kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yargı yargıya karşı

Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde konuşan Başkan Çetinkaya hükümetten çok, diğer yüksek yargı organlarını hedef aldı Yargıtay'a "Laiklik korumasız kalamaz" diyen Çetinkaya, AKP'yi çağrıştıran 'maksatlı çevrelere laiklik' uyarısından ise son anda vazgeçti.

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümünde 'türban gerilimi' yaşayan Ankara, Danıştay'ın yaş gününü sakin kutladı. Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, hükümetten çok diğer iki yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ı hedef aldı. Çetinkaya törende yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin hazırladığı yasa taslağıyla, Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı tanınması talebine karşı çıktı. Bu talebin gerçekleşmesinin yargı ayrılığını ve yüksek mahkemeler arasındaki denkliği zedeleyeceğini söyleyen Çetinkaya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun "Laikliği korumak devletin görevi değildir" kararını da eleştirdi. Çetinkaya, şöyle dedi: "Cumhuriyetimizin vazgeçilmez ve temel değeri olan laiklik, kendisine yönelik saldırı ve akımlara karşı korumasız, sahipsiz bırakılamaz. Her zaman uyanık olmak ve bu kazanımları geliştirerek bir sonraki kuşaklara aktarmak mecburiyetinde bulunan laik cumhuriyetimizin, her türlü tehlikelere karşı kendini koruyacağı, özel olarak korunmasına ihtiyaç duyulmadığı yönündeki tezleri gerçekçi bulmuyoruz."

LAİKLİK UYARISINDAN VAZGEÇTİ
Çetinkaya, ayrıca, laikliğin verdiği imkanların kullanılarak laikliğin yok edilmesi düşüncesinin kabul edilemeyeceğini belirtirken, önceden dağıtılan konuşma metnindeki "laiklik" bölümünde yer alan bazı ifadeleri ise okumadı. Danıştay Başkanı'nın okumadığı bölümde şu ifadeler yer alıyordu: "Laiklik kimi maksatlı çevrelerce dile getirildiği üzere bir dinsizlik olmadığı gibi İslamiyet'in veya başka bir dinin de alternatifi değildir. Laiklik ilkesinden vatandaşları sağladığı idini inanç, düşünce ve vicdan özgürlüğünün sınırlarının bulunduğuna inanıyor, laikliğin verdiği imkanların kullanılarak laikliğin yokedilmesi düşüncesini kabullenmiyoruz. Toplumsal barışın, ulusal birlik ve beraberliğin vazgeçilmez koşulu olan laikliği yıkmayı hedefleyen eylemlere, görüşlere, açıklamalara ve her türlü yönlendirmelere hoşgörü gösterilmemeli, laiklik kötü odakların emellerine karşı korumasız bırakılmamalıdır." Danıştay Başkanı, YAŞ kararları ve cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlerin yargı denetimi dışında tutulmasını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Sezer ise gönderdiği mesajda keyfilik uyarısında bulunarak "yönetimin keyfiliğe kaçmasının önlenmesi ancak etkili yargısal denetimle olanaklı olacağını" belirtti.

'SUYA YAZI YAZMAK OLUR'
Danıştay'ın kuruluş yıldönümü nedeniyle gece TBMM'de düzenlenen resepsiyona katılan Başbakan Erdoğan, AİHM'in Öcalan hakkında vereceği kararla ilgili olarak, "Karar çıkmadan bir şey söylemek doğru olmaz. Şimdi söylenecek her söz suya yazılmış olur" dedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de bu konuda şunları söyledi: "Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin önündeki meseledir. Birileri bu meseleyi hükümeti köşeye sıkıştırmak olarak bakarsa yanlış olur. Köşeye sıkışan Ak Parti ya da hükümet değil, Türkiye Cumhuriyeti köşeye sıkışır. Devlet olarak bu meselenin de üstesinden gelir, alnımızın akıyla çıkarız" dedi. Resepsiyonda, Başbakan Erdoğan, türban uyarısıyla tartışma yaratan Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin'le yanyana gelmedi.

Erdoğan'la neşeli sohbet

Danıştay'ın 137'nci kuruluş yıldönümü törenine yurtdışında olan Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı katılamadı. Tören, Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Baykal'ın yanı sıra tüm yüksek yargı organları başkan ve üyelerini bir araya getirdi. Törende Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'le (en solda) mesafeli bir ifadeyle tokalaşan Erdoğan, yanında oturan Baykal'la kısa süre sohbet etti, diğer yanındaki Danıştay Başkanı (soldan ikinci) ile sohbeti neşeliydi, Yargıtay Başkanı'na (sağda) ise uzaktı.

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakan'ın 'kitap özeti' çıkaran ekibi var
 Baykal: AİHM'ye karşı hükümetle el ele vermeye hazırız
 AKP milletvekili Ericekli partisinden istifa etti
 'Böyle başvurulur' deyip başını vurdu
 Ağar partiyi yeniliyor
 Gül'ün AİHM dileği
MUHARREM SARIKAYA
DYP'nin yeni vizyonu...
Türkiye'nin hangi bölgesine...
YAVUZ DONAT
Kırat'ın röntgeni
Cumartesi günü DYP'nin " 8....
R.G. şimdi de oğlu için azap çekiyor
Kayınpederi ve kayınbiraderleri tarafından burnu kesilen R.G "Oğlumu...
'Uzaylılar'ın şifre defteri!
Kripto analistler, Roma'da bulunan 500 yıllık Voynich el...
Müdür muavinlerinin sesine 'kulak verdi'
Müdür muavinlerinin sesine 'kulak verdi'
Ankara'nın Polatlı ilçesi Anadolu Meslek Lisesi'nde ilginç bir...
Vekilin çevik, atik ve sporcu olanını severim!
Vekilin çevik, atik ve sporcu olanını severim!
Milletvekilleri bugün başlayacak olan 'TBMM Spor Oyunları'nda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu