kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BM Genel Sekreteri Annan Rum lider Papadopulos Başbakan Erdoğan Dış Politika Danışmanı Egemen Bağış
24 saatlik Kıbrıs bilmecesi
Mülkiyet krizi: 3 Türk'e tutuklama emri

24 saatlik Kıbrıs bilmecesi


Rusya'daki Erdoğan-Papadopulos- Annan görüşmesi sonrası dün Kıbrıs konusunda hareketlilik yaşandı BM, değişiklikleri sözlü iletmek için Rumlar'ın elçi yollayacağını açıkladı. Papadopulos "Aceleci olmayın" dedi Yunan Bakan "öngörüşmelerin birkaç güne başlayacağını" söyledi. Sözcüsü "Yeni bir girişim yok" dedi..Başbakan Erdoğan, Moskova’daki görüşme sonrası "Papadopulos da sürecin yeniden işletilmesine olumlu bakıyor" demişti....

BM: Rumlar elçi yolluyor
Akılları karıştıran ilk açıklama sabahsaatlerinde Birleşmiş Milletler'den geldi.Sözcü, uluslararası haber ajansı Reuters'a şuaçıklamayı yaptı: Papadopulos (Rum liderTassos), Kıbrıs'ta çözüm için yeni görüşmele-re hazır olduğununun sinyalini verdi. Görüş-melerin nasıl başlayacağını ele almak üzereBM'ye bir temsilci gönderecek. Gönderilenelçiyle bu görüşmelerin yeniden nasıl müza-kerelere dönüşebileceği tartışılacak. Bu gö-rüşmeler ışığında daha sonra hangi adımlarınatılacağına karar verecek... Görüşmenin nezaman yapılacağı konusunda bilgi vermedi.Kıbrıs'ta uluslararası çabaların bir sonucuolarak BM öncülüğünde barış görüşmeleribaşlatılmış ve bu görüşmeler geçtiğimiz yıl 24Nisan'da Annan Planı'nın referanduma su-nulması ve reddedilmesiyle son bulmuştu.Kıbrıs Türk halkının yüzde 64.91'i plana'evet' derken, Kıbrıs Rum halkının yüzde75.83'ü plana 'hayır' demişti. Rum halkınınplanı reddetmesinde, Papadopulos'un 'plana'hayır' deyin' konuşması etkili olmuştu.

'Yeni süreç başlamıyor'
ANCAK
sadece birkaç saat sonra Rumlider Papadopulos, BM sözcüsünü yalanla-yan açıklamalar yaptı. Adada çözüme yöne-lik yeni girişim düşüncesinin henüz olgun-laşmadığını söyleyen Papadopulos, "Yenigirişim başlatılması konusunda aceleci ol-mayalım. Yeni bir diyalog sürecinin başla-masından önce, önümüzde uzun bir yol var"dedi. Papadopulos, Rum Antenna televiz-yonuna yaptığı açıklamada şunları söyledi: Başbakan Erdoğan ve BM Genel Sekre-teri Annan ile Moskova'da yaptığımız üçlügörüşmede, hiçbir süreç üzerinde anlaşma-ya varmadık. Erdoğan'ın açıklamaları abar-tılı... Papadopulos geçtiğimiz hafta Reu-ters'a özel bir demeç vererek çözüm için'zorlu' isteklerini sıralamıştı. Bunlardan biriyaklaşık 30 bin Türk askerinin Ada'dan çe-kilmesiydi. Hatta bu isteğin birleşme içinana koşul olduğununun altını çizmişti. Tür-kiye'nin AB ile müzakerelere başlayacağı 3Ekim tarihinden önce Ada'nın birleşeceğineinanmadığını sık sık dile getiriyor.

Rehn KKTC'ye gidiyor
AVRUPA
Birliği Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, 12-13 Ma-yıs tarihlerinde Kıbrıs Rum kesiminde te-maslarda bulunacak. Rehn, daha sonraKKTC''ye de geçerek siyasi ve sivil toplumtemsilcileriyle biraraya gelecek. Kıbrıs'ta ger-çekleşen 24 Nisan 2004 referandumu öncesiKKTC'ye giden eski Genişleme KomiseriGünter Verheugen'den sonra göreve gelenOlli Rehn, ilk defa KKTC'yi ziyaret edecek.

"AKTİF ROL OYNAYACAĞIZ"
Genişleme Sözcüsü Krizstina Nagy,günlük olağan basın toplantısında bir soruüzerine Rehn'in KKTC'ye gideceğini söyle-di. Sözcü Nagy, Kıbrıs'ta BM çerçevesindebir çözüme ulaşılması için AB Komisyonuolarak aktif rol oynamaya ve yapıcı her tür-lü katkıyı vermeye hazır olduklarını belirtti.AB Komisyonu'nun Kıbrıs'ta yeni gelişme-ler beklediğini vurgulayan sözcü Nagy, Ko-misyon'un AB Konseyi'ne gönderdiği Kıbrıstüzüklerinin de bir an önce imzalamasınıbeklediklerini ifade etti.

'Öngörüşme mayıs ortası'
YUNANİSTAN
Dışişleri Bakanı PetrosMolivyatis'in açıklamaları ise yeni bir heyecandalgasına neden oldu. Bir yurt dışı gezisindegazetecilere "Rum yönetimi ile BM arasındaKıbrıs'ta çözüme yönelik öngörüşmelerin ma-yıs ortasında başlayacağını" söyledi. "Rum yö-netimi ile BM arasında ilk adımın, son adım ol-mayacağından emin olmak için öngörüşmeleryapılacağını" belirten Molivyatis'in bu sözleri"müzakere" heyecanı uyandırdı.

ANNAN 'NABIZ YOKLAYACAK'
Ancak görüştüğümüz kaynaklar, YunanBakan'ın kastettiği şeyin "Rumlar'ın BM'ye el-çi göndermesi olduğunu" söyledi. Rum temsil-cilerin kendisine yapacağı "izahatları" tatminedici bulması halinde Annan'ın taraflarla görü-şüp "nabız yoklamak" üzere Atina, Ankara veLefkoşa'ya kendi temsilcilerini yollayacağısöyleniyor. Eğer başkentlerden olumlu havaeserse Annan'ın müzakere için çağrı yapacağıbelirtiliyor. Yunan Dışişleri Bakanlığı SözcüsüTeodoros Rusopulos da "şu an için Kıbrıs'tamüzakerelerin yeniden başlatılmasına ilişkinyeni bir girişim olmadığını" söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bush'tan randevu çıktı: 8 Haziran
 Gürcüler 'pop star' gibi ağırladı
 Maliye Bakanı fena yakalandı
 AB öğrenci lideri bir Türk
 İngiltere tahtı bu tembele kalacak
 Alpler'e örtü çevreciyi kızdırdı
 Şansın böylesi zor görülür
 'Türk Rockefeller'iyim' demiş
 Üç milletvekili rehin alındı
Dünya derbisi
Dünya derbisi
Bugün 21.00'de başlayacak G.Saray-F.Bahçe Türkiye Kupası finali üç...
Kullanma klavuzu
Kullanma klavuzu
Olimpiyat Stadı'na gideceklerin büyük bölümü belki de bu bölgeyi ilk...
Yargı yargıya karşı
Yargı yargıya karşı
Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde konuşan Başkan Çetinkaya hükümetten...
Müdür muavinlerinin sesine 'kulak verdi'
Ankara'nın Polatlı ilçesi Anadolu Meslek Lisesi'nde ilginç bir...
Vekilin çevik, atik ve sporcu olanını severim!
Milletvekilleri bugün başlayacak olan 'TBMM Spor Oyunları'nda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu