kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Mahkeme kararı esasla ilgili değil'
AİHM: Öcalan adil yargılanmadı
İhlal edildiği görüşü 6'ya karşı 11 oyla alındı
AİHM'nin gerekçeli kararı
AB Komisyonu kararın uygulanmasını bekliyor
Gül: 'Kararı uluslararası sözleşmelerle değerlendireceğiz'
Orgeneral Başbuğ: Biz TSK olarak tarafız
Dışişleri'nin kararla ilgili açıklaması
CHP'li Haluk Koç: Sağduyulu olunmalı
Independent:Öcalan krizi kapıda
ABD: PKK terörist örgüt

'Mahkeme kararı esasla ilgili değil'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili aldığı karara ilişkin olarak, ''Özünün yargılamanın usulü ile ilgili olduğu bilinmelidir. Esas ile alakalı bir şey söz konusu değildir'' dedi. Erdoğan, ''Bu dosya hukuken yeniden açılsa da açılmasa da millet vicdanında kapanmış bir dosyadır'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Sofitel Otel'de Türk ve Macar işadamlarının katıldığı toplantının ardından basın mensuplarına AİHM'in verdiği kararla ilgili açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Kararın özünün yargılamanın usulü ile ilgili olduğu bilinmelidir. Esas ile alakalı bir şey söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bundan herkesin, gerek içeride gerek dışarıda emin olması gerekir. Bu dosya, hukuken yeniden açılsa da açılmasa da millet vicdanında kapanmış bir dosyadır. Terörist ve terörizm konusunda bizim iktidar olarak, millet olarak tavrımız bellidir. Bütün dünyada hassasiyetin doruğa çıktığı bir dönemde, dünya
bir teröristin suç dosyasına eğer yeniden bakmak istiyorsa, biz yeniden bu anlama, bu yaklaşım tarzına (Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye Cumhuriyeti devleti açık bir hukuk devletidir) demek suretiyle cevabımızı veririz.

Şundan herkesin emin olması gerekir ki; Bir demokrasi ve hukuk devleti olan Türkiye'nin yol haritası ve hedefleri bellidir ve bu istikamette de ilerlemeye devam edecektir. Türkiye'nin teröre ve teröriste bakışı asla değişmeyecektir. İnanıyorum ki iktidarımızın da muhalefetimizin de milletimizin de hissiyatı birdir. Bu konu, bizim iktidarımız döneminde gelişmiş veya cereyan etmiş bir konu değildir. Tam aksine, iktidara geldiğimizde kucağımızda bulduğumuz bir sorundur.

Bunu, bütün milletimiz biliyor. Şunun da özellikle bilinmesini isterim ki, kimse, hiçbir kurum veya kuruluş, siyasi olsun ya da olmasın, asla bu konu üzerinden bir istismar zeminine girmemelidir. Girerse orada boğulur. Çünkü bu sadece iktidarımızın değil tüm milletimizin ortak bir görevidir. Böyle bilinmesi gerekir. Bundan sonraki süreç tamamıyla Türk yargı sisteminin yürüteceği bir süreçtir.''

Erdoğan, bu konunun, bir ''devlet meselesi'' olduğunu ve devletin her unsuru ile ele alınması gereken bir konu olduğunu söyledi.Türk milletinin tarihi derinliği olan büyük bir millet olduğunu kaydeden Erdoğan, Türk milletinin bu tür olaylar karşısında sayısız kez sınandığını ifade etti.

''AYNI YÖNE BAKMAK''

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Soğukkanlı ve vakur duruşumuz asla değişmez ve değişmeyecektir. Bu konu, aynı yöne bakmamız gereken bir konudur ve aynı yöne bakmak suretiyle tavrımızı netleştirmek durumundayız. Olaki bu hassasiyetin aksi yönünde biri çıkarsa, yapacağı tahribatın bedelini asla ödeyemez. Hesabını da ne millete ne tarihe veremez. AB ile ilgili hedefimizi de milli birliğimizi de arızi sorunlar değiştiremez. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum.

Millet olarak aynı istikamette kilitlenmemiz, yürümemiz gerekir. Kaldı ki bu alınan karar aynı zamanda Bakanlar Komitesi'nde görüşülecek. Bakanlar Komitesi bu görüşmeyi ne kadar sürdürür, biz bunu bilemeyiz. Bakanlar Komitesi'ndeki bu görüşmeler bittikten sonra da değerlendirmeyi ülkemizde de Türk yargısı değerlendirmeye başlayacaktır. Ve nihai karar yine Türk yargısının kararı olacaktır.'' Erdoğan, bir gazetecinin ''Öcalan yeniden mi yargılanacak yoksa tazminat mı ödenecek?'' sorusuna ise ''Anlattık ya'' yanıtını verdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başbuğ'dan da 'C4' uyarısı
 Kabotaj Kanunu değişiyor
 Rubin'den savaş itirafı
 Sürülen Ermeni 413 bin
 Yeraltı dünyası 'deşifre' oldu
 MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'dan veda
 Dışişleri Bakanlığı'nda kanser alarmı verildi
 Karaca: Yayınlar hard pornografi özelliği taşıyordu
 Cep kapkaçına önlem
ERDAL ŞAFAK
Tekstilcilere bravo
Türkiye'nin bir numaralı...
ALİ KIRCA
Kişisel tarih!
Bugünlerde herkes geçen yüzyılın başında...
UMUR TALU
İzninizle kısa bir süre ara...
İzninizle kısa bir süre...
ERGUN BABAHAN
11 Eylül mantığı
Fransız milletvekillerinin Le Figaro'da...
'Hayır'ı ilan ettiler
25 Fransız milletvekili, AB anayasasına evet denmesi için gazeteye...
Emre, Zapatalar'a karşı
Meksika yerlileri Zapatistalar, milli futbolcu Emre'nin de top...
Tesadüf değil söke söke
Tesadüf değil söke söke
Galatasaray, kupa finalinde 4'üncü kez karşılaştığı Fenerbahçe'yi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu