kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TARİHE IŞIK TUTAN KARELER... İşte Genelkurmay arşivinden tüyler ürperten kareler... Erzurumda Ermeni çetelerin saldırısına uğrayan anne ve çocukları ... Bayburta yine Ermenilerin yaptığı bir katliam ... Ve Erzincanda Türklere ait cesetler taşınırken...
Sürülen Ermeni 413 bin
Talat Paşa'dan Osmanlı Ordusu'na

Gizli belgeler atv'de

Genelkurmay Başkanlığı arşivinde 90 yıldır korunan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait belge ve fotoğraflar, ilk kez atv ekranlarında gün ışığına çıktı.

Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı'nın tarih önüne çıkardığı arşivde, 'Ermeni soykırımı' iddialarına karşı gerçekleri ortaya çıkaran orijinal belge ve fotoğraflar bulunuyor.
1915'te, 1.5-2 milyon Ermeni'nin katledildiği iddialarına karşılık belgelere göre, 1914'te Osmanlı topraklarında yaşayan Ermeni sayısı 1 milyon 219 bin 323, 1915'te zorunlu göç ettirilenler ise 413 bin.


Sürülen Ermeni 413 bin

90 yıldır şifreli odalarda saklanan ve ilk kez açılan arşivlere göre 1914'te Osmanlı topraklarında 1 milyon 219 bin Ermeni vardı İddiaların aksine 1915 yılında 1milyon değil, bazı kentlerdeki 413 bin Ermeni'nin zorunlu göçe tabi tutulduğu ortaya çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın, 90 yıldır özenle korunan tarihi belge ve fotoğrafları, ATV ekranlarından gün ışığına çıktı. Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye aleyhine sık sık gündeme getirildiği bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Arşivi iddialara, orijinal belge ve fotoğraflarla yanıt veriyor.

ŞİFREYİ İKİ KİŞİ BİLİYOR
Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait orijinal yazışmalar ve nüfus kayıtlarının bulunduğu arşivde, Ermeni soykırımı iddialarını tüm yönleriyle çürüten belgeler de yer alıyor. Çok özel kimyasal işlemlerden geçirilerek korunan tarihi belgeler, nemi ve ısısı özel ayarlanan bir bölümde preslenerek saklanıyor. Çelik kapılı odalarda saklanan arşive, 2 kişinin bildiği özel şifrelerle girilebiliyor. 1915 yılında 1.5-2 milyon arasında Ermeni'nin katledildiği iddiaları, arşivde yer alan ve ilk kez gün ışığına çıkan belgelerle çürütülüyor. Bu orijinal belgeye göre, 1914'te yapılan Osmanlı nüfus sayımına göre, Osmanlı topraklarında yaşayan kadın-erkek toplam Ermeni nüfusu 1 milyon 219 bin 323. Dönemin İçişleriBakanı Talat Paşa'nın kendi el yazısıyla Osmanlı Ordu Başkomutanlığı'na gönderdiği ve zorunlu göçe zemin hazılayan 24 Nisan 1915 tarihli güvenlik kararnamesi de, gün ışığına çıkan belgeler arasında. Bu kararnamenin içinde, Osmanlı toprağında yaşayan ve Osmanlı uyruğunda olan Ermeniler'in büyük bir kısmının, 1. Dünya Savaşı sırasında, Ruslar'la birlikte Osmanlılar'ın aleyhine yaptıkları işbirliklerin tespitleri yer alıyor. 1915 tarihli bir başka belgeye göre de, bu kararnameden sonra 413 bin 67 Ermeni güvenlik nedeniyle, zorunlu göçe tabi tutulmuş.

ANKARA'DA TEHCİR YOK
Belgelerde, zorunlu göçe tabi tutulan Ermeniler'in illere göre dağılımları ve nereden, nereye gittikleri bulunuyor. Örneğin, Ankara'da bulunan 7 bin Ermeni bulundukları yerde kalırken, Erzurum'daki 128 bin Ermeni'den 120 bini Elazığ yönüne doğru gönderilmiş. Samsun'da bulunan 26 bin Ermeni de Musul'a gitmiş.

MALLARI KORUNDU
Genelkurmay arşivinde yer alan Osmanlı belgelerine göre, zorunlu göçe tabi tutulan Ermeniler'e ait mallar koruma altına alınmış. 10Haziran 1915 tarihli belgeye göre, göç ettirilen Ermeniler'in geride kalan hayvanlarının ya satılması, ya da kişilerin isimlerine göre korunması, satılması halinde ise paraların o kişilere ulaştırılması isteniyor. Arşiv belgelerine göre, Ermeniler'e ait evler de koruma altına alınıyor. Göçe tabi tutulan Ermeniler'in gidiş güzergâhlarının yanı sıra, geliş güzergâhları da belgelerde kayıt altına alınmış. Göç ettirilen Ermeniler'in yol güvenliği de, Osmanlı ordusu askerlerine bırakılmış. Orijinal halleriyle ilk kez gün ışığına çıkan bu tarihi belgeler arasında, 1917'de, yani 1. Dünya Savaşı'nın devam ettiği yıllarda Osmanlı ordusunda, önemli görevlere atanan 100 Ermeni'nin listesi de bulunuyor. Bu listede yeralan ve önemli görevlere getirilen Ermeniler, dil bildikleri için tercih edilmiş.

FOTOĞRAFLARLA KATLİAM
Ermenilerce katledilen ve sayıları belli olmayan Türkler'in insanın tüylerini ürperten fotoğrafları ve öyküleri de arşivde ayrıntıları ile yer alıyor. Van, Erzurum, Erzincan ve Kars illerinde Ermeni katliamı orijinal fotoğraflarla gözler önüne seriliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yeraltı dünyası 'deşifre' oldu
 MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'dan veda
 Dışişleri Bakanlığı'nda kanser alarmı verildi
 Karaca: Yayınlar hard pornografi özelliği taşıyordu
 Cep kapkaçına önlem
ERDAL ŞAFAK
Tekstilcilere bravo
Türkiye'nin bir numaralı...
ALİ KIRCA
Kişisel tarih!
Bugünlerde herkes geçen yüzyılın başında...
UMUR TALU
İzninizle kısa bir süre ara...
İzninizle kısa bir süre...
ERGUN BABAHAN
11 Eylül mantığı
Fransız milletvekillerinin Le Figaro'da...
'Hayır'ı ilan ettiler
25 Fransız milletvekili, AB anayasasına evet denmesi için gazeteye...
Emre, Zapatalar'a karşı
Meksika yerlileri Zapatistalar, milli futbolcu Emre'nin de top...
Tesadüf değil söke söke
Tesadüf değil söke söke
Galatasaray, kupa finalinde 4'üncü kez karşılaştığı Fenerbahçe'yi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu