kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: 'Kararı uluslararası sözleşmelerle değerlendireceğiz'
'Mahkeme kararı esasla ilgili değil'
AİHM: Öcalan adil yargılanmadı
İhlal edildiği görüşü 6'ya karşı 11 oyla alındı
AİHM'nin gerekçeli kararı
AB Komisyonu kararın uygulanmasını bekliyor
Gül: 'Kararı uluslararası sözleşmelerle değerlendireceğiz'
Orgeneral Başbuğ: Biz TSK olarak tarafız
Dışişleri'nin kararla ilgili açıklaması
CHP'li Haluk Koç: Sağduyulu olunmalı
Independent:Öcalan krizi kapıda
ABD: PKK terörist örgüt

Gül: 'Kararı uluslararası sözleşmelerle değerlendireceğiz'

Gül, uluslararası sözleşmeler dikkate alınarak konunun değerlendirileceğini ve sonucun bekleneceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Hukukun ve demokrasinin üstünlüğüne, Türk mahkemelerinin şeffaf şekilde karar verdiklerine inandıklarını'' belirtti.

Gül, Ukrayna Dışişleri Bakanı Boris Tarasyuk ile düzenlediği ortak basın toplantısında, AİHM'nin terör örgütü başı Abdullah Öcalan kararına ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

''Abdullah Öcalan'ın tüm dünyanın çok iyi bildiği terörist bir organizasyonun başı olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Binlerce masum insanın terör faaliyetlerinden dolayı hayatını nasıl kaybettikleri unutulamaz.''

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) aldığı kararın Avrupa Konseyi'ne gideceğini ve sürecin henüz tamamlanmadığına işaret eden Gül, uluslararası sözleşmeler dikkate alınarak konunun değerlendirileceğini ve sonucun bekleneceğini kaydetti.

Gül, şöyle devam etti: ''Bir kez daha belirtmek isterim ki, kendisi en kanlı terörist faaliyetleri organize eden, binlerce insanın hayatını kaybettiği süreci başlatan kişidir. Bunların mesulüdür. Biz hukukun üstünlüğüne, demokrasinin üstünlüğüne, Türk mahkemelerinin şeffaf şekilde karar verdiklerine inanırız. Henüz süreç bitmemiştir.''

ÇİÇEK: 'KARAR USULE YÖNELİK'

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili kararına, sağduyulu ve soğukkanlı bakılması gerektiğini belirterek, ''Böyle bakarsak, Türkiye üzerinden bir şey elde etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmemiş oluruz'' dedi.

Çiçek, bazı televizyon kanallarında konuyla ilgili soruları yanıtladı. AİHM'in Öcalan ile ilgili kararının tamamıyla usulle ilgili olduğunu, davanın esasına yönelik bir karar olmadığını kaydeden Çiçek, ''Karar, yargılama adil yapıldı, yapılmadı, DGM'lerde askeri hakim bulunsaydı, bulunmasaydı gibi tamamıyla geriye dönük yapılan usulle ilgili tartışmalardan ibarettir'' diye konuştu.

Kararın ''bu fiiller işlenmemiştir'' şeklinde yorumlanmaması gerektiğini söyleyen Çiçek, Öcalan'ın yakalandığı 16 Şubat 1999'dan sonra ne yapılması gerekiyorsa yapıldığını anlattı. Çiçek, şöyle devam etti:

''Devlet, bu noktada üzerine düşen bütün görevleri yerine getirmiştir, bundan sonra da getirmeye devam edecektir. Burada söylemek istediğim şey, vatandaşlarımızda herhangi bir tereddüt hasıl olmamalı. Devlete, devletin kurumlarına, en başta da yargıya güvenmek gerekmektedir.

Türkiye, bu neviden olayları geçmişte de yaşadı, başka türlü zorluklarla da karşı karşıya kaldı ama hep soğukkanlı oldu. Sağduyu, halkımızın en büyük hazinesidir, özelliğidir. Bu neviden olayların, engellerin, sıkıntıların üstesinden gelmiştir, bundan sonra da gelecektir. Onun için birbirimize, devletimize, devletin kurumlarına güvenmemiz lazım.''

''HİÇBİR ŞEY DÜNYANIN SONU DEĞİL''

Olaya sağduyulu ve soğukkanlı bakılmasını isteyen Çiçek, şöyle konuştu:
''Hiç bir şey dünyanın sonu değil. Bu rahatlık içinde olaya baktığımızda bundan sonraki süreci daha rahat değerlendirip bu olayı gündeme getirerek birileri bir şey elde etmek istiyorsa, Türkiye üzerinden, onların ekmeğine yağ sürmemiş oluruz. Çünkü bu olay sonuç itibariyle terörle bağlantılı bir davadır.

Terörün hedefini biliyoruz, iyi niyetli dahi olsa birliğimizi, bütünlüğümüzü zedeleyerek, birbirimizden kuşku duyarak ya da hırpalayarak onların ekmeğine yağ sürmemiş olalım. Türk devletinin bütün kurumlarının bunun özüne bakışında hiçbir değişiklik yoktur.''

''TÜRK YARGISI BAŞARIYLA ÇIKAR''

Olayın hukuki ve siyasi boyutu olduğunu anımsatan Çiçek, şunları söyledi:
''Hiç şüphesiz işin bir hukuki boyutu olacağı için yargımıza da güvenmemiz lazım. Türk yargısı, bugüne kadar bu sınavlardan hep başarıyla çıkmıştır, insanlarımızda bundan sonra en ufak bir tereddüt olmamalı, bu sınavdan da başarı ile çıkar.

Bu işin bir de siyasi boyutu vardır, bu noktada aynen sözde soykırım meselesinde, başka konularda olduğu gibi iktidarı ile muhalefetiyle, sivil toplum örgütleriyle, milletimizin bütün fertlerinin desteğini hep arkamızda hissederek, işin siyaseten değerlendirildiği, değerlendirileceği platformlarda da üzerimize düşeni bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.''

FIRAT: HER TÜRLÜ GİRİŞİM YAPILACAK


AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Öcalan kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu: "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Herkes bundan emin olsun. Terör üzerinden Türkiye'ye kötülük yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bu karar bir sürecin başlangıcıdır ve uzun bir süreçtir. Bu süreç içerisinde AKP tarafından her türlü girişim yapılacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başbuğ'dan da 'C4' uyarısı
 Kabotaj Kanunu değişiyor
 Rubin'den savaş itirafı
 Sürülen Ermeni 413 bin
 Yeraltı dünyası 'deşifre' oldu
 MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'dan veda
 Dışişleri Bakanlığı'nda kanser alarmı verildi
 Karaca: Yayınlar hard pornografi özelliği taşıyordu
 Cep kapkaçına önlem
ERDAL ŞAFAK
Tekstilcilere bravo
Türkiye'nin bir numaralı...
ALİ KIRCA
Kişisel tarih!
Bugünlerde herkes geçen yüzyılın başında...
UMUR TALU
İzninizle kısa bir süre ara...
İzninizle kısa bir süre...
ERGUN BABAHAN
11 Eylül mantığı
Fransız milletvekillerinin Le Figaro'da...
'Hayır'ı ilan ettiler
25 Fransız milletvekili, AB anayasasına evet denmesi için gazeteye...
Emre, Zapatalar'a karşı
Meksika yerlileri Zapatistalar, milli futbolcu Emre'nin de top...
Tesadüf değil söke söke
Tesadüf değil söke söke
Galatasaray, kupa finalinde 4'üncü kez karşılaştığı Fenerbahçe'yi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu