçişleri Bakanlı'nca 'zanlı' olarak basına bildirilmesi ve belgelerde adı geçen hakkında 'tiner bağımlısı 'ifadesinin kullanılması nedeniyle İçişleri Bakanlığı hizmet kusurunu oluşturmuştur."

ARTIK HAYAL KURUYOR
9 yıl önce Kars'tan göçerek İstanbul'a yerleşen ve hayatları bir cinayetle alt üst olan Nalkıran Ailesi şimdi bu buruk zaferin tadını çıkarmaya hazırlanıyor. Olaydan sonra iş bulamadığı için oğlu Bayram ile ayakkabı boyacılığı yapan baba Hasan Nalkıran biraz şaşkın. "Yaşadıklarımız korkunçtu, kabus gibiydi ama mahkemenin verdiği karar bizi mutlu etti" diyor. Fuat ise yaşadığı kabusu hayalle "temize" çekiyor. Hayal kuruyor ve artık "Belki bu para sayesinde artık daha rahat okuyabilirim" diyor umut ediyor.

Güngör KARAKUŞ / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kanal kanal geziyorlar
 Dini hayatta sivil süreklilik sağlandı
 Sahte polisler yakalandı
 Uluslararası kart şebekesi çökertildi
 'Kopyacı' iki garson tutukandı
 Şehit er toprağa verildi
 5 yılda 538 bin ehliyete el kondu
 Alevler elleri bağlı genci yuttu
ERDAL ŞAFAK
44774 - 98
Buyurun, huzurlarınızda bir...
ÖMER LÜTFİ METE
Düşman kazanma sanatı
Newsweek dergisinin...
MEHMET ALTAN
Ferahlatıcı...
Gelişmiş, çağdaş bir ülkede ekonominin...
İsyan kefene sarıldı
Özbekistan'da iki gündür süren çatışmalar dün yerini gözyaşına...
Condi Irak'a gitti
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dün ilk kez Irak'a gitti.
Misket bombası: 1-0
Misket bombası: 1-0
Ligin zirvesine Ankara damgası... Gençlerbirliği, Galatasaray'ı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu